Na trpeze stiže meso iz laboratorije – Amerika odobrila prodaju

1
156

Meso se u laboratorijama uzgaja u čeličnim rezervoarima, upotrebom ćelija živih životinja ili iz specijalne banke reproduktivnih ćelija

Dve američke kompanije „Apsajd fuds“ i „Gud mit“, saopštile su da su dobile konačno odobrenje američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) za prodaju mesa uzgojenog u laboratoriji.

Dve kompanije iz Kalifornije su dobile dozvolu da nude „meso iz laboratorije“ nacionalnim restoranima, a kasnije i samoposlugama.

Ovim odobrenjem, SAD će postati druga zemlja u svetu, nakon Singapura, koja je dopustila prodaju takozvanog uzgojenog mesa, prenosi Rojters.

Meso se u laboratorijama uzgaja u čeličnim rezervoarima, upotrebom ćelija živih životinja ili iz specijalne banke reproduktivnih ćelija. Ove kompanije su prve koje su prošle američku proceduru za odobravanje uzgojenog mesa a koja ima više koraka.

Američka agencija za hranu i lekove (FDA) već je utvrdila da je meso bezbedno za konzumaciju.

Podsetimo, Evropska unija je odobrila prodaju larvi brašnara i zrikavce za ljudsku ishranu, dok još osam zahteva čeka odobrenje. Larve se mogu prodavati smrznute, sušene, u obliku praha ili paste, a zrikavci kao delimično odmašćeni prah.

Na „Amazonu“ se već mogu kupiti usoljeni mravi, a proteinske pločice od zrikavaca na raspolaganju su u švajcarskim prodavnicama.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime