Najnesigurnije mesto za ženu je njen dom

0
34

Poražavajuće statističke podatke izneo je Anonimni ženski centar. Za 12 godina u Srbiji je više od 400 žena izgubilo život. Ispostavlja se da najčešće stradaju od nasilja bliske osobe

Od 2011. do 2023. godine ubijeno je 406 žena i devojčica u Srbiji, podaci su „Femicid memorijala“, koji je danas predstavio Autonomni ženski centar.

„Ispostavlja se da je za ženu najnesigurnije mesto upravo njen dom, jer podaci pokazuju da je više od polovine žena ubijeno u kući ili stanu u kom su živele sa partnerom ili drugom osobom koja ih ubila“, rekla je Vanja Macanović iz Atonimnog ženskog centra,

„Femicid memorijal“

Memorijal obrađuje 406 slučajeva femicida, od čega je 391 slučajeva ubijenih žena i 15 devojčica. Kako je Macanović objasnila, pojedini slučajevi su izostavljeni, kao i slučajevi samoubistava žena, do kojih je došlo kao posledica nasilja.

„Ideja je bila da se podaci o femicidu u Srbiji objedine na jednom mestu, ali i da se sećamo žena koje su ubijene u porodično-pratnerskom i seksualnom nasilju”, naglasila je Vanja Macanović iz te organizacije.

Prema njenim rečima, kroz tu bazu omogućena je pretraga po različitim filterima, tako da svako ko želi da pronađe informacija o slučajevima femicida može jednostavno to učiniti posredstvom platforme „Femicid memorijal“.

Takođe, objasnila je Macanović, podaci mogu biti preuzeti u formi eksel tabele ili pojedinačnih podataka prema filterima. Ona je predočila podatke koji govore o tome da najviše žena bude ubijeno u julu – čak 12,32 odsto.

Najzastupljenije je partnersko nasilje

Kada je reč o starosti žena, najveći broj žrtava imao je između 46 i 55 godina, njih 88, odnosno 21,67 odsto. Najviše femicida zabeleženo je u Beogradu – 80, odnosno 19,7 odsto, a zatim u Južnobačkom okrugu – 35, odnosno 8,62 odsto.

Da Vas podsetimo:  Roditelji optuženi da nisu vakcinisali dete, a BEBA ŽIVELA SAMO SAT I PO!

U partnerskom nasilju ubijeno je više od polovine žena, od čega 34,24 u braku i 17,73 odsto u parnerskoj vezi. U drugom porodičnom odnosu ubijeno je 39,8 odsto žena, od čega je u najvećem broju slučajeva ubica bio sin. Bivši partneri ubice su u 15,76 odsto slučajeva.

Silovatelji, poznanici, progonitelji i korisnici usluga prostitucije izvršioci femicida su u 2,47 odsto ispitanih slučajeva.

Najčešće sredstvo ubistva je hladno oružje (nož, skalpel, sekira, satara ili drugi oštri predmeti) u 38 odsto slučajeva. Vatreno oružje je na drugom mestu u 31,46 odsto slučajeva. Sledi ubistvo prebijanjem i bacanjem sa visine u 21,29 odsto slučajeva, kao i davljenje u 6,84 odsto slučajeva.

Macanović je ocenila da su žene koje žive u nasilju prestale da veruju institucijama i da zbog toga ne prijavjuju nasilje. Ipak, ona je ukazala na to da, bez obzira na to kakvo je javno mnjenje o prijavljivanju nasilja, uglavnom su životi žena, koje su prijavile nasilje, bili spaseni.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime