Naplata računa

Vlada i „ministri“ iz senke

3
1191

Nova VladaNišta se nije promenilo od 2013. kada sam na stranicama NSPM objavio tekst „Da li se i prvi vučići u vodu bacaju?“ Podsetiću da sam tada napisao da će (ondašnja) vlada biti sastavljena od beznačajnih ličnosti bez političke težine ili profesionalnog integriteta. Njihova uloga će biti da pozavršavaju prljave poslove za račun Imperije koja oblikuju našu svakodnevicu. Sada dodajem i za račun finansijera naprednjačke predizborne kampanje straha koji su sada ispostavili Vučiću na naplatu svoje siledžijske račune. Vučićev zadatak će biti da doziranim skandalima, prenemaganjem, „foliranjem“ i glumatanjem skreće pažnju javnosti da ne primete ove tokove.

Isto se i sada dešava. Novoformirana vlada je puna nebitnih, nevažnih i nepoznatih u svom pozivu što govori o dimenziji prljavog posla koji treba da se obavi i nedostatku karaktera njenih zvaničnika. Iole pristali ljudi, sa urednom profesionalnom biografijom, afirmisani u pozivu, socijalno inteligentni, sa političkom težinom i legitimitetom, ne žele da se petljaju u još jedan kratak i prolazni igrokaz. Njega u režiji Imperije izvodi glavni i jedini glumac na sceni. Ova zvanična vlada će biti još jedna dosadna monodrama koju će s vremena na vreme prekidati prirodne nepogode, vežbe zastarelim oružjem, tabloidna ubistva, neispunjena obećanja, seksualna orijentacija ministara, sportske pobede i porazi.

Od nebitnih likova koji će imati prilike da se voze državnim fijakerom u pratnjom dva žandara kao poznati ženski dramski lik iz naše komediografije i čija imena ćemo zaboraviti i pre nego što napuste funkciju, daleko je važnije šta će raditi afirmisani glumci na političkoj sceni sa nesumnjivim legitimitetom stečenim na izborima. Čeda, Čanak, Šešelj, Radulović, Pajtić ili Tadić spadaju u ovu grupu. Njihovo držanje je odličan indikator trajanja zvanične vlade i njene snage i sposobnosti. Zašto?

Da Vas podsetimo:  OSTAVKA: REČ ZA KOJU NAPREDNJACI NE ZNAJU. OSIM KAD IM JE VOĐA NE POMENE

Zato što su kako-tako prošli proveru narodne volje na izborima za razliku od potrošnih kadrova u zvaničnoj vladi. Zato što više interesa za sudbinu odluka koje zvanična vlada donosi imaju oni nego sami članovi vlade jer će duže trajati na političkoj sceni nego imena koja su pročitana kao ministarska. Kada se ova monodrama okonča oni će ostati da se suoče sa narodnim (ne)zadovoljstvom na narednim izborima (koji će brzo doći), a ne ova galerija mediokriteta, sa ili bez portfelja. I najvažnije od svega, svakog od njih ponaosob je Vučić „odradio“ ovako ili onako. Nekog je namirio u lokalnoj samoupravi, nekog u ministarstvima, nekog u javnim preduzećima, nekog javnim nabavkama, nekog direktno gotovinom, nekog pšenicom iz robnih rezervi… A neke i nije morao, odradila ih je Imperija za račun razaranja Srbije.

Nemojte da Vas zavede činjenica da se svađaju i prepucavaju u medijima. Pa najviše su se naprednjaci natezali i „nabadali“ sa socijalistima pa su sa njima sastavili zvaničnu vladu. Nemaju Vučić i Radulović koncepcijski sukob, a to znači sukob u kom pravcu voditi zemlju, već dinastički, a to znači ko će za račun Imperije da upravlja razarenjem Srbije. Tamo gde nije bilo ljubavi ne može da bude mržnje. Upravo zato što su bili bliski „pajtaši“ (bio mu je ministar), sada se najviše mrze.

I pored malo „femkanja“, prenemaganja, koketiranja, očijukanja i ašikovanja sa Vučićem nisu se previše trudili da uđu u vladu, a neki su se toj ideji i glasno opirali, iako je potpuo sigurno da će podržavati ove ili one odluke zvanične vlade. Svaki iz ove šestorke će na svoj način podržavati štetočinske napore kvislinške vlade na razaranju zemlje i rasprodaji njenih resursa strancima. U svakom momentu različita trojica ili četvorica će biti na raspolaganju za donošenje svake loše odluka, a kada su u pitanju one najgore po Srbiju (promena Ustava recimo) biće prisutni vrlo verovatno u punom sastavu.

Da Vas podsetimo:  O nacionalnom dostojanstvu

Ovo govori koliko je ova vlada jaka, koliko legitimiteta ima i koliko će trajati. Ovo takođe govori gde se nalazi njen pravi sastav. Pravi članovi vlade nisu u njoj nego van nje. Ovo ne treba da čudi. Više legitimiteta ima u imenima koja nisu pročitana u ekspozeu nego u onima koji jesu.

Slobodno može da se kaže da ova vlada ima dva tima, rezervni, koji je Vučić zvanično saopštio i koji upravo ulazi u igru, i prvi tim, koji sedi na klupi i čiji igrači ulaze po potrebi. Da li sam u pravu ili ne pokazaće središte budućih rasprava u skupštini. Ako jesam ovi poslanici (ustvari prikriveni ministri) će više rasprave voditi sa drugim poslanicima u ovom skupštinskom sazivu nego sa zvaničnim članovima vlade. A to će, sudeći po spisku prljavih poslova koje mora da obavi za Imperiju, a koje nam je mandatar saopštio u ekspozeu, biti sve češće i žešće.

Takođe, te rasprave će biti dobar indikator ko je prava opozicija u ovom sazivu parlamenta. Opozicija je onaj koga budu napadali ovi prikriveni „ministri“.

Branislav Ristivojević

NSPM

3 KOMENTARA

  1. Srbija je država pod okupacijom stranih gazda sa zapada eu i amera. Nameštenim izborima Srbima vladaju strani plaćenici od izdaje Slobe do danas. Zato je Hrvatska država Hrvata i nebitnih manjina dok je okupirana i ponižena Srbija samo zemlja svih njenih građana a NAJMANJE Srba. Hrvati imaju Hrvatsku vojsku jer su država mi imamo vojsku Srbije da ne uvredima sve narode koji žive u Srbiji. Pa zašta onda nije tako i u Hrvatskoj, baš zato što su država a Srbija u rangu protektorata ili kolonije. Hrvati se šepure po Srbiji kupuju preduzeća i njive dok Srbi kod njih ne smu ni prismrdeti od njihovih ustaša.Nametnuta vlast narodu podmeće eu i zapad koji su nas bombardovali kao najveće prijatelje. No narod nije lud samo se čeka da neko Srbe povede ka oslobođenju od jarma zapada pa da se okrenemo Rusiji i brzo rastućim ekonomijama BRIKS-a. Jedino s njima možemo vratiti i osloboditi naše Kosovo i privremeno okupiranu Republiku Srpsku Krajinu.

  2. Najnovije izjave Milanovića da bi se rado napio srpske krvi, da je Srbija sramota od zemlje i da su Srbi samo beogradska čaršija i šljam, novi je napad eu na Srbiju preko Hrvata. Ne vjeruju ni oni koji vode Srbiju u eu već slušaju naredbe muti Merkel čiji ste pijuni a narod pati sve više. Ambasador Norveške protiv spomenika Slobi ti vajni i „prijatelji“ iz eu koji su nas zasipali osiromašenim uranijumom i napadali Miloševića zbog toga šta je branio Srbe i Srbiju. I bio sam bez ičije pomoći, još nemaju stida i imaju nove naredbe za velikog vođu a tek je vladu sastavio već idu ucene. Sramota Srbija je uništena privatizacijama, njive i preduzeća u vlasništvu Hrvata. Hrvati jasno pokazuju da iza njih stoji eu i vređaju i ponizuju Srbiju do maksimuma. šta radi Srbija piše protestne note, poziva eu da reaguje, a eu neće jer je to njihova politika za daljnje rastakanje i uništenje Srbije. Ko gura narod protiv njegove volje u eu i nato to svi znamo ali zašta narod ćuti i zašta je Srbija prepuna kukavica to je pitanje svih pitanja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime