Naprednjaci u Novom Sadu grade spomenik na kojem će se naći i ime mađarskog fašiste

1
1115
Foto: printscreen (Novinar.rs)

Pokrajinski odbor Demokratske stranke protestovao je danas jer se na spisku Novosađana koji su streljani posle oslobođenja grada od fašističke okupacije 1944. godine i kojima će biti postavljen poseban spomenik, nalazi i Janoš Tot, koji je bio pravosnažno osuđen na smrtnu kaznu zbog učešća u streljanju petorice braće Jovandić.

Oni su streljani u dvorištu njihove kuće u Novom Sadu, 23. januara 1942. godine, u vreme zloglasne Racije, koju je sprovela mađarska okupatorska vojska.

Prema pravosnažnoj sudskoj presudi iz 1945. godine, Tot je bio u grupi od četvorice honveda koji su tokom zloglasne Novosadske racije upali u kuću udovice Jelene Jovandić, izveli iz kuće petoricu njenih sinova u životnoj dobi od 15 do 28 godina i sve ih pobili, naveo je DS u saopštenju za javnost.

Upitali su kako je moguće da se ime Janoša Tota nalazi na spisku „nevinih žrtava“ komunističkih vlasti 1944/45. godine, koji je sastavni deo zvanične dokumentacije i obrazloženja odluke o podizanju novog spomenika.

Sporna odluka je doneta pre više od godinu dana, a zahvaljujući glasovima vladajuće većine u gradskom parlamentu, nedavno su u budžetu Novog Sada izdvojena i sredstva za pokrivanje troškova izgradnje tog obeležja, podsetio je DS.

Zatražili su od gradskih vlasti da ponište odluku o podizanju spomenika i tako spreči posrednu rehabilitaciju zločinaca i pripadnika okupacionih vojnih snaga čija su se imena, „moguće tendenciozno“, našla na spisku nevinih žrtava.

„Ne sporeći tvrdnje da su u poratnom dobu na području Novog Sada i u drugim delovima Vojvodine stradali i nevini ljudi i ne postavljajući se kao zaštitnik bilo čijih zločina, DS je iz principijelnih a ne političkih ili ideoloških razloga, to isto tražio i pre nekoliko meseci, ali je taj zahtev odbačen od strane vlasti“, naveo je DS.

Da Vas podsetimo:  Zarada drvne industrije ispred prirodnih plavnih šuma

Dodali su da su današnje saopštenje izdali povodom sutrašnjeg obeležavanja godišnjice Racije iz 1942. godine.

„U svetlu novootkrivenih činjenica, jedino odgovorno prema žrtvama, istoriji i istini sada bi bilo da gradske vlasti u Novom Sadu priznaju svoju grešku i ponište odluku koja je na silu nametnuta Skupštini grada“, piše u saopštenju.

Beta
Izvor: novinar.rs

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime