Na engleskom 259, na srpskom 69 strana

0
784

bg Beta (Nenad Petrović)Vlada Srbije objavila je danas ugovor o zajedničkom ulaganju sa arapskim investitorom u projekat „Beograd na vodi“, pošto je pet meseci nakon potpisivanja postao pravosnažan.

Prema dokumentima objavljenim na sajtu Vlade srbija.gov.rs, ugovorne strane u projektu su Vlada Srbije, preduzeće Beograd na vodi iz Beograda i Belgrejd voterfront kapital investments kao stratateški partner i Al Mabar internešnel investment iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kao garant.

Kompanije iz Emirata zastupa Mohamed Alabar.

Objavljen je kompletan ugovor na engleskom jeziku na 259 strana, a na srpskom jeziku objavljen je prevod osnovog ugovra i taj deo ima 69 strana.

Objavljivanje ugovora ranije danas najavio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je rekao da će kamen temeljac za izgradnju projekta biti postavljen 27. septembra.

Po ugovoru, Vlada Srbije ima 32 odsto, a strateški partner Belgrejd voterfront kapital investments ima 68 odsto vlasništva u preduzeću Beograd na vodi, koje će formalno realizovati projekat.

Po tom odnosu će se deliti i dobit preduzeća iz projekta.

Strateški investitor, po ugovoru, obezbeđuje finansiranje, odnosno plaća ukupne finansijske obaveze u skladu s poslovnim planom privrednog društva Beograd na vodi.

Arapski investitor se obavezao da obezbedi 300 miliona evra za finansiranje, i to 150 miliona kao dodatni kapital i 150 milona evra kao kredit.

Ugovorom je predviđeno da strateški partner obezbedi Srbiji kredit od 40 miliona evra za troškove raščišćavanja i eksproprijacije zemljišta i kredit od 90 miliona evra za finansiranje infrastrukture.

Projekat stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, po ugovoru, trebalo bi da bude igrađen na 98 hektara zemljišta na desnoj obali Save, blizu centra grada.

To zemljište će, po ranijim informacijama, biti ulog Srbije u preduzeću Beograd na vodi.

Da Vas podsetimo:  Pod Šarčevićem, obrazovanje u Srbiji doživelo potpunu propast

U ugovoru je navedeno da će delovi zemljišta, po poslovnom planu preduzeća, biti dati u zakup firmi Beograd na vodi na 99 godina, bez naknade.

Ugovorom se precizira se da se zemljištem za davanje u zakup smatra zemljište neophodno za nepokretnosti na parceli 14, odnosno lokaciji za ralizaciju prve faze projekta, ali se ta lista može proširiti.

Određen je način prelaska prava zakupa u pravo vlasništva nad zemljištem.

„Pravo zakupa Društva na osnovu Ugovora o zakupu konvertuje se u pravo svojine bez dodatnog plaćanja, naknade za konverziju i slično. Konverzija u pravo svojine se vrši po katastarskoj parceli. Društvo ima pravo konverzije zakupa u svojinu u trenutku kada upotrebna dozvola za jednu ili više građevina izgrađenenih na katastarskoj parceli postane pravosnažna“, piše u ugovoru.

Ugovorom je predviđeno da prednost pri izboru izvođača radova imaju kompanije iz Srbije, ako ponude isti uslove i kvalitet radova kao inostrane firme.

Srbija i Grad Beograd imaju obavezu da izgrade neophodnu komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu do granica projekta Beograd na vodi.

U ugovoru se navodi i da su se „članovi društva (Beograd na vodi) sporazumeli da nastoje da 50 odsto projetka bude realizovano u roku od 20 godina“, a čitav projekat za 30 godina.

Objavljivanje ugovora je ranije danas najavio gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je rekao da će 27. septembra biti položen kamen-temeljac za izgradnju prve dve stambene kule iz projekta Beograd na vodi. Ukupna vrednost čitavog tog projekta je 3,5 milijardi evra.

Beta / RTV

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime