Kazne za “informisanje”: preko milion evra iz gradskog budžeta

0
1021
Foto: Wikimapia / mikrokg

Na novčane kazne i penale potrošeno 125,442,198.29, a na subvencije 20,549,282.3 dinara. Kragujevac jedina lokalna samouprava koja bez ikakvih posledica krši Zakon o javnom informisanju i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima.

U petak (14. jun) pred odbornicima Skupštine grada naći će se Predlog odluke o završnom budžetu. Izvesno je da će Odluka da bude usvojena, ali je svakako zanimljiva stavka “Programska aktivnost 0004 Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja”. U tekstu pod naslovom “Opis programske aktivnosti (šta obuhvata programska aktivnosti )”, opisano je da je reč o “povećanoj ponudi kvalitetnih medijskih sadržaja iz oblasti života lokalne zajednice”.

A kako lokalna vlast, koju u Kragujevcu predvodi Srpska napredna stranka, shvata “povećanu ponudu kvalitetnih medijskih sadržaja”? Tako što je na, kako stoji u tabeli, novčane kazne i penale (483) potrošeno 125,442,198.29, a na subvencije (451) 20,549,282.3.

U isto vreme, treću godinu za redom, Kragujevac je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja bez ikakvih posledica krši Zakon o javnom informisanju i ne raspisuje konkurs za sufinansiranje javnog interesa u medijima. Jedna od dve televizije koja je imala važeću dozvolu za regionalno emitovanje programa i prva privatna televizija u Srbiji, Kanal 9, prestala je da postoji. Novinari Kragujevačkih novina ne primaju platu, a veliki broj njih, koji su bili okosnica nezavisnog novinarstva u Srbiji devedesetih, sada su u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Većina radio stanica emituje muzički program, a bar dva portala su u vlasništvu visokih partijskih funkcionera.

cenzolovka.rs/Glas Šumadije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime