Naprednjaci u panici: Ne mogu da ubede narod da su Vučić i Nikolić u dobrim odnosima

0
975

Funkcioneri Srpske napredne stranke ne uspevaju u nameri da ubede narod da su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i predsednik Vlade Aleksandar Vučić u dobrim odnosima. 

3R9qkK0

Mediji i javnost već duže vreme spekulišu da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić nisu u dobrim odnosima, ni privatno ni politički. Tenzija između Vučića i Nikolića nikako ne ide u korist Srpskoj naprednoj stranci, naročito pred izbore. Iz tog razloga, naprednjaci su krenuli u kampanju odbrane nepostojećeg dobrog odnosa izmađu Vučića i Nikolića.

Vučić i Nikolić su napravili prvi korak kada su dočekali zlatne vaterpoliste i priredili im prijem na državnom nivou u Predsedništvu. To je, inače, bio prvi put da su se Vučić i Nikolić zajedno pojavili na istom državnom skupu u poslednjih nekoliko meseci. Čak je i Nikolić preko Tvitera po prvi put označio Vučićev Tviter nalog kada je objavio fotografije sa prijema.

Taj marketinški potez mogao je da zavara samo lakoverne građane. Vučić i Nikolić se jesu pojavili na tom minornom skupu na “državnom nivou”, ali ih na velikim zvaničnim državnim skupovima nećete viđati zajedno. Kao za primer uzmimo odlazak u Srebrenicu i obeležavanje godišnjice “Oluje”, a možemo dodati i Nikolićevu platformu za Kosovo.

Prvo je Nikolić najavio da će posetiti Srebrenicu, pa je zatim odložio put, verovatno kada je shvatio da će tamo ipak biti Aleksandar Vučić. Nikolić se nije pojavio ni na obeležavanju godišnjice “Oluje” u Sremskoj Rači. Što se tiče Nikolićeve platforme za Kosovo, zapitajte se kada ste poslednji put čuli Vučića ili bilo koga iz Vlade da o njoj govori.

Aktivirali su se i ostali naprednjaci kako bi zaštitili lažni odnos Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Prvo je Vladimir Đukanović Đuka u autorskom tekstu, koji je objavljen na sajtu “Standard.rs”, pozvao na jedinstvo u SNS.

Da Vas podsetimo:  Kako su iz MUP-a, BIA-e i VOA-e štitili plantažu marihuane

Đuka se u tekstu poziva na to da se “često govori i piše o tome koliko pojedinim zapadnim strukturama i njihovim ovdašnjim eksponentima ne odgovara snažan dvojac”, koji čine osnivač SNS i predsednik Srbije Nikolić i aktuelni lider stranke i premijer Vučić.

– Trenutna operacija se odvija tako što mediji pod američkom i britanskom kontrolom do besvesti blate Nikolića i konstantno lansiraju tekstove kako Nikolić pravi svoju partiju, što u javnosti stvara utisak da je on ljut na Vučića”, piše Đukanović.

Poslanik SNS ističe da su dva velika dnevna lista “odavno angažovana na stvaranju političke nestabilnosti”.

– Da se razumemo, pritisak je ogroman, a teret na leđima Vučića i Nikolića još veći, i ovo su momenti kada njih dvojica moraju da pokažu najviši stepen političke zrelosti, napominje Đukanović. On naglašava da Nikolić i Vučić moraju da otklone i najmanju sumnju o navodnom sukobu.

Oglasila se i Nikolićeva savetnica Stanislava Pak. Ona je rekla da “nema govora o razmimoiloženjima između predsednika Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, i da bi do njega moglo da dođe jedino kada bi postojale ideološke razlike u stavovima, što je, kako je istakla, na nivou statističke greške.”

Negirala je i medijske spekulacije da Nikolić pravi novi SNS, u kojem okuplja nezadovolje naprednjake.

– To je providan medijski spin. Zašto me ne pitate koliko je puta predsednik razgovarao s građanima i privredom u proteklih šest meseci i šta su rezultati tih razgovora, upitala je savetnica predsednika.

Iako naprednjaci tvrde da ne postoji raskol između Vučića i Nikolića, analitičare tvrde da njihovi postupci govore drugačije.

– Osim što su retko zajedno, znamo i njihove izjave i postupke, goste kod kojih odlaze i koje primaju. Razlika između njih je velika. Ipak, osnivanje nove stranke je potez koji bi značio otvoreni ulazak u politički konflikt. Demantiji me ne čude jer su obojica dosledni u tome, kaže Boško Jakšić “Blic”.

Da Vas podsetimo:  "NAMEŠTAJU MI OTKAZ" Lekar koji neće da ćuti dobio drugu disciplinsku prijavu

Direktor “Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati kaže da političarima ne veruje previše i da su razlike između Vučića i Nikolića programsko-političke.

– Oni žele da izgleda da konflikta nema, ali razlike postoje, kaže Goati.

Sada, kome ćete verovati? Nikoliću, Vučiću i naprednjacima ili sopstvenim očima? Posebno je interesantno što se naprednjaci grčevito bore da stvore sliku kako se Nikolić i Vučić slažu.

Zašto bi bio problem da se Nikolić i Vučić ne slažu po pitanju nekih stvari? Znači, svi ostali mogu da se cepaju i raspadaju (po direktivi Aleksandra Vučića), ali SNS ne može? Zna Vučić veoma dobro koje psihološke efekte imaju cepkanje i raspadanje na biračko telo. Zna Vučić veoma dobro da bi početak cepkanja SNS značio da mu se bliži kraj.

Kako bi sprečio bilo kakav pokušaj cepkanja SNS-a, Vučić je angažovao takozvane “stranačke redare”. O stranačkim redarima pričali su i sami naprednjaci, ali nikada u pozitivnom kontekstu.

Stranači redari su oni ćelavi momci u džipovima koji, pored zastrašivanja i batinanja opozicije, zastrašuju i ucenjuju sopstvene članove koji se okrenu protiv stranke. Tako Vučić strahom održi mir u stranci. To stanje nije održivo. Ljudi će kad-tad pući. Bilo je nekoliko javnih istupa nezadovoljnih članova, ali su njihove namere pretnjama i strahom sasečene u korenu.

teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime