Na severu blokada, na jugu „Traktorijada“

0
86

Za razliku od svojih kolega sa severa koji već danima nezadovoljni stanjem u poljoprivredi prethodnih dana organizuju brojne proteste i blokiraju puteve, u leskovačkom selu Gornja Jajina u nedelju će biti održana Traktorijada. Iako razloga za nezadovoljstvo možda više ima i na jugu, zemljoradnici sa ovih prostora i ne pomišljaju da se pridruže kolegama sa severa. Kao razlog ističu neslogu, ali i strah mnogih da se ne zamere lokalnim funkcionerima.

Foto: A. Kostić

Nezadovoljni trenutnim stanjem u poljoprivredi Vojvođani su tokom dana blokirali centar Novog Sada, a da ih spreči u blokadi nije uspela ni premijerka Ana Brnabić koja je prethodno razgovarala sa njima.

Vlast sa poljoprivrednicima sa juga nema sličnih problema, pošto oni, umesto protesta, bar u nedelju, biraju najlepše traktore iz svojih sredina.

Pozivamo vas da u nedelju, 14. avgusta u 14 sati medijski propratite manifestaciju Traktorijada u selu Gornja Jajina – stoji u pozivu iz Kabineta gradonačelnika Leskovca.

Osim najlepšeg traktora, na ”Traktorijadi” će se birati i najstariji, najbrži i najjači traktor, a za prva tri mesta u svim konkurencijama, kako se navodi, biće dodeljene vredne nagrade.

Južnjaci svoj revolt iskazuju „u sebi“ – da se ne zamere

Poput poljoprivrednika sa severa zemlje i južnjaci su, priznaju, nezadovoljni otkupnom cenom višnje, šljive, paradajza, cenom goriva i mnogim drugim stvarima, ali za razliku od severnih kolega, oni svoje nezadovoljstvo, bar javno – ne iskazuju.

Neki od njih kao razlog zašto se ne organizuju i ne krenu u proteste navode nedostatak solidarnosti.

Kolege sa severa su pravi primer kako bi i mi sa juga trebali da se organizujemo, pre svega da cenimo naš rad koji nam se godinama otkupljuje u bescenje. Najrasprostranjenije kulture sa ovih prostora su poznate i cenjene širom Evrope, paradajz, paprika, oblačinska višnja, šljiva se otkupljuje ispod svake minimalne cene, što se odražava na nove zasade. Sve dok smo ovako neorganizovani, nećemo uspevati ni da pokrijemo osnovne troškove proizvodnje – kaže poljoprivrednik sa juga zemlje.

Pojedini zemljoradnici priznaju da su uplašeni, smatraju da je bolje naplatiti i ispod troškova proizvodnje i tako bar delom vratili uloženo, nego ostati bez ičega.

Da Vas podsetimo:  Saopštenje

Brzo se zaboravi višegodišnja nepravda, pa poljoprivrednici sa juga, po pravilu, glasaju one koji ih godinama iskorišćavaju.

Pogledajte gde je SNS dobio najviše glasova, upravo ovde i to po selima, a u pojedinim ta podrška išla je i preko 90%. Ljudima se to na televiziji pogrešno predstavlja, oni slepo veruju u ono što čuju iz režimskih medija, ne umeju da cene svoj rad, a mnogi od njih često govore kako im je dobro i zadovoljavaju se najnižim cenama, što vlast koristi – priča nezadovoljni poljoprivrednik.

Ranije su proizvođači šljive u Toplici najavili organizovanje protesta i blokade u slučaju da cena tog proizvoda bude kako je najavljeno 20 dinara, što je upola manje od prošlogodišnje.

Početak berbe najrasprostranjenije sorte ”stenlej” očekuje se za nekoliko dana, a voćari još uvek ne znaju početnu cenu, pa samim tim i neizvesno je da li će i kada rešiti da svoje nezadovoljstvo iskazati blokadom i protestima na ulici.

Autor: M. Mitić, Lj. Mitić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime