Nakon zatvaranja Haškog tribunala

Arhiv ode na Baš-čaršiju

2
1019

arhiv„Iduće godine poslije zatvaranja Haškog tribunala, sudska Arhiva biće povjerena na čuvanje Sarajevu i smještena u reprezentativnom zdanju stare gradske Vijećnice“ – javljeno je nedavno iz glavnog grada Holandije, ali nije izazvalo veću pažnju srpskih medija.

Začudo, Arhiv neće ostati u Hagu, gdje je ovaj sud stolovao i gdje se nalazi i Međunarodni sud pravde, koji se takođe bavio tužbom za „genocid u Srebrenici“, a neće biti ni prenesen u Srebenicu, gdje je genocid „izvršen“. Neće otići ni u Njujork, iako su UN osnivač ovog suda, a ni u Vašington, iako su SAD njegov finansijer. Zašto baš u Sarajevo?

Zato što su u Holandiji, kao i u SAD, zagarantovana prava na cjelovitu informaciju i kompletan Arhiv bi bio dostupan javnosti, a pogotovo istraživačima, naučnicima, novinarima, pravnicima. Srebrenica je, opet, na teritoriji Republike Srpske, koja je zainteresovana da se što prije sazna kako su izvan sudnice vođeni procesi koji su je stigmatizovali kao „genocidni entitet“. Izborom Sarajeva, ništa od toga. Naprotiv! Sarajevski čuvari arhiva pobrinuće se bolje nego i same haške sudije i tužioci da sakriju sve što srpske „zločine“ i muslimansko-bošnjačku „nevinost“ stavlja pod sumnju. Oni su se uortačili u odbrani zvanične verzije o građanskom ratu u BiH.

Potpisan je i odgovarajući ugovor kojim je ozvaničena nova faza uspješne saradnje muslimanskog Sarajeva i zapadnih intervencionista. Kako tek sada saznajemo od bivšeg predsjednika suda Italijana, arhivski materijal je još od unazad osam godina pripreman da, usudićemo se da pretpostavimo, opere lošu profesionalnu reputaciju i još gori moralni kredibilitet tužilaca, sudija i ovog suda u cjelini, kao pravnog instrumenta imperijalnog nasilja supersile i njenih vazala. Po istoj slobodnoj pretpostavci, Bošnjaci će se pobrinuti da postavku arhive u Sarajevskoj vijećnici dodatno prilagode shemi po kojoj su bili nevine žrtve, a Srbi, pomalo i Hrvati – zločinci.

Da Vas podsetimo:  Unutrašnji Novak

Otkud nam takve negativne pretpostavke? Poslije svega što nam se posljednjih decenija dešavalo u Haškom tribunalu i oko njega, niko valjda nije toliko naivan da očekuje da iz Haškog arhiva u Sarajevskoj vijećnici saznamo zašto je Naser Orić oslobođen, zašto niko nije optužen za Vozuću i Skelane, zašto nije suđeno mudžahedinima koji su se fotografisali sa odsječenim srpskim glavama, zašto niko od vlasti u Sarajevu nije optužen po komandnoj odgovornosti, i odgovarao za Kazane, za strijeljanje u Velikom parku, za nekoliko hiljada srpskih žrtava u gradu, kako je Šešelj ni kriv ni dužan „odrapio“ 12 godina u pritvorskoj jedinici u Ševeningenu, itd., itd.

A, takođe, neće biti izložene odbrane optuženih i njihovih advokata, ekspertize odbrane i svjedoci odbrane, koje je sudsko vijeće ignorisalo.

A što je najvažnije, u staroj gradskoj Vijećnici u Sarajevu neće biti arhive o političkim i međunarodnopolitičkim uzrocima izbijanja građanskog rata u BiH. Neće biti stenograma o majorizaciji srpskih predstavnika i Skupštini, Vladi i Predsjedništvu, ni o Cimermanovim instrukcijama Aliji Izetbegoviću da povuče potpis sa Lisabonskog sporazuma, koji je bio posljednja šansa da se izbjegne rat. Neće biti ništa o američkoj opstrukciji evropskih mirovnih inicijativa, kao ni o strategiji SAD da produžavanjem rata iznude borbeno angažovanje i ostanak NATO-a u Evropi i poslije pada Berlinskog zida.

To je prepušteno Snoudenu i Vikiliksu, koje SAD gone po svijetu ne zato što lažu, nego zato što otkrivaju neprijatne istine o politici supersile. U Haškoj sudnici stavljen je tabu na te opasne veze i kada bi neko od optuženih, advokata ili svjedoka pomenuo ključnu ulogu SAD u bosankoj tragediji, zakunjale sudije bi se naglo trgle, nervozno prekidale govornika, pravile pauze, podizale ton i prijetile. Ukratko, ni u jednom trenutku nisu zaboravljali otkuda im stižu basnoslovne plate.

Da Vas podsetimo:  Od Vladete do Dobrice

Sud se iduće godine zatvara i valja preći na marketinšku fazu čišćenja neprijatnih tragova. Njegovi menadžeri moraju da pohrane nepregledna brda materijala koji se godinama gomilao u njegovim depoima. Da nije riječ o metafori, mogli su se uvjeriti optuženi, njihovi advokati, eksperti i svjedoci jer su odmah po dolasku u Hag za svaki predmet dobijali gomile papira koji normalan čovjek ne bi stigao pažljivo da pročita ni mjesecima nakon predviđenog okončanja procesa. Da bi se od toga napravio sređen materijal i selekcija poželjnih priloga, trebalo je mnogo rada i pameti, ali i poznavanja prilika na terenu.

Postoji indicija da je ne samo taj golemi i složeni poduhvat u Hagu iza scene koordinisao jedan relativno anoniman Sarajlija. Ni Bošnjak ni Srbin ni Hrvat, briljantno inteligentan i totalno apolitičan, bio je idealan kadar za visoko sofisticirane pozadinske poslove u Tribunalu. Ovog prije četvrt vijeka još mladog čovjeka priroda je obdarila takvom pameću i talentom da se suvereno kretao u najrazličitim oblastima – od istočnjačke filozofije, balistike, muzike i animiranog filma do informacionih tehnologija. Sa ratom je izbjegao iz grada, a javio se samo jednom od brojnih sarajevskih prijatelja koji su navraćali u Hag. „Radim nešto povjerljivo za Tribunal i od viška prihoda kupujem nekretnine“. A prilikom dvočasovne posjete porodici u Sarajevu međunarodna policija je obezbjeđivala čitav kvart. Ako ne od Snoudena i Vikiliksa, možda jednog dana kada više ne bude važno, i od njega saznamo nešto od onoga što nedostaje u arhivi, a nismo do tada znali.

Tramp je, ne samo u predizbornoj kampanji nego i kao novoizabrani predsjednik, izjavio da neće da ponavlja greške prethodnika i da SAD više neće rušiti režime u inostranstvu i obradovao čitav svijet. A tu negdje, jel da, spadamo i mi sa prostora bivše Jugoslavije. To, međutim, ne znači i da će pomenute greške Tramp retroaktivno ispravljati, čak ni u mjeri u kojoj je bi to bilo uopšte moguće. Ali, ako već neće biti ratnih reparacija i odštete za nastradale i istina bi bila ljekovita. Neće je biti ni o Ukrajini, Iraku, Libiji, Egiptu, Siriji, pa što bismo baš mi bili časni izuzetak.

Da Vas podsetimo:  RUSKI „SNEG“

U danas 95 odsto muslimanskom Sarajevu i prethodno prilagođena Haška arhiva vremenom će selektivno nestati u nekoj „poplavi“ ili „požaru“. „Bosanski javašluk!“ U svakom slučaju, SAD i zapadni saveznici su obezbijedili višestruki katanac za svoju nejavnu ulogu u raspadu eh Uu i ratu u BiH. Iz depoa Haškog tribunala bi se, pored ostalog, moglo mnogo saznati o „genocidu“ u Srebrenici. Međutim, Srbi u Srbiji su zakonom protiv negiranja genocida, sami sebi zabranili da istražuju šta se stvarno dogodilo u Srebrenici. A ako to padne na pamet nekome Srbinu iz Srpske, dobiće verziju verzije Arhive koja predstavlja politički marketing Haškog tribunala i bošnjačkog establišmenta.

Očekivanja da će sa zatvaranjem, rad Haškog tribunala postati meta stručnih i naučnih analiza i osporavanja ozbiljnih zapadnih predstavnika pravne struke, izjalovila su se. Akteri su naprosto o svemu unaprijed mislili. Ali, bože moj, nedavno je poslije 100 godina otkriveno da su britanske službe uvukle SAD u Veliki rat tako što su Nijemcima poturili lažnu informaciju da američki putnički brod prevozi oružje za pokret otpora u Evropi. Od njemačkog torpeda nastradalo je nekoliko stotina civila, a ostalo je poznata istorija Prvog svjetskog rata. Dakle, ima nade.

Nenad Kecmanović

http://www.fsksrb.ru

2 KOMENTARA

  1. Eu činovnik Vučić održao predstavu za lakoverni srpski narod. KOLIKO je Srbija učinila za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji od asfaltiranja cesta, financiranje hrvatskih propagandnih časopisa, itd. Međutim nije pito šta su rvati očinili za Srbe u Hrvatskoj onu šaćicu koju nisu proterali, ubili ili pokatoličili. Njega to ne brine šta Srbi u NDH u XXI veku žive bez struje, vode i puteva.. Kamo lepe srece da su oni delimicno ucinili za Srbe u Hrvatskoj. Brisel ćuti na ovo sramotno blokiranje poglavlja koje čini Hrvatska. To znači da su Vućićevi prujatelji a još veći prijatelji i saveznici rvata iz svih ratova protiv Srba umešani u to. No on je tu da Srbiju uništi i rasturi i mora mu se priznati da to odlično radi a naivni narod ćuti. A tako mi Srbi sve heroj do heroja a kako izgleda da će nas opet morati oslobađati braća Rusi kao i u I i II svetskom ratu iz zagrljaja rvata i nemaca. Štaviše rvati bestidno traže da se rvatskoj vrati blago Srba koje su proterali? Da vam vratimo nase ikone,pa da ih spalite kao sto ste nam spalili crkve,manastire,kuce……pobili decu,zene,muzeve,bake,deke…

  2. Kad će eu činovnici koji vode Srbiju u eu protiv volje naroda, postupiti prema hrvatskoj imovini u Srbiji isto onako kako su oni (Hrvati) postupili sa srpskom imovinom u vreme raspada SFRJ, nacionalizacija sve njihove imovine u Srbiji. Tako i tako samo oni imaju naša preduzeća i njive Srbin u NDH ne može posedovati baš ništa. Do kada Vučićevo lizanje Merkelice i NDH po njenom naređenju. Ne blokira nas NDH po svojoj volji sve je to doktrina Nemačke da nam drže šargarepu na dugačkom štapu dok ne prodamo i poslednji izvor,banju,EPS, Vojvodinu, Rašku, Južnu Srbiju, i šta god treba a onda će nam lepo objasniti da od EU nažalost ipak nema ništa. Žuti su nam uveli hrvate na velika vrata vreme je da ih isto tako izbacimo iz srpskih prodavnica i biznisa.U se Srbi! Ne bi se Hrvatska tako ponašala da joj nije dato zeleno svetlo ! Naravočenije za premijera , trebao je uvek da stavi interes svog naroda iznad svega , a ne da se stalno nekome spolja dodvorava , na štetu Srbije . I sad ga taj neko ponizi preko produžene ruke Hrvatske , koja je nebitna isto koliko i Srbija .Zašto sad da se obraća naciji , kad se nacija sve vreme za ništa nije pitala ? Ma opustite se narode. Pa Vučić je super men. Pa kako je kod Feketica spasavao decu, pa Obrenovac, pa kako je odbranio svoje ministre, pa kako je hercegovacku resio i mnoge druge situacije. Prema tome mirno spavajte. Treba pokazati rusima “ kako on to radi sa EU i kakav je on faktor „. Samo se rusi ne lepe na taj lepak, hahahah. Vučiću a da ne kriješ istinu od Srba da se otvore arhivi o pobijenim Srbima u Jasenovcu i svim ostalim jamama? A da se vrate stotine hiljada proteranih Srba u oluji i da im se vrati sve oteto, to te nije briga kao ni kapetan Dragan? Nista onda, idemo u Evorazijsku uniju tamo nema neonacista da nas ucenjuju i ponizavaju. Srbija bi trebala kao i Turska da digne ruke od Eu,kome treba Evropa koja rehabilituje fasizam i ustastvo?Tu mi nemamo sta da trazimo i onako ce se raspasti za godinu dana. Rvati traže prava za nacionalne manjine u Srbiji ? Srbi u Hr imaju svoje škole, knjige na ćirilici, ili lupate table s ćirilicom? Nazivi ustanova, ulica su na ćirilici i latinici….? Ili Srbi nisu kod vas manjina? Sve ste ih pobili ili pokrstili ? Hrvatima treba blokirati svu prodaju njihovih proizvoda u u nasoj drzavi. Pa ako ga toliko nerviraju sto ne prekine put u EU nego ce sutra opet da kukumace i da se prenemaze kao i obicno a posle ce da kaze kako mora da se zrtvuje za nas i da ce da nastavi sa pogubnim putem u EU…vec vidjeno Vučić nikada nece biti drzavnik. Ko ga je izabrao neka uziva u njegovim lažima, glupostima, neznanju. Nema vizuju, nema znanja, ne zna kuda plovi brod kojim upravlja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime