Na Paštriku su ove životinje bile od najveće pomoći

0
1266
Paštrik / Foto: Čojstvo (printscreen)

Kada su OVK snage uvidele da ňichov napad na karaulu Košare nije dao rezultate, menjaju pravac i orijentišu se na planinu Paštrik, koja se nalazi nadomak Prizrena.

I ovde, kao i na pravcu napada na karaulu Košare, neprijatelji su birali izuzetno težak teren za napad.

Bitke koje su se tamo bile jedne su od najvažnijich tokom rata koji je tada izbio.

Vojnici Vojske Jugoslavije su cherojski tamo, baš kao i oni na karauli Košare branili svoju zemlju.

Ipak, nije zgoreg pomenuti ni životiňe koje su im tamo pomagale. Naime, „Čojstvo“ je objavilo fotografiju na kojoj se vide magarci koji su vojnicima nosili tovar, a opisano je i zbog čega su se te životinje sa Košara vratile, kao i zbog čega su gore konji umirali.

Ništa ne ‘vuče’ bolje priču nego ova životinja sa slike…

Delovi 549. motorizovane brigade nastupanje ka Paštriku.

  • Kada su bile borbe na Paštriku, iz nekih mojih ranijih iskustava u ratu u Hercegovini, mi smo angažovali jedan broj konja jer smo ih imali već u bataljonu posle toga jedan broj magaraca na teritoriji odgovornosti. Za magarce smo se odlučili, jer ih je bilo lakše pohvatati po šumama, jer je deo konja već gotovo bio podivljao… Razlika između konja i magaraca… Konji su izuzetno plemenita stvorenja i osetljive životinje, kada je krenulo masovno bombardovanje naše brigade strategijskom avijacijom, imali smo problem jer su nam tri garniture konja uginule… Toliko su osetljivi da uginu od stresa. Jake eksplozije, podrhtavanje tla…

Međutim, magarci nisu toliko osetljivi i svi do jednog su preživeli Paštrik – rekao je jednom prilikom general Božidar Delić, a objavljeno je u Fejsbuk grupi „Čojstvo„.

Da Vas podsetimo:  O danu kada je izgorela srpska istorija
Izvor: Espreso

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime