Naša deca kao zamorčići

1
1091

Slučaj sa „Obrazovnim paketima“ za učenje o seksualnom nasilju nad decom, koji je nedavno izazvao veliko uznemirenje naše javnosti, pokazao je da srpski ministar prosvete ili ne zna šta radi ili – što je još gore – da je svoj posao prepustio drugome, u ovom slučaju „Incest trauma centru” (ITC).

bogavac-popadic
„Stručnjakinje“ ITC-a: Ljiljana Bogavac (levo) i Dušica Popadić (desno), uz Snježanu Mrše su autori „Obrazovnog paketa“ (Foto: Getty images)

Tek posle ogorčenih protesta sa mnogih strana zbog projekta zasnovanog na ideji da je u savremenom društvu porodični dom najopasnije mesto za decu, g. ministar je zaključio da je projektu neophodna dorada i, smatrajući kako je to sasvim dovoljno objašnjenje, dodao da Ministarstvo nije imalo uvid u 40% teksta objavljenog u „Obrazovnim paketima”.

Zbog čega nije? Ko ga je u tome sprečio?

Kamo sreće da je to sve što bi se moglo zameriti g. ministru i Ministarstvu! Iz saopštenja koje je izdao ITC, vidi se da je 62% materijala ovog projekta i pre objavljivanja već bilo primenjivano u školama i vrtićima u okviru pilot-projekta, pa je jasno da su deca iz tih ustanova poslužila kao zamorčići.

Ko je to dozvolio?

Ovi „Obrazovni paketi” nastali su u saradnji ITC-a i Grupe za zaštitu od nasilja i diskriminacije Ministarstva prosvete, ali ispada da je g. ministar bio slabo obavešten o njima. Ili je možda tek po reagovanju javnosti i mnogobrojnih roditelja shvatio u šta se upetljao, pa je odlučio da smeni svoje dve saradnice koje su bile zadužene za saradnju na ovom projektu. A zatim, je, pošto ITC nije ni za dlaku hteo da odstupi od svog teksta (na koji polaže autorsko pravo), ministar je odlučio da prekine saradnju sa njim. Ujedno je – opet, valjda, misleći da je to nekakvo opravdanje za njegovo ponašanje u vezi sa ovim projektom rekao kako ne zna ni ko ga je platio ni ko uopšte finansira „Incest trauma centar“.

Da Vas podsetimo:  Srpski gladijatori

Sve zanimljivije od zanimljivijeg.

U Srbiji je podosta nevladinih organizacija za koje obični građani ne znaju šta zapravo rade i za čiji račun, odnosno ko ih plaća i sa kakvim ciljem. Što to ne znaju obični građani, ni po jada, ali sve postaje veoma zabrinjavajuće kada i član Vlade objašnjava kako takođe nije znao s kim ima posla.

Priča se, međutim, nastavlja. Prema najnovijem saopštenju, Ministarstvo neće odustati od uvođenja seksualnog obrazovanja. Novim projektom rukovodiće gospođa koju smatraju velikim stručnjakom a koja je sa dve već pomenute otpuštene saradnice, u ime Ministarstva učestvovala i u prethodnoj izradi Obrazovnih paketa sa ITC-om. Ko može da poveruje kako će sada biti uspešnija?

Naša javnost će se, verovatno, najviše pitati da li će i u novom projektu ostati ideja o porodici kao najopasnijem mestu za decu u savremenom društvu ili će autori možda otići i korak dalje? Hoće li preporučivati da se deca odvajaju od roditelja kada napune četiri godine i odgajaju u posebnim ustanovama, kako bi bila potpuno pošteđena od svakog mogućeg oblika porodičnog nasilja?

Razne organizacije koje vode i finansiraju projekte sa posebnim pogledom na svet i odnose među ljudima, ne odustaju lako od ispunjavanja ovakvih i sličnih ideja. Porazi ih ne obeshrabruju. Ako su izgubili bitku, veruju da nisu izgubili rat. I dok ima izgleda da će ga dobiti, oni ne odustaju. Znaju da se upornost često isplati. Kao što se isplatila i onima koji su se izborili za pravo da ih čuva srpska policija dok paradama iskazuju svoj ponos.

Vojislav M. Stanojčić

www.stanjestvari.com

1 KOMENTAR

  1. Kako Vas nije sramota? Kao osoba koja je prezivela seksualno nasilje apsolutno Vas niti razumem, niti podrzavam. Pretpostavljam da ste Vi jedna od onih osoba koja nazovu decu lazovima kada kazu sta im se dogodilo, da su pretrpeli seksualno zlostavljanje od strane UKUCANA.
    Da nije bilo podrske iz ITC-a, ne znam gde bih ja, a i mnostvo druge dece bili sada. Razumem da zivite od toga da unistite druge, ali, makar idite u ITC, samo udjite unutra i pogledajte kakav teret ta deca ostavljaju za sobom i od kolike su oni vaznosti.
    Budite covek, te se makar malo postidite. Svakako je svakoga normalnog sramota u Vase ime.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime