Nacionalni stadion: Kamen temeljac bio brži od studije izvodljivosti

0
33

Autor: Nevena Petaković

Kamen temeljac za izgradnju Nacionalong fudbalskog stadiona postavljen je 1. maja, a studija izdvodljivosti, koja (između ostalog) treba da obuhvati razloge i ciljeve za sprovođenje ovog projekta, izvore finansiranja, rizike koji se mogu pojaviti u toku projekta – još uvek nije napravljena. Sagovornici Nove ekonomije ocenjuju da „logika investiranja nalaže da pre nego što uđete u neki projekat morate da ustanovite da li ćete moći da vratite pare koje ste uložili“ i da, u najmanju ruku, zbunjuje to što su radovi započeti, sredstva u budžetu izdvojena, a da je izrada studije i dalje u toku.

Krajem februara ove godine, na Portalu javnih nabavki objavljen je tender za izradu „Studije izvodljivosti za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu“.

Ugovor vredan oko osam miliona dinara 19. marta je dobila firma KPMG, a posao je zaključen 20 marta. U obaveštenju o dodeli ugovora pisalo je da je trajanje ugovora 54 dana.

Nova ekonomija je od Ministarstva finansija, putem zahteva za pristup za informacijama od javnog značaja, tražila da joj dostavi ovu studiju izvodljivosti. Iz Ministarstva nam je 23. maja upućen odgovor da je „izrada predmetne studije u toku“.

Studija izvodljivosti inače sadrži detaljnu analizu tehničkih, tehnoloških, tržišnih, društveno-ekonomskih, finansijskih i drugih elemenata kapitalnog projekta, uz proveru ispunjenosti prostornih, ekoloških, zakonskih i ostalih ograničenja.

Sadrži i rizike predloženog rešenja, uključujući procenu uticaja na životnu sredinu, kao i analizu troškova i koristi. Barem tako propisuje Pravilnik o prethodnoj studiji izvodljivosti i studiji izvodljivosti.

Studija izvodljivosti predstavlja osnovu za donošenje odluke o podobnosti za realizaciju kapitalnog projekta, propisuje Uredba o kapitalnim projektima.

„Logika investiranja nalaže da pre nego što uđete u neki projekat morate da ustanovite da li ćete moći da vratite pare koje ste uložili u taj projekat. To je osnovno, to je ta ‘cost-benefit’ analza – koliko para treba da se uloži u taj projekat i kada će se vratiti pare, ako se uopšte mogu vratiti te pare“, kaže za Novu ekonomiju savetnik za razvoj i investicije Mahmud Bušatlija.

Da Vas podsetimo:  Dve godine od kako je sahranjen ulični svirač Bleki- stan prodao da bi pomogao bolesnom prijatelju! Njega i njegovu muziku su svi voleli, a život mu je okončan zbog 390 dinara

Bušatlija navodi da, „nažalost, kod nas ne zna ni za jedan projekat koji je tako planiran“, već se u prvo počne sa realizacijom projekta, a onda se „verovatno pod pritiskom javnosti“, proces pokriva naknadnim analizama „koje ništa ne znače“.

„Ako analiza pokaže da nije trebalo da se uopšte uđe u takav projekat, neće se sigurno obustaviti na pola radova“, rekao je on.

On zato smatra da nije ništa iznenađujuće da se sada radi neka studija koja je trebalo da se radi pre nego što se uopšte razmišljalo o novom stadionu.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić kaže za Novu ekonomiju da u „najmanju ruku zbunjuje“ to što su radovi već započeti i sredstva za izgradnju Nacionalnog stadiona planirana u budžetu za 2024. godinu, a da je izrada studije i dalje u toku.

„To u najmanju ruku zbunjuje… Ministarstvo bi moralo da objasni o čemu se radi. Ovako, kako sada stoje stvari, izgleda da je odluka o izgradnji doneta pre nego što su razmotrena sva bitna pitanja na koja bi studija trebalo da odgovori, odnosno da se ona radi pukog zadovoljenja forme“, kazao je Nenadić.

O studijama izvodljivosti i opravdanosti za Nacionalni stadion koje bi trebalo da sa različitih aspekata analiziraju ovaj projeka postoje oprečne informacije u javnosti.

Još 2019. godine ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će studija opravdanosti gradnjе stadiona biti završеna do 10. maja te godine, dok je u februaru 2020. godine saopštio da je završena i studija izvodljivosti.

Nemanja Nenadić je podsetio da je Transparentnosti Srbija u maju 2019. godine tražila od Ministarstva studiju opravdanosti izgradnje stadiona, da resorno ministarstvo (prvobitno prim. aut.) nije odgovorilo, ali da je nakon žalbe Povereniku za pristup infromacija od javnog značaja, nakon nekoliko meseci, od Ministarstva stigao odgovor da „ne poseduju tražene infromacije“.

Da Vas podsetimo:  Država daje novac za licencu Partizana: Da li se tako kupuje mir na jugu?

„Ponovili smo smo zahtev 2022. godine na koji nismo dobili odgovor“, podseća Nenadić.

I portal Radio slobodna Evropa (RSE) objavio da je Prethodna studija opravdanosti za Nacionalni stadion izrađena pre tri godine, ali da njeni zaključci do sada nisu predstavljeni javnosti.

Studiju je, kako navodi RSE koji je imao uvid u taj dokument, naručila Vlada Srbije, a uradila ju je kineska kompanija China Railway 14th Bureau Group Co.Ltd.

Jedan od zaključaka iz tog dokumenta je i da Srbiji nije potreban stadion projektovane veličine ali da će on ipak biti izgrađen jer je to „vizija klijenta“, odnosno naručioca studje (Vlade Srbije).

Objekat treba planirati za različite situacije, ne samo fudbal

Mahmud Bušatlija objašnjava i da kad se planira neki objekat, on treba da se planira tako da može da se koristi u raznim situacijama, a naročito tako treba da bude za sportske objekte koji nisu svakodnevno korišćeni.

On ocenjuje da se, po simulacijama budućeg stadiona, jasno vidi da je to nešto što je isključivo za fudbal. „Te neke simulacije (slike koje se pojavljuju za stadion) ne prikazuju nikakav prostor koji bi mogao da bude poslovnog karaktera“, rekao je on.

„Mi treba da bacimo ne znam koliko stotina miliona evra, koje nikad ne mogu da se vrate, nema tog načina. Pod uslovom i da (stadion prim.aut) stvarno funkcioniše, pa da kazemo da se dva puta nedeljno skupljaju oni koji plaćaju ulaznicu, i da je to takva sredina gde će stvarno makar jednom nedeljno doći 40.000 ljudi – vi ne možete u sledećih 50 godina da vratite pare koje ste uložili, a da ne pričamo da tu treba zaraditi pare za tekuće troškove“, rekao je on.

Da Vas podsetimo:  Vučić nagoveštava da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni

Izdato nekoliko dozvola za pripremne radove

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja infrastrukture do sada je izdalo nekoliko privremenih građevinskih dozvola, a sve one se odnose na pripremne radove za gradnju infrastukture koja bi trebalo da opslužuje budući Nacionalni stadion.

Na primer, 16. marta prošle godine izdata je građevinska dozvola za „pripremne radove za potrebe izgradnje saobraćajnica za razvoj novog okruga u zoni Nacionalnog stadiona“. Predračunska vrednost radova, koji obuhvataju, između ostalog, raščišćavanje terena, skidanje humusa, izradu i zaštitu dela nasipa iznosi 913,2 miliona dinara, vidi se iz rešenja o privremenoj građevinskoj dozvoli.

Dalje, 28. decembra izdata je građevinska dozvola za pripremne radove za potrebe izgradnje parkinga 4, koji je, kako piše u rešenju o privremenoj građevinskoj dozvoli, u funkciji linijske infrastrukture za razvoj nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima. Predračunska vrednost ovih radova iznosi oko 746,7 miliona dinara bez PDV-a.

Sredinom januara ove godine je izdata privremena građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova za potrebe izgradnje linijske infrastrukture, saobraćajnica Nova 4, gde se kao predračunska prednost radova navodi iznos od 596,6 miliona dinara.

Ove godine, 19. februara izdata je građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova za izgradnju dela saobraćajnice Nova 3, za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona sa pratećim sadržajima. Predračunska vrednost ovih radova je 321,6 miliona dinara.

Nešto kasnije istog meseca, 27. feburara, izdata je građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova na raščišćavanju terena za potrebe novogradnje parkinga zona parkinga 1, 2 i 3, u okviru projekta izgradnje linijske infrastrukture za potrebe razvoja nove oblasti u okviru izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona. Predračunska vrednost ovih radova iznosi 1,4 milijarde dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime