Najmekša na svetu: Recept za LISNATU POGAČU koja se topi u ustima

0
595
Foto: printscreen

Potrebni sastojci:

300 ml mleka
200 ml vode
1 kašika šećera
1 kašika soli
10 gr suvog kvasca
50 ml ulja
oko 1 kg mekog brašna ( utrošeno 900 gr )
250 gr margarina ili maslaca
1 jaje

Priprema:

Margarin ili maslac odmah stavimo na zaleđivanje u zamrzivač.

Zagrejati mleko da bude toplo pa dodati kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostaviti da odstoji 10 minuta, da kvasac odradi. Posle 10 minuta dodati brašna, pa dobro izraditi varjačom ili rukom.

Dodati vodu, skoro svo ulje, ostaviti malo za premazivanje kasnije, so i još brašna pa opet varajačom ili rukom dobro izraditi. Dodavati zatim postepeno brašno sve dok se ne umesi glatko testo koje se ne lepi za ruke. Testo preliti preostalim uljem, pokriti u posudi krpom pa ostaviti oko sat vremena da odstoji.

Nadošlo testo istresti na radnu površinu, posuti sa malo brašna i blago premesiti. Podeliti na odokativno 5 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lopticu. Oblikovanje bi trebalo da traje kratko jer u suprotnom testo će opet postati žilavije i tvrđe, pa se neće lako razvlačiti. U tom slučaju loptice ostavite 10 minuta da odstoje, otpusiće.

Izvaditi maslac ili margarin i podeliti ga na 6 jednakih delova. Jedan deo odvojiti, trebaće kasnije.

Svih 5 loptica razvuči u krug, otprilike prečnika između 25 i 30 cm. 4 komadića margarina iskoristiti i narendati na 4 testa koja ste naslagali jedno na drugo. Testo, margarin, testo, margarin, testo, margarin, testo margarin. Preklopiti petim delom testa pa rukom ispritiskati da sve lepo “legne”.

Posuti sa dosta brašna i gornju i donju stranu pa oklagijom prvo pritiskati testo (video) vodoravno pa uspravno, okrenuti pa ponoviti postupak. Tek onda razvlačiti testo levo i desno i okretati ga. Testo razvući više vodoravno nego uspravno. E, sad uzeti peti komadić margarina ili maslaca pa ga narendati na celu površinu testa pa testo uviti u rolat. Odseći krajeve, nekih 5 – 6 cm i ostaviti, to će biti sredina pogače.

Da Vas podsetimo:  KARTELI U SRBIJI

Sada iseći ceo rolat oštrim nošem na kolutove debljine 1cm. Svaki isećeni kolut dodatno rukom oblikovati. Uzeti šerpu prečnika 26 cm, može i 28, pa i 30cm i premazati sa pola kockice šestod dela margarina koji smo ostavili.

Poslagati kolutove u krug tako što svaki sledeći naleže na polovinu prethodnog. U sredinu staviti dva kraja koja ste odsekli ranije i nekoliko najmanjih kolutova koji su vam preostali. Ostaviti pogaču prekrivenu krpom da odstoji dok se rerna ne zagreje na 200 stepeni.

Otopiti onu mrvicu margarina, tačnije pola kockice i malo prohladiti, dodati jaje i dobro izmutiti. Ovom masom bogato premazati pogaču i staviti da se peče. Posuti po želji semenkama. Peče se oko 40 minuta, u zavisnosti od rerne.

Izvor: Opanak / Bakina kuhinja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime