Na kopovima, sa lopovima

0
2184

Mada je RB Kolubara središte srpske energetske moći, ovaj privredni gigant je danas u rukama nestručnih kadrova, koje je Srpska napredna stranka masovno zapošljavala, bez obzira na posledice koje su već sada katastrofalne. Kolubarom vladaju diletanti, karijeristi i beskrupulozni mafijaši. Vladajuća stranka i njen Vođa koji je nedavno obišao opštinu Lazarevac i „mesto zločina“, kolubarske kopove, komanduju čitavom ovom destrukcijom. U međuvremenu, struja u Srbiji je sve lošijeg kvaliteta i sve je manje ima.

griugdesuugaljistruja3a_thumbProizvodnja struje je nikad manja! Srpski energetski sitem postao je zavistan od uvoznog uglja! Uvozimo i struju! Uvozimo u mesecima tokom kojih nikada u istoriji struja nije uvožena! U Novom Beogradu, čitavi blokovi ostali su bez struje na nekoliko sati, prošle nedelje! Za ovakvu situaciju kriv je lično VD direktor EPS-a Milorad Grčić!

Naime, Grčić, nije blagovremeno usmerio investicije u alternativne izvore električne energije, mada je imao strogu obavezu da to uradi, ali pre svega, nije na vreme remontovao mrežu. Nije remontovao ni proizvodne kapacitete!

Koliko je situacija alarmantna najbolje pokazuje i nedavna izjava ministra finansija Dušana Vujovića koji je priznao da ovoliki pad proizvodnje struje nije normalan!

-Nije pala proizvodnja u prvom tromesečju jer je to neko želeo, već zbog toga što su se tada dogodile razne promene. Između ostalog bilo je loše vreme. Bilo je loše vreme, ali ovoliki pad nije normalan, zaključio je Vujović!

Vujović, Antić i ranije Zorana Mihajlović upozoravali su predsednika države, Aleksandra Vučića, da Grčić nije „baš najbolje rešenje“ za rukovođenje Elektroprivredom. Novine su uzalud pisale o tome da on ima kupljenu diplomu i da mu je jedino radno iskustvo pre EPS, bilo u obrenovačkoj pečenjari. Vučić je međutim svima koji su kritikovali Grčića, poručio da treba da začepe izjavom da je Grčić za njega jedan od najboljih rukovodioca u državnim firmama, jer, navodno, jedini ima višak sredstava na računu rekavši i ovo: „…Finansijski, Elektroprivreda Srbije je stabilna i uz sve muke i probleme koje je imala: na računu EPS-a ima 440 miliona evra“.

Istovremeno dok je Vučić to izjavljivao urušavanje EPS, je od strane Grčića ubrzavano!

Otkad je Grčić postavljen u fotelju generalnog direktora Kolubare, kasnije i na mesto VD direktora EPS-a, na rukovodeća mesta, šefova službi, postavljeni su kadrovi sumnjivih kvalifikacija oni su nauštrb razvoja forsirali dnevnu proizvodnju i tako kreirali statistički lepe rezultate. Na primer, remonti elektrana su odlagani da statistički ne bi pala proizvodnja struje pre nego se održe predsednički izbori. Nabavka HTZ, opreme i rezervnih delova rađena je preko veze, pa često nije stizala odgovorajuća oprema odela i rezervni delovi u EPS-ove sisteme. Na kraju je krčmar ispostavio račun kada su mašine na kopovima i sistemi u elektranama počeli da otkazuju…

Da Vas podsetimo:  Ćerka namestila ocu aferu „SA KLANJEM BOŠNJAČKE DECE“

Ministar Dušan Vujović je tokom Skupštinske rasprave uzdržano kritikovao ovakvo upravljanje elektroprivredom, ali epilog svega je da se Grčić i dalje grčevito drži fotelje VD direktora EPS!

Po Zakonu, konkurs za direktora EPS je trebalo odavno da bude raspisan, jer je Grčić već duže od godinu dana u statusu VD-a. Konkurs se ne raspisuje, a šteta koju ova kompanija i narod trpe zbog njegovog neznanja i nestručnosti je iz dana u dan sve veća.

Dve trećine struje u Srbiji proizvodi se u termoelektranama u Kostolcu i Obrenovcu, a do pre nekoliko godina odnosno do pre čuvenih majskih poplava, ove dve elektrane snabdevane su domaćim ugljem uglavnom iz Kolubarskih rudnika. Tako je trebalo da bude do 2050. godine, do kada je procenjeno da ima dovoljno zaliha. Do tada bi morali ili da oslobodimo okupirano Kosovo gde su zalihe uglja za još par stotina godina, ili da nađemo alternativu za ugalj kao izvor struje. Ipak u vreme dok je Grčić bio direktor Kolubarskih rudnika, proizvodnja ovog energenta je pala, a već tada je počeo da se uvozi deo neophodnog ugalja za elektrane u Kostolcu i Obrenovcu…

Sredinom prošle godine predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću saopšteno je da Srbija već dugo vremena uvozi ugalj kako bi proizvodila struju! Rečeno mu je i da postoji opasnost zbog ne vršenja redovnih remonta na elektranama da dođe i do pada proizvodnje struje. Predloženo mu je da se hitno investira novac u alternativne izvore, kao i da na vreme treba remontovati postojeće proizvodne sisteme, koji zbog ne redovnih remonta ne rade punim kapacitetom. Vučićev omiljeni rukovodilac javnih preduzeća, VD EPS Milorad Grčić, je sve uradio da se po tom pitanju ništa ne uradi…

Zapošljavao je stranačke kadrove u elektranama Kostolac i Obrenovac, kao i na kopovima u Kolubari, a stručnjaci su šikanirani i njihovo mišljenje nije uvažavano. Rezultati ovakvog Grčićevog rada sada su više nego vidljivi, srpski energetski sitem je u nikad goroj situaciji…

Činjenica da elektrane u Kostolcu i Obrenovcu duže od dve godine ne dobijaju dovoljno domaćeg uglja za kontinuiran rad, bila je i razlog prvomajske posete Kolubarskim kopovima kada je predsednik države Aleksandar Vučić izjavio da će radnici napokon dobiti HTZ opremu, nova odela i rezervne delove kako bi remontovali mašine i napokon vratili proizvodnju uglja na nivo pre majskih poplava 2014.

Vučić se „iskreno nadao“ da će se naći rešenje za podizanje proizvodnje uglja, ali je prilikom posete obavešten i da to nije moguće. U Kolubari se pre nekoliko meseci dovodio „ruč“ loše naslagane jalovine koja je zatrpala kopove uglja, preko je pala kiša, a mašine sa kojima je trebalo da se nagomilana jalovina raskloniti ne rade. Ne rade, jer na njima mesecima nije izvršen remont.

Da Vas podsetimo:  Tragedija u Indiji: Pao viseći most, na desetine mrtvih (VIDEO)

Takođe, Vučić je od svojih čauša obavešten i da kopanje uglja na novim lokacijama, za koje su dokazane veće zalihe, neće početi uskoro jer ljudima koji treba da se isele nije plaćena eksproprijacija zemljišta. Ali, Vučić se ni ovom prilikom nije zapitao gde odoše viškovi od 400 milona evra sa EPS-ovih računa. Istovremeno, propustio je i priliku da javno, na kopovima, pita šta je sa tim parama, zašto se radi na tome da se eksproprijacije ne uradi!

Inače Milorad Grčić bio je na predsedničkim izborima koordinator za opštinu Lazarevac, gde je Vučić uz sva nameštanja, ostvario jedan od najlošijih rezultata na poslednjim izborima.

Prvog maja, on se na kolubarskim kopovima zvanično, sastao vođama podobnih sindikata Miodragom Rankovićem Picijem i Miloradom Đorđevićem Đokinom. To su sindikalci koje je Vučić, dok je bio opozicija, optuživao da im je Boris Tadić finansirao političku organizaciju „Naša kuća“, preko koje su oni postali deo lokalne vlasti u Lazarevcu. Inače te optužbe su bile tačne, promenilo se to da je Vučić sada prihvatio da mu komanduju isti oni koji su Tadića držali na vezi. Zato mu danas Đokin i Pici ne smetaju, već zajedno sa njima politički nastupa.

Pred kamerama, Vučić je obećao da će rudari napokon dobiti HTZ opremu, odela sa kojima je moguće raditi. Inače Magazin Tabloid već četiri godine piše o tome da radnici rudarskog basena Kolubara nemaju odgovarajuće cipele i rukavice, da se na posao prevoze raspalim autobusima, ali do sada po tom pitanju nije ništa urađeno.

Može se reći da je naše pisanje delimično urodilo plodom, pošto je Vučić izjavio: „…Biće nabavljene nove radne uniforme, i bezbednosni uslovi za rad će biti unapređeni na viši nivou. Ove godine uložićemo oko 250 miliona evra za nabavku neophodnih mašina i opreme u Rudarskom basenu Kolubara…“

Izjavom da će njegova Vlada uložiti 250 miliona evra u nabavku mašina i opreme, Vučić je ustvari potvrdio svima znane činjenice, da se u ovoj firmi već godinama kradu alat i rezervni delovi i da zbog toga mašine godinama ne mogu da se poprave. U RB Kolubra zaposleno je previše nestručnog kadra, koji i kada bude dobio rezervne delove i alat, neće umeti u razumnom roku da remontuje mašine i da će problem rešavati angažovanjem podizvođača.

Da Vas podsetimo:  MUP Srbije UPOZORAVA povodom „crnog petka“

Inače jedan od dobavljača HTZ opreme za Kolubaru je Slobodan Pantelić, zvani Žoka, koji je i član Đokinovog sindikata. Žoka će, kako je Vučić obavestio Picija i Đokina, uskoro dobiti podršku od turske firme kojoj je SNS prodao konfekciju „Beko“ iz Lazarevca“.

Ta prodaja je obavljena tako što su iz lazarevačkog „Beka“, otpušteni svi viškovi radnika, onda je kupcu garantovano da će sve što proizvede od opreme otkupiti javno preduzeće EPS, ogranak Kolubara, a onda su Turci, pristali da u ratama isplate ovu kompaniju. Na lokalnim televizijama je obećano i da će uskoro zapošljavati 1.200 radnika, ali to su obećanja partijskih funkcionera, a ne i turskog investitora.

U drugom neformalnom delu posete, Vučića su verovatno obavestili o malverzacijama koje su sprovedene u dogovoru sa SNS, u cilju finansiranja predsedničkih izbora.

Naime, prevoz uglja za radnike namešten je firmi sindikalca Đokina, a ta firma je finansirala predizborne aktivnosti SNS-a u Lazarevcu. Od viška novca, Đokin je u Lazarevcu kupio pet stanova. On zapravo ima samo jedan kamion, za taj posao, a prevoz organizuje tako što kao pod prevoznike angažuje one koje je SNS označila kao podobne.

Aktivisti jednog građanskog udruženja kažu da je važno znati i to da je Grčić u Kolubari zaposlio gomilu partijskih kadrova bez kvalifikacija, sa diplomama konobara i medicinskih sestara, dok Lazarevačka deca sa diplomama rudarskog fakulteta rade na kioscima. Niko se ne zapošljava preko konkursa u ogranku EPS Kolubara, već svi dobijaju takozvane PP ugovore, koje je im kasnije prevode u stalno zaposlenje.

Inače, u Lazarevcu protiv Đokina i Picina postoji nekoliko krivičnih prijava, koje se ne procesuiraju, njih za sada uspešno stopira lokalni tužilac Gajić zvani Fioka.

Sudstvo u Lazarevcu je na najnižem nivou, predsednik suda jeste učio pravo, ali ima i sporedni posao! Bavi se izradom slova za nadgrobne spomenike, a povezan je i sa sindikalcem Đokinom. U EPS je preko tog sindikata ubacio i svoju ženu, koja sada pod zaštitom Đokina, vedri i oblači! Istovremeno, u Lazarevcu parnični slučajevi masovno zastarevaju, jer sudije za pare vrše razne manipulacije, poput nezakazivanja ročišta, a jedan broj sudija je odavno ispunio uslove za penziju ali ih je kao dobre poslušnike rukovodstvo SNS ostavila da im „vrše posao“.

U opštini Lazarevac vlada potpuno rasulo. Načelnik opštine je podneo neopozivu ostavku, a njegovu funkciju preuzeo je Dragiša Živić, „diplomac“ sa Prištinskog univerziteta (ogranka u Kosovskoj Mitrovici).

Piše: Insajder E-9

www.magazin-tabloid.com / foto: Geto Srbija

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime