Nagrađeni najbolji na „Balkanskoj smotri mladih strip autora“

0
382
Nagrađeni najbolji / Foto: M. S.

Najbolji strip autori nagrađeni su na 22. Balkanskoj smotri mladih strip autora, koja je u Leskovcu održana od 14. do 16. avgusta, a memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ dobio je Fran Strukan iz Hrvatske. Nagrade su dodeljene i u kategorijama za najbolje ilustracije i scenarija, a u konkurenciji je bilo preko 2.800 radova učesnika iz 73 zemlje.

Epidemija virusa korona nije odložila tradicionalnu Balkansku smotru, ali je izmenila njen program – umesto predavanja, radionionica i gostovanja, publika je mogla da uživa u izložbama i snimljenom materijalu koji se emitovao u Leskovačkom kulturnom centru.

Pored izložbi, dodeljene su i nagrade, a ocenivao ih je žiri u sastavu strip crtači i ilustratori Lasko Džurovski i Milorad Vicanović Maza i strip scenarista i teoretičar Marko Stojanović.

Memorijalnu plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ u kategoriji strip crtača dobio je Fran Strukan iz Hrvatske, dok je diplomu za istu kategoriju dobio Luka Cakić iz Crne Gore. Memorijalnu plaketu za ilustraciju dobio je Ismail Inceoglu iz Bugarske, a diplome za radove u ovoj kategorili dobili su Milica Čeliković iz Užica i Filip Cakovski iz Makedonije – kaže Marko Stojanović.

Dodeljena je i memorijalna plaketa za scenario, a nju je za svoj rad zaslužila Kaja Novšak iz Slovenije. Diplomu za istu kategoriju dobile su Korina Hunjak iz Hrvatske i Efi Theodoroulou iz Grčke.

Plaketa u kategoriji strip teorije dodeljena je Nikoli Taskoviću iz Kragujevca, dok je dobio Millidar Švonja iz Beograda.

Diplomu za najboljeg debitanta dobili su, paralelno, Miljana Marković iz Leskovca i Ana Leskovec iz Splita. U sklopu manifestacije dodeljene su i nagrade za najboljeg mladog strip autora „Mlada velika nada“, a njene dobitnice su Leskovčanke Katarina Prokopović i Katarina Šterović iz Leskovca. Ovu nagradu dodelio je elektronski časopis za decu „Ako mene pitaš“ – kaže Stojanović.

Da Vas podsetimo:  Lebreht Gaspar,PISAC:Ogromnu većinu stanovnika Srbije truju anticivilizacijski koncepti (ne)kulture.

Nagrade izdavača „Darkwood“ iz Beograda za najbolji strip dobili su Mustafa Karasu iz Turske i Julia Pozharischenskaja iz Rusije. Nagradu Studentskog informativno-izdavačkog centra iz Niša za najbolji kratki strip dobio je Evgeni Jakovlev iz Rusija.

Ove godine na Balkanskoj smotri mladih strip autora svoje radove prikazalo je 2.839 izlagača iz 73 zemlje sveta što je, prema Stojanovićevim rečima, rekordni broj učesnika.

Podsetimo, Balkansku smotru mladih strip autora od 1998. godine organizuje Leskovačka škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“.

B. S.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime