Nasilje nad razumom u Skupštini: Nezavisni REM, ubice i silovatelji dece.

0
114

Informer, koji je intervjuisao silovatelja, optužuje opoziciju da preti silovanjem dece. Pink i Hepi veze nemaju sa nasiljem koje je preplavilo zemlju. Brnabić ne odustaje: Vlast, kaže, ne bira Savet REM-a niti dodeljuje televizijske frekvencije! A da ne pričamo o pritiscima iz Srbije koji su doveli do zastranjivanja stranih medija. I još mnogo toga sa današnje sednice Skupštine Srbije, u kojoj su svi protiv nasilja, naravno

Ana Brnabić (Snimak ekrana RTS)

U polarizovanoj atmosferi posle dva masovna ubistva i serije protesta u zemlji, u četvrtak popodne održana je sednica Narodne skupštine Srbije. Teme su bile bezbednost i naravno – mediji.

Dok su predstavnici opozicije deo odgovornosti tražili u delovanju prorežimskih tabloida i televizija, na tapetu vlasti, sada već tradicionalno, bile su „tajkunske televizije“ N1 i Nova S.

Ovoga puta premijerka Ana Brnabić otišla je korak dalje i za medijsko „zastranjivanje“ u jednom trenutku optužila čak i – britanski Gardijan (The Guardian).

Informer, koji je intervjuisao silovatelja, optužuje opoziciju za pretnje silovanjem dece

Osim izveštaja Vlade o stanju bezbednosti na dnevnom redu bio je Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga (od oktobra 2022. do marta 2023) s osvrtom na izveštavanje o nasilju, a koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM).

U tom izveštaju, ranije usvojenom na sednici Odbora za kulturu i informisanje, ocenjuje se da su sve nacionalne televizije ispunile standarde. U dokumentu nema reči o nasilju u rijaliti programima.

Narodni poslanik Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd pozvao je upravo na smenu članova Saveta REM-a, kao i na ukidanje nacionalnih dozvola televizijama Pink i Hepi.

„Postavljam pitanje i za REM i za Oliveru Zekić: Da li je u redu da (urednik Hepija) Milomir Marić vitla pištoljem u jutarnjem programu? Da se crtaju horoskopi i gleda u tarot silovatelju i njegovim žrtvama! Da se osuđeni kriminalac zaklinje da će ubiti drugog gosta u studiju… To su samo neki od primera s televizije Hepi. Mislite li da sve to ne ostavlja tragove na narod i na decu“, rekao je Lazović.

Da Vas podsetimo:  U mraku kriminalne države

Možda se neki student Jove Bakića oseti pozvanim i ohrabrenim, uzme pušku i ubije nekog. I onda kaže: „Moj uvaženi profesor sociologije, moj voljeni profesor je rekao da je to okej.” A voditeljka (Olja Bećković) se smeje (Ana Brnabić, premijerka)

On je osporio i tvrdnju Vlade da tokom pucnjava u Beogradu i Mladenovcu sistem – nije zakazao.

„Deo sistema koji ste izokrenuli naglavačke jesu i mediji s nacionalnom frekvencijom, pre svih Pink i Hepi. Oni nas godinama zapljuskuju glorifikacijom nasilja, mržnjom i agresijom. Da li je moguće da, ako se pita ova vlast, tragedije nemaju veze s tim, da oni nemaju zamerke na te fabrike mržnje? Zahtevi ljudi na ulicama jesu da se to promeni“, smatra Lazović.

Više opozicionih poslanika, između ostalih Marinika Tepić iz Stranke slobode i pravde, u skupštinskim klupama mahalo je štampanim izdanjem Informera. Tokom direktnog televizijskog prenosa, reditelj RTS-a trudio se da se naslovna strana beogradskog tabloida – ne nađe u kadru.

„Informer je izašao s ovom naslovnom stranom! Piše da pretimo ubistvima i silovanjem dece. I to samo dve nedelje nakon što je devetoro dece ubijeno. Šta policija radi povodom ovog skandaloznog i monstruoznog teksta u vašem režimskom tabloidu“, kazala je Tepić.

Ona je želela da zna i da li će istražni organi na informativni razgovor pozvati urednika Informera Dragana J. Vučićevića, kako bi izneo svoja saznanja o onome, kako je rekla, što zna bolje od ministra policije Bratislava Gašića i republičke tužiteljke Zagorke Dolovac.

Antologija Brnabić: Vlast ne bira REM i ne deli frekvencije

Premijerka Ana Brnabić, s druge strane, rekla je da izvršna vlast ne bira REM i ne deli nacionalne frekvencije.

„Govorite o Pinku i Hepiju, a ćutite o kampanji protiv predsednika Aleksandra Vučića na tajkunskoj televiziji N1. Da li mislite da je normalno da se za femicid optuži Vučić? Da li mislite je ta televizija korektna, objektivna?“

Da Vas podsetimo:  Nedopustivo da političari svojim neodmerenim izjavama generišu nasilje nad novinarima

Dok su poslanici opozicije mahali štampanim izdanjem Informera, koji je opoziciju optužio da preti ubistvima i silovanjem dece, tokom direktnog prenosa, reditelj RTS-a se trudio da se naslovna strana tabloida – ne nađe u kadru

Dok je premijerka predstavljala izveštaj o stanju bezbednosti, poslanici opozicije raširili su odštampane papire s fotografijom s Instagram profila Ane Brnabić na kojoj je u društvu predsednika Vučića i ministra Siniše Malog. Ispod fotografije je pisalo: „Šta je smešno?“.

Ona je to nazvala „performansom“ i optužila ih da „politizuju tragediju“.

„Imali ste na televiziji Nova S, na Utisku nedelje, dva sata, tri sata, koliko već ta emisija traje, imali ste paradu nasilja i to od strane profesora Beogradskog univerziteta Jova Bakića. Taj čovek je svaki dan s mladim ljudima. Možda se neki njegov student oseti pozvanim i ohrabrenim, uzme pušku i ubije nekog. I onda kaže: ‘Moj uvaženi profesor sociologije, moj voljeni profesor je rekao da je to okej. A voditeljka (Olja Bećković) se smeje’“, rekla je Brnabić.

Antologija Brnabić (2): Strani mediji zastranili pod pritiscima iz Srbije

Premijerka je pohvale za kampanju vraćanja oružja i municije (očekivano) pripisala Vučiću. Rekla je da je njegove napore, navodno, prepoznao i londonski Gardijan, ali da se na kraju i tu nešto poremetilo.

Po premijerkinom stavu, Gardijan je prvo pohvalio Vučićevu kampanju, međutim, kasnije su morali da „naprave presedan i isprave sami sebe“. To je dokaz, kako je istakla Brnabić, da su i strani mediji „zastranili“, te da i najjače svetske redakcije podležu „pritiscima iz Srbije“.

U istom tonu, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Mirković uputio je pitanje REM-u da li će i dalje dozvoljavati, kako je rekao, „kampanju mržnje i pozive na ubistvo predsednika i njegove porodice“.

Da Vas podsetimo:  Anita Đukić: Baviti se novinarstvom u Srbiji je ubitačno po zdravlje. Napuštam ga!

Mirković je rekao i da će zahtevati gašenje televizija N1 i Nova S i to zbog „poziva na ubistvo svih nas koji ovde sedimo“.

Njegov partijski kolega Milenko Jovanov ocenio je da opozicija nema nijedan konstruktivan predlog, osim da, kako je rekao, „zabranimo Pink i Hepi i damo frekvenciju Draganu Šolaku„.

„Što ne kažete Šolaku da skine 40 Pinkovih kanala sa SBB-a“, upitao je Jovanov.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime