Najveći i najsramotniji neuspeh Srbije

0
714

© AFP 2016 ALEXANDER KLEINČinjenica da će fudbaleri Srbije samo gledati Evropsko fudbalsko prvenstvo neće, sva je prilika, uticati na to da odgovorni u srpskoj fudbalskoj organizaciji snose adekvatne posledice. Ne biti među 24 evropske fudbalske zemlje je najveći neuspeh srpskog fudbala. Prava sramota.

Evropsko prvenstvo u fudbalu koje danas počinje u Francuskoj i koje će trajati do 10. jula biće prvo prvenstvo na kojem će učestvovati 24 ekipe (umesto 16 dosadašnjih) i treće u nizu na koje se reprezentacija Srbija nije kvalifikovala. Srbija pod ovim imenom, inače, nikad nije učestvovala na evropskim fudbalskim prvenstvima.

Prvo Evropsko prvenstvo održano je 1960. godine, a Evropa je bila poslednji kontinent na kojem je pokrenuto prvenstvo reprezentacija, jer su pre nje takvo takmičenje imale čak i Afrika i Azija. Činjenica da je sad Evropsko prvenstvo u fudbalu kvalitetnije takmičenje od prvenstava kontinenata koji su pre nje formirali ovo takmičenje, ne znači da će po toj logici reprezentacija Srbije uprkos nizu loših startova uspeti da docnije bude priznata fudbalska sila.

Fudbalska reprezentacija Srbije se trenutno nalazi na 56. mestu FIFA rang liste — ispred Japana, Gvineje i Konga, i iza Jamajke, Trinidada i Tobaga i Južne Koreje.

Sa druge strane, fudbaleri iz Srbije zauzimaju neka od najznačajnijih mesta u najvećim evropskim fudbalskim klubovima, i generalno su veoma traženi na evropskom fudbalskom tržištu. Reprezentacija Srbije je, mereno prema njihovoj novčanoj vrednosti, sigurno među prvih deset evropskih reprezentacija na čuvenom specijalizovanom sajtu „Trasfermarket“. Međutim, reprezentacije Srbije nema ni među 24 zemlje koje učestvuju na prvenstvu koje počinje danas.

Probajte samo da nabrojite 24 evropske države, pa će vam zafaliti naziva tih država, nećete svih lako moći da se setite. Dakle, ne biti među 24 evropske fudbalske zemlje je najveći neuspeh srpskog fudbala. Prava sramota.

Da Vas podsetimo:  Radnici FRA odlaze u penziju kao socijalni slučajevi

„Bubamare“ i francuska priključenija

Pored bezbednosnog opreza koji je zbog eventualnih terorističkih napada podignut na najviši nivo, Francusku prati i niz drugih problema, koji ne mogu da spreče, a prete da ometu ovo veliko takmičenje.

Uoči samog početka Evropskog fudbalskog prvenstva delovi Pariza zatrpani su gomilama smeća, iz kojeg se na visokoj temperaturi širi neprijatan miris. Železnički saobraćaj je poremećen zbog štrajkova i političkih previranja koji traju duže od nedelju dana povodom reforme tamošnjeg Zakona o radu. Takođe, radnici u pozorištima i bioskopima demonstrirali su ispred stambenog kompleksa u kojem živi ministar rada Mirijam El Komri.

Međutim, Evropsko prvenstvo je toliko velika smotra ne samo fudbala, već u najbukvalnijem smislu krupnog biznisa, pa je sva prilika da sve pobrojane neće mnogo uticati na samo takmičenje.

Titulu evropskog prvaka brani reprezentacija Španije, a utakmice će biti igrane na 10 stadiona.

U grupnoj fazi prvenstva biće šest grupa po četiri reprezentacije i iz svake grupe prve dve reprezentacije idu dalje u završni krug. U novom formatu, još četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije će se kvalifikovati u završni krug, odnosno osminu finala.

Reprezentacija Jugoslavije (čija je Srbija naslednica) poslednji put je učestvovala na EP 2000. godine. Takođe, činjenica da će fudbaleri Srbije samo gledati ovo prvenstvo, dosad najmasovnije, sva je prilika, neće uticati na to da odgovorni u srpskoj fudbalskoj organizaciji snose adekvatne posledice.

Nenad Zorić

sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime