Na prevaru uhapšen komadant brilijantne operacije „Koridor 92.”

0
104

Bečka specijalna jedinica „Vega” uhapsila ga je na prevaru simbolično na Vidovdan 1999. godine. U Beču je boravio na poziv austrijske Nacionalne akademije za odbranu na seminaru Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Tu se navodno trebala izučavati njegova brilijantna operacija „Koridor 92.”

Ona se danas izučava na svim najvećim vojnim školama u svetu.

Ali tada je to bio samo trik koje su mu organizovale austrijske vlasti iako su ga pozvale kao načelnika Generalštaba VRS u zvaničnu posetu. Na prevaru je uhapšen u kantini kasarne, a na prevaru mu je dan ranije haški tribunal i podigao tajnu optužnicu.

U haškom kazamatu je tokom tamnovanja teško oboleo i izbačen je mesec dana pred smrt. Tako su izgledali poslednje godine života general-pukovnika Momira Talića koji je preminuo na 28. 5. 2003. godine na VMA u Beogradu.

Foto: RTRS

„Što je bilo do čoveka učinio si, ostalo je bilo do sudbine.”

Ovaj stih uklesan na njegovom spomeniku u Piskavici nadomak Banjaluke, možda najbolje i opisuje ceo njegov život. U istom mestu je i rođen 15. jula 1942. godine, a školovao se u podoficirskoj školi oklopnih jedinica i Vojnoj akademiji kopnene vojske. Stupio je u JNA kao profesionalno vojno lice 1961. godine sa specijalizacijom za oklopno-mehanizovane jedinice. U činu pukovnika 26. jula 1991. godine postavljen je na dužnost u 5. korpus JNA u Banjaluci kao načelnik Glavnog štaba. Na toj dužnosti ostao je do 19. marta 1992. godine kada je unapređen u čin general-majora. Sredinom maja iste godine nakon osnivanja VRS postavljen je na dužnost komandanta novoformiranog i najmoćnijeg 1. krajiškog korpusa VRS. Bio je jedini oficir koji je u VRS ušao sa činom generala a unapređen je u čin general-potpukovnika krajem 1992. godine.

Da Vas podsetimo:  Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine

U to vreme pukovnik Novica Simić, svedočio je kako ga je general Momir Talić pozvao u sred noći da dođe u njegovo komandno mesto u Gradišci. Bilo je to nakon smrti 12 banjalučkih beba i rekao mu je da ima za njega samo jedno pitanje na koje su mu već 3 čoveka odrečito rekla, ne. „Moj plan je da probijemo koridor, spojimo se sa Istočnobosanskim korpusom i dalje sa Srbijom, deca da umiru ne mogu. A, tebe pitam samo jedno, hoćeš li komandovati jednom kombinovanom jedinicom.” Nakog potvrdnog odgovora Talić je naredio svom ađutantu da donese rakiju, kako je rekao, da nazdrave pravi Srbi. Tada je nastala ona čuvena rečenica: „Hoću koridor do Vidovdana pa makar on bio kozija staza.”

A Novica Simić će baš na Vidovdan ’92. godine iz Modriče poslati onu još čuveniju rečenicu:

„Put je slobodan, srećno.” Nakon probijanja koridora naslovne strane sve svetske štampe ispunile su slike ovih krajiških ratnika. Mediji su se utrkivali da uzmu njihove intervjue a general Momir Talić im je odgovorio: „Danas 1. krajiški korpus drži 17.000 km² teritorije što je 1.260 km fronta. To je više nego što je u Drugom svetskom ratu držala ruska Armija sa 340.000 vojnika.”

Pored ključne uloge u probijanju Koridora života, general Momir Talić odigrao je svoju ulogu i 1995. godine na zapadnokrajiškom ratištu. Kada je taj prostor napalo 6 gardijskih brigada HVO-a i ojačani 7. i 5. korpus tzv. ABiH.

Vidovdan je posebno bio vezan za njegov život, tako je na Vidovdan 1997. godine unapređen u čin general-pukovnika i postavljen na dužnost načelnika Generalštaba. Što je inače bila najviša vojna dužnost VRS. Počasni je građanin grada Banjaluke. Odlikovan najvećim vojnim odlikovanjem Republike Srpske, Ordenom Nemanjića. Na čelu 1. krajiškog korpusa VRS bio je do kraja rata i pod njegovom komandom nalazilo se 127.000 vojnika. Tokom celog svog vojevanja nanizao je samo pobede. U to vreme komandovao je najvećom vojnom formacijom na planeti.

Da Vas podsetimo:  Ne zaboravljamo, ne opraštamo: Mučenička smrt porodice Obradović

Autor: Deki RS

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime