Na KiM bez plaćanja osiguranja

0
849

foto_vest__1438785625„Građani će moći da prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u oba pravca bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje“ – rezultat je današnjih razgovora između Beograda i Prištine u Briselu o osiguranju vozila, potvrđeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. U Briselu je dogovoreno i da se sa sprovođenjem Memoranduma o osiguranju vozila počne 12. avgusta, odnosno u ponoć, u noći između narednog utorka i srede. Kako je izjavio Direktor ove Kancelarije, Marko Đurić, „danas se Vlada Srbije izborila“ da građani na Kosovu i Metohiji budu oslobođeni obaveze plaćanja dažbina za osiguranje vozila, čime je načinjen „mali, ali značajan pomak u pravcu osetnog poboljšanja kvaliteta njihovog života.“ U međuvremenu i kosovska vlada potvrdila je da je postignut sporazum. Ni u jednom od saopštenja se, međutim, ne navodi da li se radi o novom sporazumu između Beograda i Prištine, te da li se u Briselu razgovaralo o pitanju registarskih tablica, odnosno kakva sudbina čeka srpske registarske tablice sa oznakama gradova sa KiM-a (KM, PR, PZ, UR, GL, PE), kao i RKS tablice ukoliko bi se njihovi vlasnici uputili ka centralnoj Srbiji .

„Ovaj naizgled mali korak u tom procesu je od velikog značaja za sve žitelje pokrajine, koji će u budućnosti moći da putuju, ne samo jeftinije, već i dostojanstvenije. Građani će moći da prelaze administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom u oba pravca bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje, ali i bez frustracija zbog često kilometrima dugih redova na administrativnim prelazima,“ izjavio je Đurić, navodi se u saopštenju iz Kancelarije za KiM.

„Postizanje dogovora po jednom, možda, politički nedalekosežnom, ali za građane važnom praktičnom životnom pitanju, trebalo bi da bude model za buduću praksu u dijalogu Beograda i Prištine, jer se pokazalo da je do obostrano prihvatljivog rešenja moguće doći kada na obe strane postoji dobra vera i kada nema pokušaja političke zloupotrebe i oglušivanja o princip statusne neutralnosti dijaloga,“ dodao je on.

Da Vas podsetimo:  Аbu Izаtov nаsljеdnik bi dа udаri nа Srbе i Hrvаtе kаo dа ćе to Bеogrаd i Zаgrеb mirno posmаtrаti

A kako je saopšteno iz Kancelarije kosovskog premijera, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je izjavila da je nakon ovog sastanka „sve spremno za početak sprovođenja sporazuma za osiguranje vozila koji je u interesu građana Republike Kosovo“, jer uklanja „teret plaćanja visokih naknada“ i da od sada pa nadalje nije potrebno „plaćanje dodatnih troškova tokom tranzita u Srbiju.“

Sporazum o obostranom priznavanju osiguranja vozila srpskih i kosovskih osiguravajućih društava postignut je krajem juna. Njime je tada regulisano plaćanje osiguranja za vozila sa srpskim registarskim tablicama gradova iz centralne Srbije koja ulaze na KiM, kao i plaćanje osiguranja za ona vozila koja ulaze sa KS i RKS tablicama u centralnu Srbiju, ali ne i pitanje registarskih tablica, to jest, korišćenje privremenih tablica za vozila sa RKS tablicama prilikom ulaska u centralnu Srbiju. Uoči početka primene ovog sporazuma, lokalne samouprave na Severu su dobile nezvanične najave da će se uz primenu sporazuma sprovoditi i odluka o oduzimanju tablica gradova na KiM-u sa oznakama KM, PR, UR, PE, PZ, (srpske tablice), zbog čega su Srbi na Severu protestovali, a Priština potom odložila primenu sporazuma, optuživši Srbiju da nije uradila „tehničke pripreme“.

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime