Na kraju vlast dobije narod kakav joj odgovara

0
50

Početak nove školske godine je prilika da vidimo koliko smo propali. Dovoljno je da se vidi broj prvaka i to je najbolji pokazatelj kakva je politika vođena. Ako ih ima više nego lane, onda su političari dobili prelaznu ocenu. Po tom jednostavnom kriterijumu nijedna vlast na prostoru bivše Jugoslavije nije pozitivno ocenjena. Zato je prvi septembar naš „Vidovdan“.

Samo u poslednjih 10-ak godina Srbija je izgubila 600.000 ljudi, Hrvatska 400.000 ljudi, Bosna i Hercegovina 530.000 ljudi, Makedonija 190.000 ljudi… Nizak natalitet, visoka stopa smrtnosti i masovne migracije na Zapad, sve to čini da je naš region najugroženiji na planeti (kažu demografi). Srbija je peta zemlja u svetu po gubitku stanovništva, dok se Hrvatska i BiH nalaze među prvih 10 zemalja pogođenih depopulacijom.

Zato svaki 1. septembar dočekujemo sa manjkom učenika i viškom prosvetnih radnika. Problemi se samo komplikuju. Mladi više neće da studiraju fakultete za prosvetne radnike, jer posao je nesiguran i obesmišljen. Studira se samo ono od čega može da se živi, a to je ono što se traži u razvijenim zemljama: medicina, tehnika, informatika…

Evropska unija forsira dualno obrazovanje, jer im treba jeftina radna snaga. Kod nas da motaju kablove, a u Nemačkoj da menjaju pelene dementnim babama. Ako ćemo iskreno, ništa nam bolje ne misle ni investitori iz Rusije ili Dalekog istoka. Stranci gledaju svoj interes bez obzira odakle dolaze.

Tako da je jedan od glavnih problema školstva na prostoru bivše Jugoslavije (osim Slovenije) što mi spremamo učenike za život u jednom uređenom sistemu, gde postoje nekakva pravila igre.

Naša realnost 30 godina ne poštuje nikakva pravila, već samo zakon džungle. U takvom društvu najbolje se snalaze političari, kriminalci i kurve. (Nadam se da mi kriminalci i kurve neće zameriti što sam ih stavio u isti koš sa političarima.) Kod nas je vladavina prava zamajavanje sirotinje. Zakoni se donose po meri bogatih i bahatih, a oni i te svoje zakone ne poštuju. Bogati mogu da ne plaćaju porez, ali im ne dolaze izvršelji kao sirotinji. Zgaze čoveka na pešačkom prelazu i dobiju nanogicu…

Da Vas podsetimo:  NJIH, NJIH...!

Zbog svega navedenog naši će mladi ići na Zapad čim dođu do neke diploma, koja se tamo traži, a mladi iz Azije, Afrike i Južne Amerike kod nas. Na kraju vlast dobije narod kakav joj odgovara.

autor:Saša Stanković

izvor:https://jugmedia.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime