Naselje Dračje u Beloj Palanci bez vode zbog birokratije

0
1681

Na samo 2 km od centra Bele Palanke petnaestak žitelja naselja Dračje već godinama nemaju vodu iz gradskog vodovoda, već koriste onu iz svojih bunara, koja je, nakon izgradnje auto-puta, puna krečnjaka i ne može da se koristi za piće. U JKP Komnis kažu da se trenutno radi projekat vodovodne mreže za ovo naselje, ali ne znaju kada će tačno domaćinstva biti priključena na gradski vodovod.

Problemi meštana Dračja nastali su sa početkom radova na Koridoru 10, koji prolazi 50 metara iznad njihovih kuća. Ipak, neprestana buka od saobraćaja nije glavni problem ovih ljudi, već to što su se njihovi bunari napunili krečnjakom zbog izgradnje, pa tu vodu ne mogu da koriste za piće.

Stanovnici ovog mesta samoinicijativno su i svojim novcem postavili vodovodnu mrežu i sporoveli je do svojih kuća, ali kako kaže penzioner Ratko Milić, osim kratkog perioda od mesec dana, oni ne dobijaju vodu iz gradskog vodovoda.

Sami smo doveli vodu, razveli cevi i priključili na vodovod preko mosta. Međutim isključili su je ubrzo, a zašto ne znamo. Podneo sam zahtev još u oktobru, ali nam nisu odgovorili iz Komnisa i iz Opštine – kaže Milić.

Vodu za piće moraju da toče na Vrelu u Beloj Palanci, jer ova iz bunara zbog radova na Koridoru nije ispravna za piće.

Koristimo hidrofore, ali je voda puna kamenca. Nosili smo vodu na uzorkovanje, kvalitet je veoma loš. Mašina za veš se pokvarila zbog nje, tako da moramo i ručno da peremo odeću – kaže Milić.

Iako su uložili svoj novac, postavili šahte, vodomere i celu vodovodnu infrastrukturu, i dalje nemaju vodu iz gradskog vodovoda. Zbog vode je prestao da radi i mlin u njihovom naselju.

Da Vas podsetimo:  NEVEROVATAN USPEH ZA SRBE: Teodora i Stefan testirali dejstvo svog leka za rane u slučaju kad je telo u bestežinskom stanju!

Potrošili smo oko 100.000 dinara da se priključimo na vodovod, a i dalje iz Palanke donosimo vodu za piće. Ne tražim hleb, vodu tražim – poručuje Milić.

Pored stalno naseljenih, u Dračju ima i puno vikendica, ali ljudi koji ovde dolaze ne mogu da odmore zbog stalne buke od auto-puta, a ne mogu ni da uživaju bez vode za piće.

„Komnis“: Radimo projekat za priključenje

Direktor palanačkog komunalnog preduzeća Miloš Veljković kaže da su meštani sami postavili vodovodnu mrežu 2014. godine kada on nije bio na čelu Komnisa i da su verovatno imali neka obećanja od prethodnog rukovodstva.

Zakon definiše niz propisa na koji način se vrši priključenje na javnu gradsku mrežu. Trenutno se radi projekat izvedenog stanja za taj cevovod, da li to može da funkcioniše, u kom obimu i kvalitetu – kaže Veljković.

Ali kada će Dračje dobiti vodu, to ne zna ni direktor, jer kako kaže, mora da se ispuni “niz uslova”.

Ono što koči celu situaciju je ispunjenje niza procesnih uslova, svaki objekat u naselju mora da ima građevinsku dozvolu, da su objekti ozakonjeni. To je ključ problema zašto nije došlo do priključenja – tvrdi direktor.

Po njemu, kada se celokupna birokratija završi, lako će se završiti radovi na terenu, a meštani naselja Dračje će dobiti vodu.

Međutim, tačan datum nije poznat. Do tada će se pijaćom vodom snabdevati i dalje sa banjičkog vrela, iako ih samo nišavski most deli od Bele Palanke.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime