Naprednjački dramolet

0
1310

Vrh naprednjaka je izgleda razrešio dilemu: neće biti vanrednih republičkih izbora. Sagovornici DW smatraju da to svedoči o proceni vlasti kako može da dobije izbore u Beogradu i bez „sinergije“ sa republičkim nivoom.

Višemesečne špekulacije oko toga da li će zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu biti raspisani i vanredni republički izbori razrešene su (za sada?) odlukom vrha SNS. Na izbore se ide samo u glavnom gradu iako su mnogi bili ubeđeni da će naprednjaci – a to znači Aleksandar Vučić – raspisati i republičke izbore. Ostaje činjenica da je lider naprednjaka navodno od samog početka bio protiv raspisivanja vanrednih izbora i da je sada navodno velikodušno prepustio stranci da donese konačnu odluku.

Na isti način je Vučić i 2016. godine tvrdio da je protiv izbora, ali ga je na njih „naterala stranka“. Na isti način je tvrdio da se neće kandidovati za predsednika pa se kandidovao. Nije stoga čudo što politikolog Boban Stojanović smatra da još nije sve završeno. „Mislim da će se priče oko vanrednih izbora nastaviti i narednih dana i verovaću da vanrednih izbora neće biti tek kada se konačno raspišu samo beogradski izbori početkom februara“, kaže Stojanović za DW.

Pobeda i bez republičkih izbora?

Ako baratamo onim što imamo – a to je tvrdnja SNS da nema vanrednih izbora – za Bobana Stojanovića to znači da SNS procenjuje „kako pobeđuje u Beogradu i bez republičkih izbora. Tačnije, očito postoje neka istraživanja koja pokazuju da se rezultat u Beogradu ne bi bitnije promenio ni kada bi se išlo i na republičke izbore. Sa druge strane, SNS želi da izbegne nove potencijalne probleme koji bi mogli nastati ulaskom u parlament Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana.“

Da Vas podsetimo:  KUDA ĆE SVE GAS, DA ODNESE NAS?

Novinar Đorđe Vlajić za DW kaže da možda nije ni postojala ozbiljna namera da se ide na još jedne vanredne izbore. „Moguće je stoga da je sve ovo bilo testiranje raspoloženja i odmeravanje snage opozicije. Mislim da je čitava priča bila samo dodatno zagrevanje ili pregrevanje naprednjaka za beogradske izbore.“

„Ne verujem ja uopšte u neke demokratske debate unutar naprednjaka. To je sve njihov dramolet koji bi javnosti trebalo da ih prikaže u nekom drugačijem i ozbiljnijem svetlu“, kaže Vlajić o inscenaciji u kojoj su viđeni naprednjaci nedeljama pozivali Vučića da ide na izbore, a on ih kao na kraju ubedio.

No ta fikcija o unutarpartijskoj demokratičnosti može Vučiću da bude poruka ka inostranim partnerima, posebno u Evropskoj uniji, smatra Boban Stojanović. „Kako, eto, u SNS postoje izuzetni demokratski odnosi i kako ne odlučuje o svemu jedan čovek nego Glavni odbor ili Predsedništvo stranke“, dodaje ovaj politikolog.

Da li je opoziciji laknulo?

Opozicija je, reklo bi se sporo i tiho, dočekala vest o odustajanju naprednjaka od vanrednih izbora. Potez naprednjaka za sada je pozdravio lider LDP Čedomir Jovanović koji smatra da je ta „odluka u interesu Srbije i da je to prilika da se iskoristi odustajanje od izbornog mrcvarenja kako bi se rešila neka pitanja, poput kosovskog problema“.

Čelnici opozicije se ni proteklih meseci nisu jasno izjašnjavali da li su za vanredne izbore, a vlast je sa druge strane kao još jedan fiktivni argument u korist izbora navodila da „opozicija to traži“. S obzirom da opozicija sada neće morati da razvlači svoje nejake snage na dva fronta, koliko će fokus na beogradske izbore olakšati posao opozicije u glavnom gradu?

Da Vas podsetimo:  Beograd i Priština NISU ODBILI tzv. nemačko-francuski predlog

„Nisam uopšte siguran da je sada posao opoziciji olakšan“, ocenjuje Vlajić. „Mislim da bi sve te opozicione stranke i pokreti pre svega morali da definišu sopstveni identitet, izborne poruke, i da se jasnije profilišu. Trenutno je sve to u previranju i bez jasno definisanih ciljeva.“

A što se tiče same kampanje, Vlajić kaže da će biti bez milosti. „To se vidi i po gomili saopštenja koja već svakodnevno fabrikuju naprednjačke filijale. Pri tome će se truditi da što više njihovih birača izađe, a da što više opozicionih ostane kod kuće – jednostavno da ponovo ogade izborni proces demokratski orijentisanim građanima.“

Boban Stojanović je mišljenja da odluka SNS ne menja ništa u pogledu šansi jednog ili drugog tabora u Beogradu te da ishod ostaje neizvestan. „Mislim da će SNS ukoliko pobedi morati da pravi neku koaliciju a to će onda dosta zavisiti od stava nekih drugih aktera poput, recimo, Aleksandra Šapića ili Belog ako se kandiduje.“

Pošto Srbija, kako kaže, ima nizak demokratski kapacitet, Stojanović smatra da će lokalne teme biti potisnute u drugi plan. Umesto gradskih problema, Beograđani će gledati lidere partija, ministre i predsednika države u izuzetno prljavoj kampanji.

Ivica Petrović

dw.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime