Napoleonova zamka za premijera

0
874

euTekst pred vama napisao sam i u Našim novinama objavio 29.marta ove godine. Da ne pišem dva puta, isto je i danas uoči Vučićevog puta u Berlin.

“Ukrajinska omča čiji nam čvor polako zatežu diplomate iz Brisela i sami zastrašeni i pognuti pod fijukom kaubojskog lasa iz Amerike, iskušenje su za Vučića kome se nije nadao, koje od Evropljana uoči početka premijerskog mandata nije zaslužio i koje ga dovodi u dramatičnu situaciju u kojoj brže nego ijedan vladar u novijoj srpskoj istoriji mora da donese sudbinsku odluku – kuda će Srbija.
Ni časa mu ne ostavljaju mogućnost za politiku “i jare i pare” koju su, recimo, Tadiću tolerisali osam godina. Skršili su koncept “I Kosovo i EU”, sada bez bilo kakvog tajm-auta u paramparčad preko noći razbucavaju politiku “I Rusija i EU”, zahtevaju da se Srbija u duhu svojih evropskih ambicija prikloni sankcijama protiv Moskve. Apsolutno imuni na svaku priču o prijateljstvu i posebnim vezama dva naroda, kulturnim i ekonomskim odnosima koji prevazilaze uobičajenu međudržavnu saradnju, traže od Vučića da odmah demonstrira privrženost američkoj doktrini “ko nije sa nama protiv Rusije, taj je protiv nas”. Zapravo, traže da se odreknemo i ono malo preostalih mrvica suvereniteta i prava da sami biramo prijatelje, kad već ne možemo neprijatelje.

U ovom trenutku deluje da je Vučić i u Srbiji potpuno sam. Nikolić priča da će novoj vladiVucic savetovati da ne donosi nikakve odluke dok se “veliki ne pomire i da će Srbija teško da preživi bez članstva u EU i prijateljstva sa Rusijom”. Kako to da vlada ne donosi odluke? Kad će da se veliki pomire? Kako održati prijateljstvo i očuvati ekonomske interese sa Rusijom, a doneti odluku protiv nje? Šta sa tim što i MMF-om i Svetskom bankom diriguje Vašington? Može li i Srbija stazom kojom je krenula Angela Merkel?

Da Vas podsetimo:  Zbog vređanja Marinike Tepić REM pokrenuo postupak protiv Pinka

To što se Srbija na izjašnjavanju u Generalnoj Skupštini UN o krimskom referendumu ponela po sistemu “samo tetki da odnesem lek” i nije uopšte glasala, čini se najboljim mogućim rešenjem čiji je jedini feler što kao i svaki lek – ima ograničen rok upotrebe.

Zapad je, nema sumnje, jačinom pritiska iznenadio Vučića. Ali šta ako i Vučić iznenadi njih? Zar se već nije jednom premetnuo iz nacionaliste u evrorealistu? Koliko treba prosečnom glasaču SNS da usvoji novi politički kredo: “ako je uslov srpskog puta u EU neprijateljstvo sa Rusijom, neka Evropa pričeka”? Kladim se, ne više od dva meseca. Šta ako Vučić napravi politički kolut unazad?

Nije nemoguće. Kao što je sasvim moguće da Vučić završi šta treba zapadnim silama, Vašingtonu pre svega i uvede te sankcije Rusiji. Što bi mu Rusija bila preča od Kosova? Ako planira promenu Ustava, ako hoće Srbiju u EU, a po nekim tumačenjima i u NATO-u, ne bi trebalo da ima dilemu. Tako bi ostao zapisan u istoriji Balkana kao jedini političar koji je stavio tačku na Napoleonovu teoriju o Srbima kao produženoj ruci Rusa na Balkanu. Vučić bi uveo sankcije svetskoj sili koja nikada nije digla ruku na Srbiju. I to zbog čistog hira onih koji su nas bombardovali 1999.

U stvari, kako god da se opredeli, to će biti i početak njegovog političkog sunovrata, ukoliko mu strana kojoj se prikloni ne pruži veliku i ozbiljnu podršku, ali ne po starom principu štapa i šargarepe, nego sad i odmah.”

Stojan Drčelić

dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime