Na jugu i istoku najviše ljudi bez posla i najviše troše na alkohol i duvan

0
1251
Foto: printscreen

Da je na jugu i istoku najmanji procenat zaposlenih, a najveći onih bez posla, kao i da se najmanje gradi, pokazuje najnovije istraživanje Republičkog zavoda za statistiku. Istovremeno, južnjaci i stanovnici istočne Srbije najviše troše na alkoholna pića i cigarete, što je prema rečima psihologa Jelisavete Todorović, logična posledica jer su oni za ljude najjeftinije utešno sredstvo.

U istraživanju Zavoda za 2018. godinu Srbija je podeljena na 5 statističkih regiona – Vojvodinu, Beograd, Šumadiju i zapadnu Srbiju, kao i južnu i istočnu Srbiju. I dok su slični po broju stanovnika, u ovim regionima se vide i razlike u načinu života i troškovima.

Tako je na jugu i istoku najmanje onih koji su zaposleni – 44 %, dok je u Vojvodini 47, na zapadu 48, a u Beogradskom regionu 50 %. Samim tim, i nezaposlenost je na regionu juga i istoka najveća u zemlji – 16,2 %.

Kada je reč o tome ko na šta najviše troši, u svim delovima Srbije najveći deo kućnog budžeta odlazi na hranu – oko 33 % i troškove stanovanja – oko 16 %.

Vidna je razlika u regionima i po tome koliko se troši na alkohol i duvan – prednjači jug i istok u gde 6 % kućnog budžeta odlazi na ovu robu, dok je u Vojvodini taj procenat 4,7, a u Beogradu 3,5 %.

Da su siromaštvo, nezaposlenost i stres direktno povezani sa alkoholom i cigaretama ističe profesorka psihologije sa niškog Filozofskog fakulteta Jelisaveta Todorović.

Brojna istraživanja pokazuju da gde god je velika nezaposlenost tu je i veća upotreba i zloupotreba alkohola i duvana. Oni su za ljude najjeftinije utešno sredstvo – objašnjava Todorovićeva.

Na jugu i istoku se u odnosu na druge krajeve najmanje troši na obrazovanje (0,8 %) i restorane i hotele (2,4 %), dok 9 % prihoda odlazi na transport, 5 % na komunikacije i 4,2 na zdravstvene usluge.

Da Vas podsetimo:  Posledice zabrane zapošljavanja u zdravstvu

Najmanje izdatih knjiga

Jug i istok Srbije na začelju su i kada je reč o gradnji.

Posmatrano prema regionima, u 2018. godini najviše se gradilo u regionu Vojvodine (29,9%) i beogradskom regionu (29,8%), zatim sledi region Šumadije i zapadne Srbije (21,4%), pa region južne i istočne Srbije (18,8%) – saopštavaju iz Zavoda.

Najmanje je i predškolskih ustanova na jugu i istoku – 51, dok je taj broj skoro duplo veći u Vojvodini, a u regionu Beograda je 232.

Broj domaćih filmova prikazanih u južnoj i istočnoj Srbiji u 2018. godini je svega 63, u Šumadiji i zapadnoj Srbiji ta brojka je 130, za Vojvodinu 246, a za Beograd 475.

I najmanje knjiga izdato je prošle godine u regionu južne i istočne Srbije – 854, dok je u Beogradu ta brojka skoro 10 puta veća i iznosi 8.160.

Inače, prirodni priraštaj svuda je negativan, ali, u odnosu na Beograd skoro četiri puta gori na jugu i istoku.

Procenjen broj stanovnika sredinom 2018. godine u regionu južne i istočne Srbije iznosio je 1.505.732, što je 21,5 % od ukupnog broja stanovnika Republike Srbije. Prosečna starost stanovnika u ovom regionu je 44 godine.

J. C. M.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime