Najava izložbe “Objektivno”

0
649

Povodom Fotoreporterske nove godine, koju više od pet decenije naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova “Dnevnik” i “Mađar so”, u Muzeju Vojvodine (Dunavska 35), u petak 21. decembra u 19 časova, biće otvorena Šesta godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine “Objektivno” .

Više od trideset aktivnih fotoreportera biće predstavljeno izložbom na kojoj će u galeriji biti izloženo 63 fotografije. Selektor ovogodišnje izložbe je doajen jugoslovenske i srpske fotografije Borivoj Mirosavljević.

Osim autora koji ili rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini, biće izloženi i radovi fotoreportera koji rade za: “Večernje novosti”, “Blic”, „Tanjug“, „Omladinske novine“, „Zrenjaninske novine“„Ruske slovo“…

Među vrsnim fotoreporterima je i sedam dama: Čila David, Jelena Ivanović, Gordana Jović, Marija Erdelji, Veronika Vujačić, Aleksandra Erski i Anabela Otoš.

Biće izloženi i radovi autora koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada: Andraša Otoša, Geza Lenerta, Jaroslava Papa, Martina Candira, Branka Lučića, Imrea Saboa, Zorana Jovanovića Mačka, Nikole Stojanovića, Jovana Njegovića Drndaka,…

Na izložbi su i “Dnevnikovci” srednje generacije koji neprestano “bdiju” nad Novim Sadom: Slobodan Šušnjević, Radivoj Hadžić, Filip Bakić, te Goran Mulić i Ilija Ramić.

Čast mlađe generacije na izložbi “brane” Aleksandar Kamasi, Robert Getel, Nenad Mihajlović, Andrej Pap, Nenad Karlić, Miloš Milenković i Darko Dozet.

Organizatori ovogodišnje izložbe i proslave su Foto asocijacija Vojvodine , Muzej Vojvodine i viši kustos Darijuš Sami.

Izložbu će otvoriti Dalibor Rožić član gradskog veća za kuluru grada Novog Sada koje je i podržalo organizovanje ove manifestacije i Dragana Milošević pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati do 15. januara. 2019.

TEKST IZ KATALOGA IZLOŽBE

Da Vas podsetimo:  Knjiga pančevačkog aforističara objavljena u Bugarskoj

Omnia flumina intrant in mare… Sve reke teku u more kao što svi putevi umetnosti vode jednom cilju – dostizanju i spoznaji Večnog i Uzvišenog.

Teško je živeti u Novom Sadu a nemati prisan odnos sa rekom.
Teško je i poverovati da smo svedoci sprovođenja planinskih reka u plastične cevi.

Sprudovi koje je ovog leta pod pritiskom suše Dunav izložio pogledu izazvali su veliku pažnju građana, ali i bojazan da priroda nevoljno menja svoj lik. Posmatramo li Vltavu na fotografijama nastalim pre pola veka za maestralnu kolekciju Pragensia, imaćemo osećaj da se pred nama pružaju prostori okeanskih dubina. Fotografije su delo Vladimira Červenke, jednog od najznačajnijih i najuticajnijih fotografa u našoj sredini.

Ovogodišnji izbor fotografija pokazuje da se foto-reporteri sve više okreću skrivenim lavirintima koji vode u dubine ljudske duše. Na fotografijama ne preovladava pokret, već smiraj – interesantno za vreme u kome su brzina i nemir postali aksiomi.

Traže li foto-reporteri trenutke u kojima fotografija nije samo njihov zanat već i sredstvo duhovne obnove?

Spoznaja da nas naše najbliže okruženje čini ispunjenim i srećnim upućuje na to da na svaki način poštujemo i čuvamo ono što nam je na dohvat ruke – tvrđavu, reku, vrbak…

Darijuš Sami
Viši kustos Muzeja Vojvodine

SELEKTOR IZLOŽBE

Borivoj Mirosavljević je rođen u Futogu 25. jula 1937. godine. Fotografijom počinje da se bavi 1948, a po završetku gimnazije i novinarstvom. Diplomirao je na Višoj školi za organizaciju rada i na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Deset godina bio je dopisnik „Večernjih novosti“, a godinama je sarađivao sa mnogobrojnim jugoslovenskim listovima.
Bio je na mnogim istaknutim funkcijama u fotografskim, sportskim i radnim organizacijama. Učestvovao je na više od hiljadu izložbi na svim kontinentima.

Da Vas podsetimo:  Patolozi

Dobitnik je više od dve stotine nagrada i priznanja, među kojima su tri za životno delo:„Anastas Jovanović“ za fotografiju, „Spartak“ za sport i nagrada Udruženja novinara Srbije za novinarstvo.

Autor je edicije foto-monografija „Zlatno oko“. Dobitnik je nagrade UNICEF-a za fotografiju. U Foto savezu Jugoslavije stekao je zvanje Majstora fotografije.

Nosilac je nacionalne penzije i titule zaslužnog umetnika u kulturi Republike Srbije.
Jedan je od najglasnijih boraca za osnivanje muzeja fotografije.

Darko Dozet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime