Filozofski fakultet: Studentska akcija vs. Studentski front

0
1243

Šta se dešava na Filozofskom fakultetu. Da li je nedavni studentski protest bio autohton izraz nezadovoljstva ili je takva aktivnost izrežirna od strane aktuelne vlasti? Prenosima dva saopštenje studentskih „pokreta“ „Studentska akcija“ i „Studentski front“. Zaključak donesite sami.

2014-10-13_050452

Studentska akcija: Poziv na beskompromisnu borbu

Nova akademska godina, usled studentskog nezadovoljstva i novih protesta, počela je burno na mnogim srbskim fakultetima. Situacija skoro ista kao i na početku svih prethodnih protesta. Ipak, ne sasvim ista. Naime, plato ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao tradicionalno studentsko zborište, ovog 1. oktobra je projavio jednu vedru i sunčanu novinu na sumornom horizontu današnje borbe za studentska prava. Sa spratova fakultetskih zdanja, plato je bio obasut lecima, koji su privukli veliku pažnju kako okupljenih studenata tako i medija. Ovim lecima upućen je poziv na novo studentsko organizovanje i konsolidovanje u borbi za studentska prava.

Naime, studenti okupljeni oko inicijative „Studentska Akcija“, obznanili su svoje delovanje pozivom u svoje redove upućenom svim studentima koji žele da se na beskompromisan način bore i izbore za svoja prava, kao i da stanu na put parazitskim pseudostudentskim i pseudolevičarskim organizacijama, koje godinama koriste opravdano studentsko nezadovoljstvo, kako bi pod maskom borbe za besplatno obrazovanje ostvarivali svoje klikaške i koterijaške ciljeve. Nasuprot tome, Studentska Akcija nastoji da srbski fakulteti budu pre svega poprište akademskog reda i rada, kao i opravdanog socijalnog bunta protiv Sistema. Samo takvim pregnućem, može se stati na put i kalkulantskim zloupotrebama studentskog poverenja kao i manipulantima, besposličarima i večitim studentima svih boja i fela, koji i od univerziteta kao ustanova kao i od samih studentskih protesta, prave lakrdiju i ruglo.

Srbska Akcija podržava ovakvu studentsku inicijativu za stvaranje istinski studentskog pokreta i poziva sve odgovorne i savesne studente da se pridruže ovom poduhvatu. Jer nastojanje da se stvari uzmu u svoje ruke u okviru svog staleža, pretpostavka je valjane borbe za preporod na opštenacionalnom planu.

Da Vas podsetimo:  DIREKTIVA ZAPADA – SVAĐAJ

Srbska akcija

Saopštenje udruženja Studentski front

U noći između subote i nedelje, studente i studentkinje Filozofskog fakulteta u Beogradu, koji su u blokadi, već nekoliko dana, napala je grupa fašista. Nekoliko studenata ima lakše povrede, a pokradene su im lične stvari. Kako navodi Studentski front, koji učestvuje u blokadi, ovo je već drugi put u roku od dva dana da su članovi njihove organizacije fizički napadnuti.

„Vinovnici i jednog i drugog napada su pripadnici naci-fašističke organizacije „Srbska akcija“. Do prvog napada je došlo u večernjim časovima 10. oktobra u Novom Sadu. Trojica pripadnika ove reakcionarne organizacije napravilo je sačekušu sekretaru naše organizacije Nemanji Nedoviću u blizini njegovog stana, kada su fizički nasrnuli na njega. Kolega Nedović je uspeo da se odbrani i rastera napadače prošavši sa lakšim povredama glave.

Sledećeg dana, nakon ponoći, naci-fašistička banda napala je samoorganizovane studentkinje i studente koji već nekoliko dana štrajkuju i drže Filozofski fakultet u Beogradu u blokadi. Batinaši su sa fantomkama kukavički nasrnuli na devojke koje su se u tom trenutku našle na ulazu fakulteta. U tom trenutku, na ulazu je bilo nekoliko kolega od kojih je jedan zadobio ozbiljne povrede glave u predelu nosa, te je prevezen u Urgentni centar.

Pripadnici ove anti-narodne i anti-studentske organizacije, u toku napada, poimenice su dozivali i tražili istaknutog aktivistu naše organizacije, sekretara Kostu Ristića, koji se u tom trenutku našao na ulazu. Povicima „ovog, ovog“ i „drži ga“ fašisti su pokušali da ugroze život našeg sekretara. Kolega Ristić je uspeo da se otrgne nasilnicima, koji su mu oduzeli jaknu sa ličnim dokumentima i novcem“, naveli su u saopštenju.

Ovo nije prvi put da desničari napadaju studente u blokadi. I poslednji put kad su blokirali Filozofski fakultet pre nekoliko godina, takođe su upadale grupe batinaša i napadale studente.

Da Vas podsetimo:  Ovo su kvote za kontramiting, SNS pozajmljuje autobuse i od Kurtija

„Istorija nas uči da u periodima sistemske ekonomske krize, kroz kakvu prolazi naša zemlja, fašističke organizacije jačaju i stavljaju se u službu krupnog kapitala. Očito je da je došlo do priliva novca u džepove fašista, zbog čega se oni ne boje da živote studenata ugrožavaju pred sigurnosnim kamerama. Fašizam je anti-narodna, nenaučna i iracionalna doktrina rukovođena mržnjom, šovinizmom i rasizmom, i kao takvoj, njoj nema mesta bilo gde u društvu, a naročito ne u jednoj obrazovnoj instituciji. Studentski front je između ostalog i antifašistička organizacija, koja neće prestati sa borbom za materijalne interese studenata iz socijalno ugroženih slojeva i borbom protiv fašizma na fakultetima“na veli su u saopštenju i pozvali Vladu republike Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razovoja, i sve druge studentske organizacije da oštro osude nasilje nad studentima.

Postavili su i pitanje Vladi i nadležnim organima koji ovih dana proslavljaju 70 godina oslobođenja Beograda od naci-fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu, da li ovako treba da izgleda slobodni Beograd? Da li je Beograd zaista slobodan, kad u njemu vršljaju fašističke bande po fakultetima i ugrožavaju živote studenata?

Sekretarijat Studentskog fronta doneo je odluku da će veliki protest 15-og oktobra, sa početkom u 14 časova na studentskom trgu, imati i antifašistički karakter.

„Pozivamo još jednom sav narod naše zemlje da se pridruži studentima, da zajedno stanemo na put daljoj pljački studenata i porastu fašizma u obrazovnim institucijama“, naveo je Studentski front.

Studentski front

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime