Na kojoj je drogi ministar Šarčević?

8
8193

”Izbacićemo iz škole đake koji se drogiraju i poslati na lečenje, a roditeljima naplatiti ogromne kazne da shvate da moraju da brinu o svojoj deci!” – ovo je izjava Mladena Šarčevića, ministra prosvete u Vladi Srbije, objavljena kao ”ekskluzivna” u ”Kuriru”.

Povod ministrovoj izjavi bile su fotografije korišćenja droge, koje su srpski školarci objavili na ”Fejsbuku”: droga na školskom času, droga pored policijskog automobila, droga kod kuće, a pod nalogom imena ”Droga Srbije”!

U istragu se uključio i MUP Srbije: policija se obratila ”Fejsbuku” i njegovom vlasniku, Marku Zakerbergu, tražeći ”da im se dostavi IP nalog i podaci administratora naloga ”Droga Srbije”…

I dok policija čeka odgovor i ”radi na identifikaciji dece sa fotografija sa drogom”, ministar Šarčević, kao da je na ”spidu”, već presudio šta njegov resor traba da uradi: najuriti iz škole đake koji se drogoraju, a roditelje odrapiti po džepu!

Veliki sam pristalica teze da roditelji moraju biti ”prva linija odbrane” dece od droge, ali, moraju li roditelji da plaćaju iz svog džepa i nemar države i nesposobnost državnih činovnika? Roditelj Petar Petrović da plati kaznu i zato što dileri gotovo nesmetano prodaju drogu u školama? Školama koje su o trošku građana dobile i školske policajce od MUP Srbije!

Roditelj Marko Marković da plati kaznu zato što pomenute novine, u istom broju kada prenose Šarčevićev doživljaj droge, pišu imenom i prezimenom o izvesnoj dami napućenih usana koja ”pije blokatore za odvikavanje od opijata” tokom boravka u rijalitiju! Piše da su joj producenti izašli u susret angažujući tri psihijatra koji su joj prepisali ”najltrekson”… A reč je o osobi kod koje je, pišu iste novine, u januaru prošle godine policija pronašla drogu u gaćama, pa je sa još jednim muškarcem koji je imao drogu, priveli u stanicu i podneli krivične prijave!

Da Vas podsetimo:  Nikola Varagić: Vučiću i onima koji su ga stvorili nije cilj da oslobode KiM, nego da od Srbije naprave logor

U društvu u kojem su ovakve krivične prijave preporuka za rijalitije dostupne svima 24 časa, malo je da se đaci isteruju iz škola i šalju na lečenje! Treba ih slati direktno u rijalitije! Složićete se sa mnom, ministre, ako ste na ”skanku”. U veri da niste, kao razumnu, odraslu osobu, vlasnika uspešne privatne gimnazije, pitam vas sledeće: da li je neki od vaših učenika koristio drogu, da li ste ga isterali iz svoje gimnazije i naplatili kaznu od roditelja?

Da li se roditelji vaših učenika samoorganizuju, pa čuvaju školsko dvorište od dilera droge (što vi izgleda pod dejstvom marihuane očekujete od roditelja dece iz državnih škola?) ili ste vi kao sposoban i uzoran vlasnik/direktor škole koji ne koristi opijate – svoju školu i svoje nastavnike organizovali tako da droga tamo ne može da uđe?

Možda bi se, na kokainu, i zakleli da među vašim privatnim učenicima nema onih koji se drogiraju?

Čak i ako ih ima, ne smete, ministre prosvete, ni na heroinu zaboraviti da su učenici – deca! Dete nije ministar, pa da ga smene i najure zbog drogiranja, nije ni predsednik Privredne komore, ni lider Političke partije, ni Policajac, ni Doktor, pa da ga isključe iz kolektiva i javnog života!

Nisu ni svi roditelji kao oni iz Lazarevca: ogorčeni što policija i sud u njihovom gradu ne vide dilere droge koje svi vide, organizovali su se u Udruženje ”Sveti Sava”, sačinili i javno istakli spiskove dilera, po kojima je policija konačno počela da hapsi, a sud da sudi!

Nisu, ministre, roditelji krivi što policija dozvoljava svojim policajcima da van radnog vremena ”obezbeđuju” diskoteke, noćne klubove, splavove, gde noću daju više od sebe nego danju u uniformi ove države, za beneficirani radni staž i jeftinije državne stanove!

Da Vas podsetimo:  Srbija ima bolji potez – vraćanje problema KiM u Savjet bezbjednosti UN

Nisu roditelji krivi što televizija i novine afirmišu javne ličnosti koje koriste drogu i javno to saopštavaju.

Ne sećam se ni da ste na ekstaziju zatražili smenu urednika zbog takve uređivačke politike.

Koliko da znate: posle vaše izjave ”Kuriru”, ”ispod oka” vas gleda i vaš kolega, Nebojša Stefanović, ministar policije! Već sutradan po vašoj, ovaj dnevni list objavio je i njegovu izjavu, takođe ”ekskluzivno”: ”Pohapsićemo dilere iz školskih dvorišta, cilj nam je da sklonimo drogu sa ulica, daleko od naše dece i iskorenimo tu pošast koja je jedna od najozbiljnijih pretnji mladima!”

Ministar policije, mnogo pragmatičnije nego ministar prosvete kojem je to posao, javnost podseća da je ”na njegovu inicijativu, u osnovne škole uveden predmet Osnovi bezbednosti dece, u kojem je jedna od ključnih tema problem narkomanije”

Ministar policije je ostao ne zemlji, za razliku od ministra prosvete koga je neki ”spid” podigao neverovatno visoko, ali kada prestane njegovo dejstvo i kada padne, više neće biti ni za ministra. I zato, oprezno sa tim drogama, ministre: ako se već mora, pokušati sa nečim lakšim, ”karbon” lepak za papir u kutijici sa kašičicom, za početak, ”oho” lepak ako treba nešto jače, a ”sintelon” samo pod kontrolom roditelja.

I, na koncu, slažem se sa našim ministrom prosvetnim: treba hapsiti roditelje koji deci mažu lepak na kriške hleba!

Radoje Andrić

iskra.co

8 KOMENTARA

 1. OBRAZOVANJE

  Od kada svako mora ići u školu,
  to se pravilo primenilo i na volu.
  A pošto on nije morao, više plug da vuče,
  nešto drugo da radi, morali su da ga nauče.
  Tako je krenuo i vo školu da uči,
  da ne mora kao preci da se muči.
  A kad je krenuo, u razne knjige da gleda,
  stalno je morao muku da muči,
  da se muuukanju ne preda.

  No ubrzo njemu, više nije bilo do muuukanja,
  shvatio je da je to, postalo odraz brukanja.
  Iako dugo on nije znao, ništa ni da bekne,
  posle je ipak, umeo i nešto pametno da rekne.
  Nekako je naučio, ono što u knjigama piše,
  pa se u svom znanju peo, sve više i više.
  A tek kada je postao dovoljno školovan,
  od većeg uspeha, nije ni on bio izolovan.

  Sa svojim znanjem, počeo je vo naviše da se penje,
  ali uzalud bi mu to bilo, ako se drži samo poštenje.
  Zato je vo krenuo u one uvek mutne vode,
  gde mogu samo prevrtljivi da se prilagode.
  Tako se on uz pomoć svoje odabrane klike,
  popeo (našao) dosta visoko i u vodama politike.

  U tim krugovima, dobijao je on sve veće zvanje,
  pa ga više niko, nije pitao za njegovo pravo znanje.
  Svi znaju da za politiku, uvek su bili dobri,
  oni koji nemaju glave mnogo bistre,
  pa takve često i biraju, za svakojake ministre.
  Zbog toga i u školama, sada je nastalo posebno stanje,
  od kada je vo postao, ministar za obrazovanje.

 2. @ Dragan , Ako pohapse dilere ostacemo bez drzavnog i policijskog vrha, sto doduse i ne bi bila neka steta, ali nije bas ostvarljivo jer ih stite snabdevaci iz bondstila.

 3. Прво похапсите све дилере и њихове снавбдеваче – „на мало“ и „на велико“,
  па онда избацујте ђаке који се дрогирају и кажњавајте њихоиве родитеље!
  У ЕУ таква мера никада не би могла да се спроведе, јер је дрогирање –
  једно од загарантованих „ЉУДСКИХ ПРАВА“!

  Драган Славнић

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime