Najpoznatija baba naše istorije, majka velikih junaka- Baba Višnju volela je cela Srbija

0
549
Foto: Printscreen

Srbija će Baba Višnju zauvek pamtiti kao majku velikih srpskih junaka po kojoj je celo jedno naselje dobilo ime- Višnjica.

U narodu je ostala zapamćena kao baba Višnja. Ne zna se ni kada, ni gde je rođena, mada postoje neki navodi da je rođena u Donjoj Trepči.

Radomir Ilić navodi da je Baba Višnja rođena u porodici Urošević, a mnogi su je znali kao Gojkovićevu kćer.

Baba Višnja se udavala sva puta. Prvi put 1765. za Obrena Martinovića kome je rodila troje dece- Jakova, Milana i ćerku Stanu. Oko 1780. Obren je umro, Baba Višnja se preudala za Todora Mihailovića iz Gornje Dobrinje.

Todoru je rodila tri sina, Miloša, Jovana i Jevrema. I baš će taj, najstariji Baba Višnjin sin iz drugog braka podići Durgi srpski ustanak i upisati se u srpsku istoriju kao jedan od najsposobnijih vođa srpskog naroda.

Miloš je dobio ime po Todorovom dedi.

Baba Višnja je po drugi put ostala udovica kada joj je najmlađi sin Jevrem imao samo dve godine.

Na poziv sinova iz prvog braka Baba Višnja se seli u Brusnicu, a sa sobom vodi i sinove iz drugog braka, koji usvajaju prezime svoje polubraće- Obrenović, na koje dodaju i svoje- Todorović. Starija polubraća bavila su se trgovinom stokom, sve do Prvog srpskog ustanka, a u posao su uveli i najstarijeg polubrata Miloša.

Rudnički, požeški i užički vojvoda Milan Obrenović bio je jedan od pokretača i vođa narodnog ustanka 1804. godine. Mladi Miloš je, zajedno sa njim, učestvovao u brojnim bojevima, čak je bio i teško ranjen. Zbog pokazane hrabrosti, vožd Karađorđe dao mu je na upravu i odbranu Užičku nahiju i tako je Miloš i posle propasti Prvog srpskog ustanka bio jedan od istaknutijih vojvoda u Srbiji. Otprilike dve godine posle ugušenog Prvog, Miloš je pokrenuo Drugi srpski ustanak, popevši se na kamen sa zastavom u ruci i viknušvi ono čuveno: “Evo mene, eto vas, rat Turcima”.

Da Vas podsetimo:  Sećanje na žrtve iz Kragujevca i ljotićevca Marisava, zločinca po ljudskim, pravnim i božijim merilima

Baba Višnja nije dočekala oslobođenje Srbije od Turaka. Preminula je 1817. godine 18. juna, a sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica kod Gornjeg Milanovca, koji je ime dobio po njenom sinu vojvodi Milanu.

Spomenik joj je podignut u Gornjoj Trepči 2016. godine.
Po Baba Višnji nazvana je i jedna ulica na Vračeru- Baba Višnjina ulica, a taj naziv prisutan je još os 1900. godine.

Izvor: Dnevno.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime