Nas dva brata, oba poligrafa

0
506

Milijana Rogač

Nije dokaz, al’ neće da se baci. Poligrafsko ispitivanje, i laici znaju, za sud i nema neku vrednost, ali zato za neformalni preki sud, za klike unutar stranke i “vrhovnog islednika” – može da posluži. Ta vrsta testiranja i ispitivanja ranije je tek sporadično spominjana u medijima, da bi poslednjih šest-sedam godina u domaćem političkom rijalitiju često bivala ključno sredstvo spasa za najslabiju kariku u datom trenutku.

“Trebalo je da imam bolji periferni vid”, rekao je predsednik Vučić pre nekoliko dana gostujući na TV Prva, a onda i: “Nikome nisam simpatičan, ni svojim najbližima”.

Javni prostor se još nije provetrio od Jovanjice, pa ni od afere “prisluškivanje predsednika”, a potom i najave obračuna s mafijom, da bismo, još u žaru rasprava o Balaševiću i Dari iz Jasenovca, doživeli tabloidni rascep unutar SNS-a. Dok, potreseni, građani/gledaoci čekaju sledeću šokantnu vest od predsednika Vučića, svakodnevne medijske bombe, uz naravno poligrafski (ne)odbranjenu čast, liče već na izbacivanje kandidata pred sledeći krug i ono poznato “dalje ide, dalje ide…?”.

Zar je važno ko je kriv?

Dobio sam sve neophodne informacije i ne bih da se izjašnjavam, osim da ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem, a ne sa deset, iako je ključno pitanje da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući privođenje Slaviše Kokeze.” (N1, FoNet, 1.3.2021.)

Dijana Hrkalović iza tabloidnih ogledala

Da sve bude još napetije, ni bivša državna sekretarka Dijana Hrkalović opet nije poligrafski ispitana. Da li nije htela ili samo nije mogla, druga je tema.

Novi talas izbacio je još jedno ime – predsednika beogradskog Višeg suda.

“Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je, gostujući u Hit tvitu, na TV Pink naveo da će policija nastaviti istragu, kao i da je Kokezu predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović savetovao da odbije poligraf.” (Izvor: Danas)

Ubrzo je reagovao i Viši sud:

„Posebno ističemo današnje navode iz pojedinih medija, u kojima stoji da je na pitanje policijskih službenika zašto ne želi da se podvrgne poligrafskom ispitivanju, predsednik FSS-a odgovorio da ga je to savetovao predsednik Višeg suda u Beogradu, što je apsolutna neistina, budući da predsednik suda ne poznaje imenovanog građanina, pa samim tim nije ni mogao da ga savetuje“.

A onda je Alo objavio svoje otkriće:

“DOKAZANO! PREDSEDNIK SUDA LAŽE! Ekskluzivne fotografije sa rođendana Dijane Hrkalović: Evo šta su radili Kokeza i Stepanović, a za stolom sedeo i jedan ministar! Predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović se vrlo dobro poznaje sa Dijanom Hrkalović i Slavišom Kokezom i nije nimalo slučajno što ga je predsednik Fudbalskog saveza Srbije na saslušanju označio kao čoveka koji ga je savetovao da ni za živu glavu ne ide na poligraf.”

Ko ga je proslavio?

Mada poligraf niti meri, niti lovi laž, već fiziološke reakcije, uzbuđenje i stres, predsednik Vučić, kako izgleda već izvesno vreme – i vrhovni islednik, još kao premijer je konstatovao je da je poligraf „pouzdan 99,9 odsto“.

Da Vas podsetimo:  Šalju srpske vojnike u Sloveniju da ponize Srbiju

I tako bi dokaz, bi poligraf.

“Načelnik Uprave kriminalističke policije Rodoljub Milović dobrovoljno se podvrgao poligrafskom testiranju na kojem je odgovarao na optužbe koje je protiv njega na sudu iznosio Darko Šarić. Prema saopštenju MUP-a, Milović je na pitanja odgovorio istinito.” (Cins, 20.6.2014.)

Slučaj Darka Šarića #Timeline

“Kako je naš list i objavio, Šarić je juče u prostorijama Pritvorske jedinice Specijalnog suda u Ustaničkoj ulici prvo poligrafski ispitan, a zatim je u svojstvu građanina dao iskaz. (…) Šarić je sam zatražio da bude poligrafski ispitan, jer je usled njegovih nastupa u sudu izbila afera „Papaja-Mango“. Prvim imenom Šarić je označio policijskog generala, a pod drugim svedoka-saradnika.” (Danas, 16.7.2014.)

“Pajtić je dodao da je od policije i tužilaštva tražio da se utvrdi veza firmi na Devičanskim ostrvima na koje je, kako on tvrdi, direktor EMS-a Nikola Petrović fiktivno preneo vlasništvo nad hidrocentralama, i firme na Devičanskim ostrvima gradonačelnika Beograda Siniše Malog, preko koje je, kako je rekao, za pet miliona eura kupio 24 luksuzna apartmana. Lider DS i predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas, nakon što je saslušan u policiji, da je odbio poligrafsko ispitivanje i da na njega pristaje da ide zajedno sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i to u bilo koju međunarodnu instituciju. Pajtić je u pisanoj izjavi medijima naveo da ne veruje ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, niti „njegovom“ poligrafu.” (Tanjug, 19.10.2015.)

“Nakon što je policija na ispitavanje zbog navodnog neraspisivanja tendera za radove na stadionu Radnika pozvala skoro celo lokalno rukovodstvo Surdulice, predsednik Skupštine i narodni poslanik Novica Tončev želi prvo na poligraf, pa onda kod tužioca, jer „ne kriju ništa“. Tončev nema dilemu da se iza ove istrage, kao i drugih koje su se vodile u poslednjih godinu dana, krije politički motiv jer, prema njegovom mišljenju, naprednjaci, koji nisu na vlasti u ovoj opštini, „žele po svaku cenu da ga uhapse“.” (Južne vesti, 10.12.2015.)

Samo fotelja Tončeva (i Ružića) smiruje

“U proleće 2015. godine imali smo slučaj „otimanja poslanika u Inđiji“ kada je predstavnik SNS-a Vladimir Gak trčeći otišao na poligraf, uspešno ga položio i potom su braća Vladimir i Goran Ješić bili optuženi da su zapravo oni inicirali nasilje u Inđiji i da je dokaz to što „neće na poligraf“. (Vreme, 15.10.2015.)

Aleksandar Vučić je u nedelju dao iskaz u policiji, dobrovoljno se podvrgao poligrafu i negirao je sve tvrdnje koje su danas iznete u listu Kurir u vezi s optužbama da je učestvovao u iznudi i ucenama bivšeg direktora tog lista Aleksandra Kornica (…) Aleksandar Vučić nikad nije sreo Aleksandra Kornica, niti je sedeo u nekoj kafani s njim, on retko ide u kafane. Očigledno je da su laže koje su plasirane protiv predsednika Vlade imale za cilj destabilizaciju naše zemlje i zato će MUP u saradnji s tužilaštvom sprovesti istragu koja će pokazati ko je i s kakvim ciljem širio laži protiv predsenika Vlade”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović” (N1, Tanjug, 29.11.2015.)

Da Vas podsetimo:  U svakoj uređenoj zemlji Helez bi morao podneti ostavku ili bi bio smenjen

“Prijava Marija Spasića i nevladine organizacije „Transparentnost” tužilaštvu da izuzev utakmice OFK Beograd – Crvena zvezda istraži i meč Partizan – Metalac, izazvala je bujicu emocija kod potpredsednika crno-belih Milorada Vučelića:

Stav uprave je da svi mi iz Partizana, ako bude trebalo, odemo na poligraf! Voljni smo da dostavimo i telefonske listinge! Nema problema, neka nam se ubuduće kontrolišu i telefoni, mejlovi, Fejsbuk nalozi… Ovo poslednje, ko ga ima, ja ga, naravno, nemam.” (Žurnal, 23.7.2015.)

‘Ne radi se ni o kakvom dokaznom sredstvu. Već duže vreme traje zloupotreba poligrafa u političke svrhe. Poligraf služi u operativnom radu policije, najviše ako se imaju indicije da je neko nešto uradio, jer da jeste dokazno sredstvo, koristio bi se u krivičnom postupku. To zna svako ko je završio pravni fakultet’, rekao je advokat Slobodan Ružić. (Kurir,Beta, 29.11.2015.)

“Govoreći o dve afere – da je u Bugarskoj kupio 24 stana, ali i da je nelegalnim putem njegova porodična firma dobila 10 hektara zemljišta, Mali je za “Kurir“ rekao da je sve radio pošteno i da nema problema da ide na poligraf, koji je, kako smatra, očigledno izgubio smisao.” (Kurir, Tanjug, N1,1.11.2015.)

Ne pokazuju fotografije ko je pošten

“EKSKLUZIVNO IZ PRITVORA Bratislav Dikić: Znam ko mi je smestio, hoću na poligraf” (Kurir, 26.10.2016.)

„Srpskoj policiji je pošlo za rukom da Radoičić da iskaz i to najboljim stručnjacima koje Srbija ima. Prošao je poligraf i utvrđeno je da on nije počinilac niti organizator tog zločina. Ta činjenica je iznervirala mnoge koji su priželjkivali da krivca doveka traže na srpskoj strani“, rekao je Đurić, direktor Kancelarije za KiM. (Tanjug, Pink, sns.org.rs, 28.11.2018.)

“Predsednik beogradske Opštine Stari grad Marko Bastać izjavio je da mu „ne pada na pamet da ide na poligraf“ povodom tvrdnje njegovog kuma Lazara Lešnjaka da je uzimao novac od investitora.” (N1/Beta, 31.10.2019.)

Nebojša i ja

I za sebe i za Nebojšu mogu da kažem da slobodno možemo na poligraf„, rekao je Vučić govoreći o aferi Krušik i istakao da je o svemu pitao Stefanovića. Istakao je i da on nikada nije učestvovao u bilo kakvom izvozu oružja.” (SNS, Tanjug, RTS, 5.11.2019.)

Stav Agencije ne stavlja tačku na slučaj Branka Stefanovića

“Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da prikuplja informacije i da će se za nekoliko dana obratiti javnosti povodom optužbi u vezi sa trgovinom oružja, ističući da je reč o brutalnim lažima, te da je spreman da ide na poligraf, i to ako treba van zemlje, kako bi dokazao svoje tvrdnje.” (Alo, 12.11.2019.)

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ni on, ni njegov brat, niti bilo ko iz njegove porodice nije bio u kontaktu sa vlasnikom poljoprivrednog dobra Jovanjica Predragom Koluvijom, koji je osumnjičen za uzgajanje marihuane u blizini Beograda. Vučić je za Pink rekao da su on i njegov brat spremni da idu i na poligraf da bi to dokazali, jer je njemu veoma važno da pokaže kako funkcionišu „fabrike laži“.” (N1, 3.1.2020.)

Da Vas podsetimo:  Ponižavaju, maltretiraju, zajebavaju…3

“Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da Milenković na poligraf nije išao za slučaj „Jovanjica“ i dodao da ta informacija nije potekla iz policije već da je izmišljena. „Nikakav pritisak nije vršen što je on i sam rekao. Ne znam šta više da se kaže“, rekao je Stefanović i dodao da je i sam spreman da ide na poligraf.” (Beta, Danas, 11.1.2020.)

Dugogodišnji poligrafista Slobodan Zečević kaže da nije moguće prevariti poligraf jer mašina ili radi ili ne radi. Ali nalazi, kako ističe, ipak mogu da budu pogrešni.

“Samo može da pogreši poligrafski ispitivač, da ne napravi dobra pitanja ili da mu neki spoljni uticaj ne napiše dobro pitanje, ne napiše dobra pitanja i da ne pripremi samo lice za poligrafsko ispitivanje. Poligraf je Pandorina kutija, može da stvori mnogo zla. U nestručnim rukama izazvaće čuda” , kaže Zečević.

Na političkoj sceni dug je spisak onih koji su prema pisanju medija prolazili ili padali na poligrafu. Jednako je dug spisak i onih koji su odbijali ovo testiranje navodeći da se plaše zloupotreba. Poligrafsko testiranje regulisano je Zakonom o policiji u kome je jasno određen postupak kako se sme raditi, a odbijanje poligrafskog testiranja je zakonsko pravo svakog građanina. (Insajder, 10.11.2019.)

“Ako treba, ponižavaću se…”

“Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je kako je spreman da se dodatno ponižava i ide i na poligraf da bi odgovarao na sva pitanja vezana za „Jovanjicu“, ocenivši istovremeno da su prisluškivanjem njegovih razgovora pojedini iz MUP hteli da sruše vlast u Srbiji.” (N1, FoNet, 11.1.2021.)

„Priča oko poligrafa, javnost je oguglala na te priče, znamo da poligraf nije dokazno sredstvo, svi znamo da takva jedna tvrdnja može biti proverena samo u sudskom postupku, a ne na mašini koja detekuje laži ili emocije“, naveo je Predrag Milovanović, iz Udruženja tužilaca. (N1, 13.1.2021.)

„Nevinost sam dokazao pred institucijama sistema i dokazao nevinost time što sam prošao poligraf i svu dokumentaciju dostavio SBPOK-u“, rekao je Zorić, kao i:

Postupio sam kao savestan čovek koji je zaštitio porodicu i sebe.” (Danas, 11.2.2021.)

S obzirom na to da postoje osnovane sumnje da predsednik SANU Vladimir Kostić govori na televiziji ono što kasnije pobija u privatnom i javnom diskursu, a najviše u pismu upućenom meni, predlažem da se prijavi nadležnoj instituciji i da ide na poligraf – poručio je za „Novosti“ reditelj Emir Kusturica, odgovarajući na reagovanje predsednika SANU povodom rediteljevog javnog zahteva da se njegovo ime ukloni sa spiska kandidata za članstvo u Akademiji.” (Novosti, 1.3.2021.)

***

Dok nam se vrti pred očima jeftina verzija “House of cards”, uz inflaciju poligrafski utvrđene vernosti, i vrednost i bitnost su joj, što se kaže, u negativnom rastu. A poseban alarm zaslužuje kada se taj virus prelije na neke druge, tako usputne reči i pojmove, kao što su Krivični zakonik, tužilačka samostalnost, pretpostavka nevinosti itd.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime