Nagrade u Srbijagasu još dve godine

0
953

519-lead-photo-1446845825-PotpisivanjeBanDvorPotpisom ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića na kolektivni ugovor za Srbijagas, Vlada Srbije se obavezala da će jubilarne nagrade za zaposlene u tom preduzeću biti isplaćene ne samo ove godine, već i u naredne dve, otkriva Pištaljka.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisao je u oktobru odluku da se svim zaposlenima (kojih ima 1.182) isplati po jedna mesečna zarada kao nagrada za desetu godišnjicu tog javnog preduzeća. Ova odluka izazvala je, prema pisanju medija, sukob u Vladi a izvori bliski Bajatoviću saopštili su da će on „iz svog džepa“ vratiti trošak od 625.000 evra. Ako Bajatović zaista „iz svog džepa“, odnosno od mesečne naknade od 13.000 evra koju dobija kao član nadzornog odbora Jugorosgasa, pokrije ceh, onda će to isto morati da uradi i naredne dve godine. Kolektivnim ugovorom koji su u februaru ove godine potpisali Bajatović, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik sindikata u Srbijagasu Veljko Milošević isplata jubilarnih nagrada predviđena je i za 2016. i 2017. godinu.

Kako se navodi u članu 54 Kolektivnog ugovora, poslodavac je u obavezi da zaposlenima za navršenih deset godina rada u Srbijagasu ili njegovim pravnim prethodnicima isplati prosečnu jubilarnu nagradu u iznosu od jedne zarade. Onima koji u Srbijagasu rade dve decenije sleduje nagrada od dve plate. Za navršenih 30 godina isplaćuje se bonus od tri zarade, dok se za 35 i 40 godina radnog staža isplaćuje nagrada od tri i po plate. Kako piše u Kolektivnom ugovoru, sredstva se isplaćuju onog meseca u godini kad radnik ispuni uslov za sticanje ovog prava (Srbijagas je upisan u registar Agencije za privredne registre 1. oktobra 2005 godine.) Poslodavac je u obavezi da nagradu obračuna po iznosu plate iz prethodnog meseca. Prosečna plata u ovom preduzeću iznosi oko 60.000 dinara.

Da Vas podsetimo:  Kako se država odnosi prema štrajkovima bogatih, a kako prema protestima siromašnih?

BajatovicPrimanjaU Srbijagasu su tvrdili da je njihovo tekuće poslovanje u prvih šest meseci ove godine u plusu od 12 milijardi i da po tom osnovu mogu da isplate nagrade radnicima. Međutim, prema podacima iz finansijskog izveštaja, koje je nedavno objavila Agencija za privredne registe Srbijagas je kraj 2014. godine završio sa gubitkom. Minus u bilansima ovog preduzeća dostigao je 45,04 milijardi dinara, što je oko 375 miliona evra. Na kraju 2013. godine neto gubitak je bio nešto veći i iznosio je 49,7 milijardi dinara.

Loš rezultat je najvećim delom nastao po osnovu nenaplaćenih potraživanja od Azotare, Petrohemije, Železare, ali su mu u velikoj meri doprinele i kursne razlike u iznosu od 9,5 milijardi dinara. Deo problema nastao je i zbog toga što je preduzeće gas prodavalo po cenama nižim od nabavne.

Srbijagas je i apsolutni rekorder po visini garantovanih zajmova. Prema podacima iz Biltena javih finansija, koje objavljuje Ministarstvo finansija, na kraju maja ove godine garantovani dug Srbijagasa iznosio je 623.999.000 evra. Vraćanje tih obaveza palo je na teret poreskih obveznika jer preduzeće nije u stanju da redovno plaća rate bankama. Srbijagas se u velikoj meri zaduživao, uz garanciju države, za održavanje tekućeg poslovanja. Te kredite je, umesto za investicije, rukovodstvo Srbijagasa koristilo za isplatu zarada zaposlenima i za pokrivanje tekućih troškova.

Ipak, postoji i jedna dobra stvar u u finansijskom izveštaju ovog preduzeća. Prihodi Srbijagasa pobećani su – sa prošlogodišnjih 65 milijardi dinara na 70,26 milijardi dinara. Ono, što nažalost nije dobro je što ni ove godine Srbijagas nije mogao bez državne pomoći – prihodi od subvencija, dotacija i donacija bili su 75 miliona dinara, što je šest miliona više nego prethodne godine.

Da Vas podsetimo:  Nedeljni komentar: Bahatost od 2023 posto

PRILOZI:

Колективни уговор за Србијагас потписан 3. фебруара 2015.

Биланс успеха за 2014. годину

Напомене уз финансијски извештај за 2014. годину 

Ekipa Pištaljke

pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime