Nadzorne kamere proradile 10 minuta posle ubistva Olivera

2
1429
Foto: printscreen Youtube / Ksenija Božović

Iako sudeći prema informacijama koje nadležni organi objavljuju istraga o ubistvu lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića više od četiri meseca stoji u mestu, pojavljuju se novi detalji na osnovu kojih njegovi saradnici zaključuju da je ovaj zločin brižljivo planiran i da su u tome pomogle i osobe koje rade za državu.

Ksenija Božović, bliska saradnica Olivera Ivanovića je u emisiji „Slobodno srpski“ Budimira Ničića rekla da je njegovo ubistvo pripremano više meseci, a kao potvrdu da je sve brižljivo planinarno, navela je da su sigurnosne kamere na mestu zločina proradile tek 10 minuta posle egzekucije.

Kamere, kako kaže, nisu radile od 4. januara odnosno 12 dana pre ubistva. Prema njenim rečima, ovu informaciju je dobila u kosovskom tužilaštvu kada je usmeno pitala šta se vidi na snimcima sigurnosnih kamera.

„Dobila sam ovakav odgovor – da naše kamere nisu radile od 4. januara do 10 minuta po ubistvu Olivera Ivanovića. To su mi takođe potvrdili i pojedini predstavnici međunarodnih organizacija. Međutim, ja nisam videla te kamere. Ali s obzirom na to da znam ličnost Olivera Ivanovića i da smo znali da ima različite pretnje, on ne bi dozvolio zbog svih nas da ne rade, a posebno da ne rade 12 dana,“ objasnila je Ksenija Božović.

Međutim, kada je pisanim putem zatraženo objašnjenje, odgovora nije bilo. Ona kaže da snimke sa kamera nisu uspeli da pregledaju pre nego što su ih dostavili tužilaštvu, jer im to nije bilo dopušteno.

„Sada apelujem da nam se vrati taj risiver. Četiri meseca je prošlo, ako su imali šta da vide, pošto kažu da nema ničega, neka nam vrate, da pokušamo mi da vidimo šta možemo da uradimo. Ali, da je logično – nije, i moja je tvrdnja da ne mogu da verujem u tako nešto“, navodi Ksenija Božović.

Da Vas podsetimo:  Mladi u riziku od siromaštva: Plate niže od proseka...

Podsetimo, kosovska policija je preuzela snimke s mesta ubistva tokom uviđaja, a tužilac i sudija su javno polemisali šta se vidi na snimku.

Božović je još jednom ispričala i da je prva došla na mesto nesreće, te da je ispred kancelarija stranke zatekla policajca koji joj je rekao da je Ivanović doživeo srčani udar.

Navela je i da je primetila čaure, da mu ih je pokazala, ali i da je odgovor policajca bio „ko zna od kada su tu“, a da je potom mobilnim telefonom „nekoga pozvao“.

Ivanović je bio praćen

Ona je istakla da je Ivanović praćen od kad je izašao iz zatvora i da je on toga bio svestan.

„Oliver Ivanović je bio javno praćen. Kad je trebalo da posle izlaska iz zatvora ima sastanak s generalom KFOR-a, video je ljude koji su ga pratili. A sada čak imamo informaciju da su ti isti ljudi koji su ga pratili bili ispred naših kancelarija i Oliver je znao da je praćen, ali je Oliver bio neustrašiv čovek. Kada smo pričali o tome, on je obično govorio da su to neka deca koju su tu poslali da gledaju i da prate“, rekla je Božović.

Ona je i podsetila da ni posle četiri meseca nema nikakvog pomaka u istrazi, a da joj se čini da se ceo proces, prelaskom iz Osnovnog tužilaštva u Mitrovici u Specijalno tužilaštvo u Prištini – „razvodnjava“ i da istraga „počinje ispočetka“.

Ponovo je potvrdila da su ona i još nekoliko osoba iz Građanske inicijative i članova Ivanovićeve porodice već dva puta dali izjavu u vezi sa ubistvom i primetila da se „ne ispituju se svedoci koji bi mogli da ukažu na trag ubice“.

Da Vas podsetimo:  SRAMOTA: Umesto MUZEJA ona je RUINA! Kuća VELIKOG KRAGUJEVČANINA u RASPADU!

Ona kaže i da se danas ništa više ne zna nego što se znalo na dan kada je Ivanović ubijen, te da je stekla utisak da je razlog za prebacivanje predmeta u Specijalno tužilaštvo u Prištini „curenje informacija“.

„Možete li da zamislite da na primer pojedini građani u Mitrovici znaju ko je šta rekao od nas u Osnovnom sudu, tako da je moj utisak da je prebacivanje tog procesa u Specijalno tužilaštvo upravo zbog tih stvari koje su se dešavale u Mitrovici“, navela je Ksenija Božović.

Bez poziva iz Tužilaštva u Beogradu

Iako je do sada saslušana u Mitrovici i Prištini, kako kaže, poziv iz Specijalnog tužilaštva u Beogradu još nije dobila.

„Petnaest dana po ubistvu iz Specijalnog tužilaštva iz Beograda su mi preko brata Olivera Ivanovića poslali poruku da bi trebalo da dođem u Specijalno tužilaštvo da dam izjavu. Međutim, ja u tom momentu nisam bila sposobna da dajem bilo kakve izjave. Posle toga me niko nije zvao, niti mi je ikad zvanično upućen poziv u vezi sa tim“, ukazala je Božović.

Insajder je pokušao da proveri ove navode u Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

„Dva dana posle ubistva bila sam na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i pitala šta će država da uradi da se nađe ubica i obračuna sa kriminalcima na Severu. Rečeno mi je da će Srbija učiniti sve da se počinioci ubistva Olivera Ivanovića što pre pronađu“, rekla je ona.

Vučić joj je tada, kako je navela, rekao i da će početi sa „suzbijanjem kriminala prvo u sopstvenim redovima“.

„Međutim, ja sam i tada apelovala i sada – da se što pre krene sa tim, ali do danas građani na terenu to nisu videli“, rekla je ona.

Da Vas podsetimo:  Biserne veštine Ane Brnabić, čestitke Vučiću i večna zahvalnost kancelaru Nemačke

Na pitanje na koga misli kad kaže „u sopstvenim redovima“, Božović je rekla: „U Srpskoj listi i SNS“.

Ona je apelovala da se što pre pronađu ubice i nalogodavci Ivanovićevog ubistva, te podsetila i da je sam predsednik Kosova Hašim Tači pre dva meseca izjavio da će u javnost izaći sa imenima počinioca i da će „mnoge boleti glava“.

„Dva meseca je prošlo od tada pa ga ja pozivam da to kaže“, podsetila je Božović.

insajder.net/ Kossev

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime