Na Uneskovu listu kulturnog nasleđa će možda i domaća šljivovica

0
43

Na Uneskovoj listi nematerijlanog kulturnog nasleđa će se možda naći još jedan običaj, nakon što je prihvaćena nominacija običaja u vezi sa pripremom i konzumiranjem rakije šljivovice. Nominacija je prihvaćena u junu ove godine, a konačna odluka će se saznati krajem 2022. godine.

Na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbija za sada ima četiri prihvaćena „brenda“: krsnu slavu, kolo, guslanje i grnčariju iz Zlakuse.

Predlog je Unesku uputio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije koji se nalazi u okviru Etnografskom muzeju.

Danijela Filipović, kustoskinja iz Centra, kaže za Dnevnik da je optimista kada je u pitanju konačna odluka Uneska koja će uslediti za godinu i po dana, jer smatra da je predlog kvalitetno pripremljen i da ispunjava sve ono što Unesko zahteva.

„Optimizam uliva i činjenica da su prethodna četiri predloga iz Srbije prošla bez dopuna i dodatnih intervencija“, dodala je ona.

Srbija će moći da nominuje sledećeg kandidata tek 2023. godine jer je Unesko od 2017. godine je pooštrio proceduru za upis na listu, tako da je sada moguć upis samo jednog elementa iz jedne države u periodu od dve godine.

Pre desetak godina formirana je i nacionalna meža kao i Registar za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa u kome se nalazi trenutno 53 elementa među među kojima su osim ona četiri koja je priznao i Unesko. Na listi se nalaze i izrada pirotskog kačkavalja, erski humor, sviranje na gajdama, naivno slikarstvo Slovaka…

https://novaekonomija.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime