Nakon protestnog skupa patriotske opozicije

Očekuje nas još mnogo izazova i iskušenja…

3
1325

stopProtesni skup protiv prodaje Telekoma u organizaciji Patriotskog bloka i više organizacija koje su ga podržale održan 26 septembra u Beogradu na Platou ispred Filozofskog fakulteta može se višedimenzionalno posmatrati. U periodu neviđenog medijskog mraka i višestrukog pritiska na održavanje čak i forme višepartizma – svakako najjačeg od obnove pluralizma pre još četvrt veka, ovaj skup predstavlјaće snažan oblik protivlјenja aktuelnom stanju u zemlјi i posebno vladajućim strukturama. U tom pravcu ovaj skup je svakako uspeo. On nagoveštava seriju opozicionog delovanja pre svega patriotskog dela opozicije u Srbiji. Zapravo samo patriotska opozicija i predstavlјa realno opoziciju postojećem stanju u zemlјi, što se ne može, ili samo po pojedinim ne baš presudno važnim pitanjima reći i za tzv. «žutu opoziciju», koja je za razliku od patriotske u isto vreme i parlamentarna.

Problem patriotske opozicije je u tome što je dakle vanparlamentarna, potom što je oštrica tzv. meke okupacije zemlјe uperena upravo protiv nje, a ne i protiv tzv. «žute opozicije», kako zbog geopolitičkog predznaka (lideri režima, a i «žuta opozicija» su okrenuti istim sponzorima u inostranstvu, nama najnenaklonjenijim silama). Dodatan ne mali problem patriotske opozicije je činjenica da SRS vodi zasebnu politiku, koja podrazumeva i samostalan izlazak na izbore. U tom pravcu treba izbeći bilo kakve varnice sa SRS, a bilo bi dobro kada bi postojala makar tehnička pitanja od zajedničkog interesa prema vlastima po kojima bi se, posebno u predstojećim izborima, moglo sarađivati. Kada je u pitanju stranka Nenada Popovića tu postoji još uvek neizvesnost oko konkretne saradnje sa ostalim strankama i pokretima iz patriotske opozicije, a čini se izgleda da nije upitan njegov pretežno opozicioni diskurs, odnosno program i stvari iznošene u javnosti od strane Srpske narodne partije se ne razlikuju od stavova ostalih opozicionih stranaka patriotske grupacije.

Glavni stožer patriotske opozicije u tom pravcu, zapravo njenog okuplјanja je DSS, i ono što se sada zove Patriotski blok, a gde su još i Dveri, intelektualci i neki manji pokreti za sada. Programski ovo je neupitan blok, jer su Božićni principi i njegova dalјa operacionalizacija, uklјučujući i opiranje neoliberalnom konceptu ekonomije, i konkretno organizovanju ovog protesta po pitanju prodaje Telekoma, odlični i časni cilјevi i platforma, koja će u srcima i umu miliona naših građana predstavlјati snažnu alternativu postojećem stanju. Problem je u tome što je zemlјa i javno mnjenje praktično blokirano, mi se zaista nalazimo u iskušenjima ugrožavanja osnovnih postulata pluralizma i demokratije. To najbolјe pokazuje i današnji skup: on je svesno i organizovano prećutan u medijima, da bi oni potom potrčali da obaveste da je bilo svega oko 500 prisutnih na ovom skupu. Iako je praktično bilo oko hilјadu prisutnih, na skupu na kome je sve ostalo bilo besprekorno, od samih govornika i načina kako su to interpretirali, izostanka bilo kakvog incidenta, i prilično lepe atmosfere tokom trajanja skupa, iz ove manifestacije, koja je tek prva ove vrste u nastupajućoj jeseni možda bi svi trebalo da izvučemo i određene zaklјučke, koji bi nam dalјe koristili.

Da Vas podsetimo:  Genocidaši su mrtvi iz Zalazja, Kravice i ostalih sela oko Bratunca i Srebrenice

Na današnjem skupu na Platou, organizatorima nije ni bio cilј da naprave neki veliki miting. U tom pravcu nisu ni dovodili svoje aktiviste iz unutrašnjosti, kao što je to recimo, i to samo delom, bila akcija Dveri na mitingu protiv Blerove vlade. Pošto sam i tada bio prisutan (samo delom, a danas svo vreme), mogu da napravim jednu paralelu: na oba skupa ogromnu većinu prisutnih su činili aktivisti, i simpatizeri stranaka organizatora (to se vidi po znamenjima, ikonografiji), a ostalog, običnog naroda je bilo vrlo malo. Danas je bilo u publici i na samoj bini gde se govorilo, veliki broj profesora univerziteta, uglednih lјudi iz društvenog i političkog života i to je evidentno. Sa druge strane, običnih građana je bilo zanemarlјivo malo. To je utoliko čudnije, što je subotom oko podne Knez Mihajlovom i okolnim ulicama centra grada, pešačkom zonom prolazilo na hilјade sugrađana, koji bi svakako podržali cilјeve skupa da su u tom pravcu bili obavešteni. Jednom rečju, da su organizatori, samo tokom dva-tri sata pre skupa na ovom prostoru podelili dvadesetak hilјada flajera, letaka, bar par hilјada naših sugrađana bi navratilo na skup. Nezgoda Platoa je u tome što je zatvoren od ostalog ambijenta, za razliku od recimo Trga republike, pa i zbog slabijeg ozvučenja hilјade prisutnih šetača u okolnim ulicama nisu ni shvatili da se tu održava neki skup, pa da se makar radoznali pridruže.

skup protiv prodaje telekomaPet govornika je održalo izuzetno kvalitetne govore, ju tube i ako ima ikakvih lokalnih tv koje su snimale ovaj skup, mogu da naprave odličan posao prezentacijom materijala. Odavno nisam bio na skupu sa govornicima koji su tako kvalitetno nastupili i sadržinom samog govora i načinom interpretacije. Usudio bih se da ipak izdvojim jedan svoj zaklјučak u vezi čitavog skupa, koji mislim da predstavlјa nešto izvan napred iznetih tehničko-organizacionih pitanja. Bilo bi po mom mišlјenju izuzetno važno da se postojeći Patriotski blok proširi, da se u njega uklјuče brojne organizacije koje pripadaju patriotskoj opoziciji. Neke od njih, svakako imaju bar nešto od važnih resursa neophodnih Patriotskom bloku u predstojećem teškom i čini se neravnopravnom sučelјavanju sa režimom i meko-okupacionim aparatom: stručnjake, nešto aktivista, gde je posebno važna omladina, vrlo retko, a i to oskudno materijalna i novčana sredstva, medije… Recimo dr Dana Grujičić i Zdrava Srbija imaju tim lekara, koji objektivno predstavlјa snažnu dopunu ili čak prevazilazi ono što u toj oblasti ima za sada Patriotski blok. Takođe politička stranka Srpski preporod koja je na svom Predsedništvu 24 septembra odobrila pridruživanje DSS i Patriotskom bloku, odnosno razgovore o zajedničkoj predizbornoj listi, a tome teži recimo i Zdrava Srbija i niz drugih pokreta, ima u svom sastavu četrdesetak doktora nauka i profesora univerziteta, naročito iz oblasti ekonomije i ekonomski program razrađen. Kada smo profesor Komazec i moja malenkost juče u višesatnom razgovoru sa predsednikom ekonomskog saveta DSS prof. dr Jovom Drobnjakom uporedili stavove privredne dve političke stranke, uočili smo gotovo podudarnost, jednom rečju, udruživanjem, bar u toj oblasti bi se ojačao Patriotski blok. I Branko Dragaš i njegov Ekonomski pokret bi u toj oblasti dali pojačavanje postojećih snaga. Zavetnici, Srpska liga, Patriotski pokret i više drugih organizacija, od slučaja do slučaja su jaki u nekoj od oblasti, a sveukupna sinergija bi svakako dala zbir koji prevazilazi nominalan aritmetički zbir, u najvećem broj slučajeva.

Da Vas podsetimo:  Jeziva tišina boraca za slobodu u Srbiji: Nema američke agresije, genocid je izvršio - Miloš Biković

U tom pravcu skup Patriotskog bloka i patriotske opozicije od 26 septembra može biti važan kamen putokaz ka dalјem razvoju opozicione snage i davanju jasne alternative postojećem stanju. Iako će režimski mediji svakako nastaviti da trube «..o samo 500 prisutnih na skupu opozicije..», jasno je da uz sagledavanje šireg konteksta mogućnosti koje se pružaju pred patriotskom opozicijom i posebno Patriotskim blokom, ovo može biti važan kamen međaš dalјeg delovanja i borbe u interesu najvećeg dela građana zemlјe, koji zapravo teže alternativnoj koncepciji koju navedene snage nude. Kako je režim a u najvećoj meri i «žuta opozicija» determinisana spolјnim faktorom koji joj određuje ovu katastrofalnu za zemlјu i narod koncepciju u svim oblastima državne politike i društva, oni teže blokadi i slamanju upravo patriotske opozicije i dela nekompradorske društvene elite, jer jedino odatle može doći do promena.

Stoga patriotska opozicija do tančina treba da razvije sve postojeće i moguće potencijale da što više dođe u dodir sa narodom koji je želјan upravo takvih alternativa, ali sa time niti je dovolјno upoznat, posebno ne na adekvatan način, već meko-okupacioni sistem širi o tome dezinformacije i poluistine. U tom pravcu je skup od 26 septembra jedan prvi i to delimično uspešan korak na tom putu. Očekuje nas sve zajedno još mnogo izazova i iskušenja, i samo dobro organizovani i povezani možemo na tom putu da postignemo iole kvalitetan rezultat, koji bi makar za početak umanjio, a u perspektivi i preokrenuo do sadašnje negativne trendove nastavka koncepcije postoktobarske, koje sada konkretno sprovodi aktuelni režim.

05_dragan-petrovic-200x200

Dr Dragan Petrović

3 KOMENTARA

 1. ODLICAN CLANAK I PO TOME SHTO JE ILUSTROVAN MOJOM FOTOGRAFIJOM U MOMENTU DOK FOTOGRAFISEM GOVORNIKE SLUCAJNOST NISAM PRISTALICA NI DVERI NI DSS VEC DS . ALI SAM ZA PATRIOTSKI BLOK SIGURNO I DA SVI SLOBODNO MISLECI GRADJANI UDJU I ANGAZUJU SE NA SKUPOVIMA KOJI ODREDJUJU SUDBINU ZEMLJE KOJA JE DUBOKO USHLA U RASPRODAJU.
  BORBA PROTIV SNSN JE TESHKA
  MOJA DS STRANKA NIJE SMELA DOZVOLITI GUBITAK IZBORA I PREDATI VLAST DO JUCERASNJIM RATNIM HUSKACIMA.
  SRBIJA I NJENI PREMIJERI NE VLADAJU SITUACIJOM INSTRUISANI SU SA ZAPADA I TU JE OPASNOST KOJA VODI U GUBITAK SUVERENITETA . POSLE JE SVE KASNO I SA NAJBOLJIM ORUZJEM SE NECEMO ODBRANITI A KAMOLI RAZGOLICENI I RAZORUZANI. GRADJANI SRBIJE I BEOGRADA TREBA JEDINSTVENO A NE RASCEPKANO DA NASTUPAJU PROTIV LUDILA ZVANOG RADIKALNI SNS NEPISMENI POSLANIK.
  SAMO ZA JAKU I ZDRAVU SRBIJU
  SPASITI BILO KOJI RESURS JE USPEH I ZATO AKO ODE TELEKOM A OTICI CE JER SMO SLABI GOTOVI SMO. GRESHKE I POTPISI SU STAVLJENI . ALI UVEK POSTOJI NEKO I NESTO STO CE OKRENUTI TOK REKE I SITUACIJE .

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime