Najgore tek dolazi: POSLE VUČIĆA – ŠEŠELJ

3
1148

U ponedeljak, 25. aprila, Aleksandar Vučić će slaviti Pirovu izbornu pobedu, Pajtić će objašnjavati da, u nedemokratskim uslovima, ni osvojenih sedam odsto nije malo, Dačić će treperiti od neizvesnosti da li će opet u vlast ili prvi put u zatvor, dva-tri lidera blistaće od sreće, čudeći se što su ipak uspeli da preskoče cenzus, a isto toliko njih optuživaće kojekoga za krađu glasova. Iza lažnih kulisa ostaće samo dve prave istine: 1. Izgubila je Srbija i 2. Pobedio je Šešelj.

11Vučić je s lakoćom razbucao prvo Srpsku radikalnu stranku, a zatim i mit o velikom, hrabrom i mudrom vojvodi Šešelju. Kao svaki pacer, posle početnih jakih poteza, čim je došao do svoje igre, pokazao je da nema pojma o politici. Uplašen Šešeljevim povratkom iz Haga, primenio je strategiju na koju je navikao, kakvu na njemu već decenijama svi primenjuju – podmitio je bivšeg šefa. U pakt o nenapadanju uložio je, priča se, dva miliona tuđih evra. S tim je amortizovao potencijalno žestokog neprijatelja, a dobio močugu od 155 kg s kojom može da gruva po Tomi Nikoliću, Pajtiću i ostalim nepodobnim pojedincima. Mangupski, tek da demonstrira moć, Šešelja je pripuštao samo kod Marića i Vučićevića, u „Parove“ i na „Farmu“, da se sprda s Macom Diskrecijom i Kristijanom.

Moć zna da pomuti i mnogo veće i bistrije glave nego što je Vučićeva. Uveren da mu niko ne može ništa i da će večno vladati Srbijom, narcisoidni diktator uživa u Šešeljevoj servilnosti. Laskavu kritiku – „vrhunski manipulator“, „izuzetno obrazovan i vredan“, „posvećen svom poslu“… – shvatio je kao kompenzaciju za sva ona primitivna poniženja koja je trpeo 15 godina u SRS. Usput, izgubio je iz vida da je vojvoda u međuvremenu oživeo stranku i dobio međunarodni sertifikat pobednika nad Tribunalom.

Da Vas podsetimo:  Javna nabavka na kojoj je traženo da inženjeri lepe plastične slagalice od 24 miliona

Kad je izostao očekivani Šešeljev osvetnički juriš na izdajnika Vučića, javnost se našla u čudu. Svaki novinar postavljao je isto pitanje – zašto nema ataka na Vučića.

– Pa, kritikujem ga, ali ne koristim prljave načine za kompromitaciju, to ne dolikuje časnom čoveku – objasnio je Šešelj.

Dug je spisak dokaza Šešeljeve časti i diskrecije:

– Jedini je političar koji je javno, na konferenciji za medije, izdiktirao spisak 22. nepodobnih novinara RTV Beograd, optuženih za pripadnost pogrešnoj naciji ili ideologiji:

– Za Dragoljuba Mićunovića, tadašnjeg predsednika DS-a, tvrdio je da je čupao brkove seljacima i jahao popa u selu na Kosovu;

– Dok je bio u zatvoru u Gnjilanu, kasnije je priznao, svake noći je sanjao kako kolje vepra Desimira Tošića;

– Vuk Drašković je narkoman, poludeo je od upotrebe kokaina;

– Slobodana Miloševića je javno nagovarao da se ubije, kao što su mu se ubili otac i ujak;

– Ivanu Barbaliću je oteo stan u Zemunu, a njegovog šestogodišnjeg sina Darija proglasio „malim ustašom“ kome nije mesto u srpskim vrtićima i školama;

– Slavko Ćuruvija je bio isti kao Adolf Hitler, pa za njim ne treba žaliti, mrtav jedan – mrtav drugi, nikakva šteta;

– Zorana Đinđića je nazivao mafijaškim premijerom i pretio da će, čim dođe na vlast, odlučiti da li će ga samo proterati iz Srbije ili će ga streljati;

– Za Zvezdana Jovanovića je govorio da bi, da nije lažno optužen, zbog ubistva Đinđića među Srbima doživeo slavu Gavrila Principa;

Spisak bolesnih gadosti (od pretnji zarđalom kašikom do bombardovanja Beča i Londona) predugačak je za ovu skicu Šešeljeve časti. Biće još duži kad se otrgne s Vučićevog lanca i krene u ofanzivu. A, na to nećemo dugo čekati.

Da Vas podsetimo:  Pet godina od rušenja u Hercegovačkoj: Pravda spora, ali neizbežna

Učenik ne može da pobedi učitelja, bar ne u ovom slučaju. Dakle, Vučić ne može da nadšešelji Šešelja. Da je imao intelektualni i karakterni kapacitet za tu utakmicu, Šešelj ga ne bi ni držao uz sebe.

S ubeđenjem da je siledžijstvo isto što i veština manipulisanja, Vučić priprema teren za Šešelja. Uništio je privredu, oteo zemlju od seljaka i prodao strancima, povećao je broj nezaposlenih, a preostale radnike sveo na nivo robova, najsiromašnijima šalje sudske izvršitelje, a najbogatijima svoje reketaše, umesto rešenja nudi makete megalomanskih prevara… U pokušaju da što duže opstane na vlasti, Vučić je državne institucije pretvorio u privatne servise, zloupotrebljavajući policiju, pravosuđe i medije u borbi protiv svih normalnih građana. U nedostatku prave opozicije i slobodnih medija, Vučić opušteno stvara haos koji može da se završi samo na jedan način – njegovim padom s vlasti.

Kad Vučić padne – skočiće Šešelj. Pajtić, Radulović ili bilo ko njima sličan, neće imati šanse. U glibu koji će ostati iza Vučića najveštije će se snaći Šešelj, biće u svom prirodnom ambijentu. Već viđeno. Što je stanje teže, ružičastom vojvodi tim bolje. Sukobi, inflacija, ekonomska i nacionalna katastrofa – Šešeljevi stepenici za uspon na vlast. Kad to sazre, radikalski predator nemilosrdno će se obračunati sa svojim bivšim slugom, aktuelnim gospodarom.

I, neka ga demolira, zaslužili su jedan drugog. I Srbija je, ovakva, zaslužila njih dvojicu. Ili, možda, nije. Da nije, može da dokaže samo ako iskoristi ovo malo preostalog vremena da na političku scenu isturi nekog novog demokratskog lidera, nekompromitovanog i hrabrog, spremnog da se upusti u avanturu čišćenja tridesetogodišnjeg parazitskog brloga. Takvog trenutno nema. S druge strane, Šešelja ima, čuči u Batajnici i čeka da zgrabi plen koji mu prinosi Vučić.

Da Vas podsetimo:  Smeh i masovno glupiranje

Predrag Popović

predragpopovic.wordpress.com

3 KOMENTARA

  1. Drzava zvana „Cekajuci Godoa“. Zalosno ali istinito. Otisao sam iz Srbije. i dan danas mi stoji u glavi od mog oca recenica kad sam stajao u redu za cigare u doba inflacije koji kaze: Nikad nam nece biti bolje. Evo 25 godina je proslo i dalje se isto ponavlja. Samo sudbina u svoje ruke.

    Poz od Marka

  2. za sad sve se lagalo pa mora da se promeni ,dosta da eu nema alternativu ja zivim na zapadu nebih pozelila ni magaradima ,muz bolesta nema nipenzije na posao ne moze ponekad nemas ni parce hleba da kupis a da ne posudis a tek racuni to tije hladni zapad srbi otvorite oci

  3. Vučić, Šešelj… ili ko god iz tog izvora, čak su mnogi Srbi su počeli ponavljati motivacioni tekst … “ Stop waiting for things to happen go out and make them happen“.. Pitanje je samo kada će usvojti motivaciju odnosno koji događaj će biti pokretač.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime