Na klackalici interesa

Vladajuća koalicija u Srbiji

0
776

sns i spsVučić odlučuje o političkoj sudbini vlade

Na pitanje da li će, pored lokalnih i pokrajinskih izbora u Vojvodini, biti i prevremeni parlamentarni izbori za sada jasnog odgovora nema, ali su i oni mogući ukoliko se izvesni antagonizmi u vladajućoj koaliciji ne reše ili ukoliko interes manjih koalicionih partnera ne bude izražen. Prevremenih izbora neće biti zbog slabe opozicije, već isključivo zbog odnosa SNS-a i SPS-a. Nedavno je predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio da u Srbiji „boljeg predsednika vlade od Vučića nema“. Predsednik Nikolić još kaže: „Ako neko želi da izgubimo ovog predsednika, taj želi da dovede lošijeg, želi loše Srbiji.“ Predsednik je sa visokom ocenom 4,1 „vrlo dobar“ ocenio rad premijera, ali ocene za ministre u vladi i SNS-a i SPS-a ne premašuju od dva do 2,8 (odnosno od „dovoljnog“ do ocene „dobar“), što znači da predsednik Srbije nije zadovoljan radom ministara u vladi. Ova ocena predsednika Srbije samo ukazuje na evidentne slabosti u radu ministara i vlade, ali da je ova vlada bolja od prethodnih, i svako ko pokušava da je promeni „otežava put Srbije“. SNS je po svom profilu naprednjačko-konzervativna partija desnog centra, neoliberalnih sadržaja, dok je koalicija oko SPS-a vezana za partije levog centra socijaldemokratskog i socijalističkog karaktera sa naglaskom na socijalnu dimenziju društva i jači uticaj države kroz oblike državnog kapitalizma. SNS podržava jaču ulogu tržišta sa kontrolnom ulogom države, ali mešanjem države u pojedine sfere društvenog i ekonomskog života shodno zahtevima MMF i EU. Vanredni sastanak vrha SNS i koalicije oko SPS nije imao samo protokolarni karakter, već i otvaranje nekih spornih pitanja međusobnih odnosa unutar koalicione vlasti. Prvo, odnos prema daljem kursu reformi i politike premijera Vučića, stav oko pokrajinskih izbora i načina međusobne artikulacije interesa SNS i SPS i definisanje strateških pitanja oko nužnih mera koje traži MMF i EU.

Da Vas podsetimo:  Kakva je bila 2020. godina

Postoje i sporenja povodom nekih javnih napada funkcionera SPS-a, misleći na funkcionera Branka Ružića, koji koristi pozicije u SPS da vređa premijera Vučića. Lider SPS-a Ivica Dačić kao politički pragmata kaže da će samostalno izaći na pokrajinske izbore, i da neće smenjivati svoje ljude u stranci kao i da će kandidat za premijera Vojvodine iz SPS-a možda biti Dušan Bajatović, moćni funkcioner SPS-a i siva eminencija „Srbijagasa“, koji je kritikovan u javnosti i zbog visokih primanja u ovoj rusko-srpskoj kompaniji. Dakle, SPS ide sa svojim korporativnim političarem na predstojeće pokrajinske izbore. Očigledno nije postignuta saglasnost za zajedničku listu SPS-SNS.

Vladajuća koalicija i strategija „Od izvora dva putića“

Shodno tome, premijer i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić izjavio je da će SNS i SPS na pokrajinske izbore izaći samostalno, te da bi voleo da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora, ali da to zavisi od atmosfere u društvu i drugih okolnosti. Ako dobro razumemo stanje u vladajućoj koaliciji kao političkom izvorištu vlasti može se primeniti ona pesma Lepe Lukić „Od izvora dva putića“. Premijer Aleksandar Vučić kaže: „Nema potrebe da se prave predizborne koalicije da bismo preskočili cenzus, svaka stranka će sa svojim ljudima izaći pred građane Srbije, a posle toga videćemo da li ćemo moći da formiramo pokrajinsku vladu ili će neke druge političke organizacije dobiti većinu.“ Vučić je rekao da su predstavnici SPS i SNS razgovarali i o republičkim izborima i da je on izneo mišljenje da bi voleo na svaki način da te izbore izbegne.

Na drugoj strani, iskusni i politički lukav lider SPS-a, poznat je kao političar koji ume da trguje i koji je politički realista kaže da ne želi po svaku cenu da ostane u vlasti sa naprednjacima, već samo ako postoji zajednički strateški cilj. Treba podsetiti da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić protiv prevremenih parlamentarnih izbora, ali da u vrhu SNS provejavaju politička mišljenja i struje, da su možda potrebni i prevremeni izbori. Lider SPS-a kaže: „Za svaku državu je dobro da ima redovne izborne cikluse. Nema razloga za održavanjem izbora, jer bi Srbija izgubila korak. Kada se održavaju parlamentarni izbori uvek ima nekog praznog hoda, koliko god se govorilo da ga nema.“ Prema Dačićevim rečima, odluku o izborima doneće Vučić i SNS, imajući u vidu da li je u tom trenutku stabilna situacija.

Da Vas podsetimo:  Zbogom Vaša Svetosti

Dačić je odnose sa premijerom okarakterisao kao „dobre“, i ukazao da je reč o radnoj saradnji, te da nijedan potez nije vukao bez koordinacije sa šefom vlade i dodaje da „u prepucavanju“ socijalista i naprednjaka neće da učestvuje, kao i da je Branko Ružić tema njegovih razgovora sa Vučićem „samo kada dođe do incidentnih situacija“. Lider SPS-a kaže o premijeru Vučiću: „Ako hoće da ga ruše neka ga ruše. Ja nemam razloga da ga rušim, jer mislim da smo do sada sve radili kako treba.“
Prevremeni parlamentarni izbori „veliki rizik“

Političke projekcije i analize pokazuju da ni jedna partija neće biti apsolutni pobornik na pokrajinskim izborima u Vojvodini koja je sada pod „prinudnom upravom“ DS-a i Bojana Pajtića sa malim političkim i izbornim kapacitetom po oceni agencije „Faktor Plus“ i lista „Politika“ u telefonskoj anketi koja nije pouzdana, a koja je obavljena od 15. do 25. decembra na uzorku od 1.200 ispitanika, Nenad Čanak i njegova Liga socijaldemokrata Vojvodine, s trenutnih devet odsto podrške u pokrajini, pokazuju koliko su značajni na severu zemlje i mogli bi da imaju ugodnu poziciju za dogovore i o predizbornim i o postizbornim savezima. Kada je reč o mogućim parlamentarnim izborima, „SNS ima dosta čvrsto i jasno opredeljeno biračko telo“. Ali, ono što se vidi i po ocenama članova vlade i po opštim utiscima – Aleksandar Vučić je čovek-stranka, što je za njega dobro, ali ne toliko i za SNS. Politički ugled premijera Vučića nije i snaga SNS što u datom trenutku može da predstavlja i rizik da SNS, i pored anketa, koja sada uživa 51 odsto aktivnog biračkog tela iz mnogih realnih okolnosti može da izgubi postojeći rejting i političku poziciju, što onda dovodi u pitanje i mandat i vlast Aleksandra Vučića kao premijera i njegovu političku strategiju.

Da Vas podsetimo:  Za i protiv

SPS je po istraživanjima u blagom padu – prošle godine je imao 10,8 procenata. DS se održava na nešto više od 6 odsto, dok bi SDS-LDP (Boris Tadić i Čedomir Jovanović) bili 4,1, sa mogućnošću da pređu pet odsto. Novina bi, po agenciji „Faktor plus“, bila koalicija DSS-Dveri sa 5,2 odsto kao i Šešeljeva SRS sa oko šest odsto što bi bio povratak radikala na političku scenu Srbije. Dakle, prevremeni parlamentarni izbori koji nisu nerealni, ali su rizik po sadašnju vladajuću političku arhitekturu uveli bi u parlament DSS-Dveri i SRS, što bi bila novina i otežavajuća okolnost za sadašnju vladajuću koaliciju i dinamiku Vučićeve politike.

Tomislav Kresović

Vidovdan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime