Najukusniji domaći ajvar po starom dobrom receptu

0
683

Bez ajvara nijedna domaćica ne priprema zimnicu, tako bar rade na jugu Srbije. Ovog puta smo vam izdvojili recept za nešto “bogatiji” ajvar, sa dodatkom patlidžana, ljutim papričicama, paradajzom, začinskim biljem…

Sa prvim zalogajem ćete se uveriti da je ovo najukusniji domaći ajvar koji ste ikad probali!

Sastojci (za otprilike 4,5 kg ajvara):

10 kg crvene paprike
3 kg patlidžana
2-4 ljuta feferona (po ukusu)
2-3 kašike alkoholnog sirćeta
1-2 glavice belog luka
1 l + 2 dl suncokretovog ulja
so po ukusu – otprilike 5 kašika, ali ne preterujte, postupno dodajte so i pri svakom dodavanju probajte

Paprike operite, osušite i stavite u rernu da se peku 225 stepeni (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike.

Izvadite paprike iz rerne i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki.

U međuvremenu počnite da pečete patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Zavisno od veličine peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu.

U velikoj posudi zagrejte 1 l ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustoću kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.

Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u rerni – zagrejte je na 100 °C, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u rerni 15-20 minuta. Nakon toga tegle odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 cm. U posebnoj posudi ugrejte još 2 dl ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema dotoka vazduha u smesu.

Da Vas podsetimo:  Zlatiborska pita sa malinama: Najpoznatiji desert sa obronaka planine

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stoljnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postepeno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete odložiti u špajz.

opanak.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime