Na jedan smo stepenik od investment grade-a, a pre samo tri, četiri godine bili smo na pet

0
554
Foto: Printscreen

„Mi smo samo na jedan stepenik od investment grade-a što je gotovo neverovatno, jer smo bili pet stepenika od investment grade-a pre samo tri, četiri godine“ – Izvor: Predsednik Srbije o kreditnom rejtingu (Konferencija za medije, 22. septembar 2020. godine)

„Kreditne agencije Srbiju svrstavaju veoma visoko. Mi smo samo na jedan stepenik od investment grade-a, što je gotovo neverovatno, jer smo bili pet stepenika od investment grade-a pre samo tri, četiri godine, rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, na konferenciji za medije povodom posete američke delegacije, naglašavajući značaj dolaska DFC-a, odnoso Američke razvojne agencije.

„Svi to gledaju i Moody’s i Standard & Poor’s i Fitch“, dodao je tada.

Poznato je da tokom obraćanja predsednik često koristi strane ekonomske termine, o čemu je Istinomer već pisao, te da rado  poredi aktuelne rezultate s onim iz ranijih godina.

Kakvi su nam rezultati 2017. i 2016. godine? Da li smo na jedan korak od investment grade-a? Šta je uopšte kreditni rejting, šta znači investment grade i ko su Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch?

Kreditni rejting – investment grade, Moody’s, Standard & Poor’s i Fitch

Kreditni rejting je procena sposobnosti i spremnosti dužnika da izmiri obaveze prema kreditorima, odnosno jasan pokazatelj investitoru kolikom stepenu rizika se izlaže ulažući novac.

Ekonomista Vladimir Vasić u časopisu Bankarstvo objašnjava: „Kreditni rejting ima značajan uticaj na cenu investiranja za investitore, odnosno cenu koštanja duga za dužnika”.

Sveobuhvatne analize procene kreditnog rizika rade agencije za kreditni rejting, među kojima su posebno uticajne Moody’sStandard & Poor’s i Fitch.

Oznake kreditnih rejtinga su kombinacije slova i brojki, koje pokazuju relativne odnose između pojedinih rejting kategorija. 

Uobičajeno je i grupisanje rejtinga u nivoe kvaliteta – investicioni i neinvesticioni (špekulativni) nivo. Investicioni nivo rejtinga ukazuje na relativno nizak do srednji nivo kreditnog rizika”, objašnjava Vasić u pomenutom tekstu.

Na srpskom se, zapravo, investment grade je investicioni nivo.

Da Vas podsetimo:  U njihovo vreme mogli ste da se obratite samo na razglas

Ocena agencije sadrži i izglede daljeg kretanja rejtinga u budućnosti, koji mogu biti pozitivni, negativni, stabilni i razvojni.

Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za Istinomer kaže da je pozitivno mišljenje o izgledima za budućnost takođe veoma važno.

Pozitivna ocena znači da se očekuje poboljšanje, stabilna ocena je stagnacija, a negativna označava mogući pad na skali”, rekao je profesor Živković.

Ocene agencija sada i “pre samo tri,četiri godine”

Da li je istina da je pre tri, četiri godine (dakle, 2017. i 2016. godine) Srbija bila, kako predsednik kaže, pet stepenika niže od inveticionog nivoa kojem se sada približila na korak?

Pre svega, važno je znati da svaka od navedenih agencija pojedinačno ocenjuje kreditne rejtinge, koristeći pri tome različite oznake za ocene. Dakle, ne postoji jedinstvena, opšta ocena po kojoj bismo mogli da zaključimo koliko smo „stepenika” udaljeni od željenog plasmana.

Oznake kreditnih rejtinga su kombinacije slova i brojki, koje pokazuju relativne odnose između pojedinih rejting kategorija.

„Uobičajeno je i grupisanje rejtinga u nivoe kvaliteta – investicioni i neinvesticioni (špekulativni) nivo. Investicioni nivo rejtinga ukazuje na relativno nizak do srednji nivo kreditnog rizika”, objašnjava Vasić u pomenutom tekstu.

Na srpskom se, zapravo, investment grade je investicioni nivo.

Ocena agencije sadrži i izglede daljeg kretanja rejtinga u budućnosti, koji mogu biti pozitivni, negativni, stabilni i razvojni.

Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, za Istinomer kaže da je pozitivno mišljenje o izgledima za budućnost takođe veoma važno.

„Pozitivna ocena znači da se očekuje poboljšanje, stabilna ocena je stagnacija, a negativna označava mogući pad na skali”, rekao je profesor Živković.

Ocene agencija sada i “pre samo tri,četiri godine”

Da li je istina da je pre tri, četiri godine (dakle, 2017. i 2016. godine) Srbija bila, kako predsednik kaže, pet stepenika niže od inveticionog nivoa kojem se sada približila na korak?

Pre svega, važno je znati da svaka od navedenih agencija pojedinačno ocenjuje kreditne rejtinge, koristeći pri tome različite oznake za ocene. Dakle, ne postoji jedinstvena, opšta ocena po kojoj bismo mogli da zaključimo koliko smo „stepenika” udaljeni od željenog plasmana.

Da Vas podsetimo:  Opančar* javlja – Sve je otišlo u Honduras

Po podacima Narodne banke Srbije, agencija Moody’s ocenila je 2. septembra ove godine Srbiju sa „Ba3 positive” , što je treća kategorija ispod granice investicioni/neinvesticioni.

Pre tri godine, u martu 2017. ocena Moody’s agencije bila je isto Ba3, ali umesto pozitivnih, izgledi su bili neutralni („stable”). Pre četiri godine u martu 2016, ocena je bila B1, odnosno četvrta „ispod crte”.

Standard & Poor’s agencija je u julu ove godine kreditni rejting Srbije smestila na jedan stepenik ispod investicionog nivoa, odnosno dala joj je najvišu ocenu u neinvestiocionom nivou (BB+), i to s pozitivnim izgledima. Krajem 2017. godine Srbija je bila drugi rang s ocenom „BB” u neinvesticionom delu, a početkom 2016. godine treći rang „BB-“.

Iste ocene kao Standard & Poor’s dala nam je i agencija Fitch; u martu 2020. to je bilo BB+, sredinom decembra 2017. ocena je bila za jedan stepenik niža, odnosno BB, a krajem 2016. treća po rangu, odnosno BB- stable.

Predsednik Vučić je, dakle, rekao istinu u odnosu na aktuelni kreditni rejting Srbije po oceni dve agencije (Standard & Poor’s i Fitch), ali ne i u odnosu na rejting koji nam daje Moody’s. Nije istinita ni njegova tvrdnja da smo pre tri ili četiri godine bili na „pet stepenika” ispod investicionog nivoa. Najniži rang koji smo imali 2016, po sudu agencije Moody’s, bio je četiri lestvice ispod granice. Dakle, ni napredak koji smo ostvarili u pomenutom razdoblju nije baš toliko „neverovatan” kako je predstavljen.

S obzirom da je prvi deo izjave koji se odnosi na trenutnu situaciju relativno tačan, a drugi koji referiše na period od pre tri, četiri godine netačan, izjavu predsednika da se Srbija „nalazi na jedan korak od investment grade-a, što je neverovatno, jer je pre samo 3,4 godine bila pet stepenika“ tim Istinomera ocenjuje kao poluistinu.

Da Vas podsetimo:  Na naslovnicama pet novina blizu 1.200 lažnih i neutemeljenih vesti u 2020. godini

Po podacima Narodne banke Srbije, agencija Moody’s ocenila je 2. septembra ove godine Srbiju sa „Ba3 positive” , što je treća kategorija ispod granice investicioni/neinvesticioni.

Pre tri godine, u martu 2017. ocena Moody’s agencije bila je isto Ba3, ali umesto pozitivnih, izgledi su bili neutralni („stable”). Pre četiri godine u martu 2016, ocena je bila B1, odnosno četvrta „ispod crte”.

Standard & Poor’s agencija je u julu ove godine kreditni rejting Srbije smestila na  jedan stepenik ispod investicionog nivoa, odnosno dala joj je najvišu ocenu u neinvestiocionom nivou (BB+), i to s pozitivnim izgledima. Krajem 2017. godine Srbija je bila drugi rang s ocenom „BB” u neinvesticionom delu, a početkom 2016. godine treći rang „BB-“.

Iste ocene kao Standard & Poor’s dala nam je i agencija Fitch; u martu 2020. to je bilo  BB+, sredinom decembra 2017. ocena je bila za jedan stepenik niža, odnosno BB, a krajem 2016.  treća po rangu, odnosno BB- stable.

Predsednik Vučić je, dakle, rekao istinu u odnosu na aktuelni kreditni rejting Srbije po oceni dve  agencije (Standard & Poor’s i Fitch), ali ne i u odnosu na rejting koji nam daje Moody’s. Nije istinita ni njegova tvrdnja da smo pre tri ili četiri godine bili na „pet stepenika” ispod investicionog nivoa. Najniži rang koji smo imali 2016, po sudu agencije Moody’s, bio je četiri lestvice ispod granice. Dakle, ni napredak koji smo ostvarili u pomenutom razdoblju nije baš toliko „neverovatan” kako je predstavljen.

S obzirom da je prvi deo izjave koji se odnosi na trenutnu situaciju relativno tačan, a drugi koji referiše na period od pre tri, četiri godine netačan, izjavu predsednika da se Srbija „nalazi na jedan korak od investment grade-a, što je neverovatno, jer je pre samo 3,4 godine bila pet stepenika“ tim Istinomera ocenjuje kao poluistinu.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime