Nasilje nas decom u porastu

0
1301

Fizičko nasilje, seksualno zlostavljanje, psihičke torture: nasilje nad decom postoji u raznim oblicima. UNICEF je prikupio podatke za 190 zemalja. Rezultat: zastrašujuće razmere nasilja prema deci.

  0,,17901110_303,00

Brojke su kao i u prethodnim istraživanjima zaista zastrašujuće. Sada je istraživanjem obuhvaćeno 190 zemalja sveta. „Ovakav univerzalni pogled je istorijski, ali, jedinstvena je i raširenost nasilja“, kaže Suzan Bisel, direktorka organizacije UN za zaštitu dece UNICEF. Decu seksualno zlostavljaju, nad njima se vrši mobing, u nekim zemljama su teško fizičko nasilje i udarci u glavu svakodnevica.

Ono što Suzan Bisel šokira nisu samo brojke, nego raširenost nasilja po celom svetu. U to se ubraja i činjenica da su počinitelji nasilja najčešće članovi porodice ili poznanici.

„Nevidljivo učiniti vidljivim“

UNICEF je prošlog leta počeo kampanju pod motom koji je izrekao ambasador te organizacije i glumac, Liam Nison: „Ako ne vidiš nasilje nad decom to ne znači da ga nema. Pustite nas da nevidljivo učinimo vidljivim.“

  0,,17348530_401,00

Jedna od vrsta nasilja je telesno kažnjavanje: šestoro od desetero dece između dve i 14 godina širom sveta se redovno telesno kažnjava. „Roditelji ili staratelji širom sveta koriste ekstremne oblike nasilja“, navodi se UNICEF-ovoj studiji.

UNICEF navodi šest tačaka za obuzdavanje nasilja nad djecom. Tu se ubraja i pooštravanje zakona. Osim toga traži se mogućnost da deca pravovremeno zatraže pomoć, putem interneta ili u tzv. „One Stop“ centrima. U te centre dolaze policajci, socijalni radnici, medicinsko osoblje ili druge osobe koje bi razgovarale s ugroženom decom.

Radi se i na daljem prikupljanju podataka. U UNICEF-ovoj studiji se navodi: „Vlade moraju biti pozvane na odgovornost. Zato su nam potrebni podaci. Zbog toga se nasilje nad decom redovno mora unositi u bazu podataka“.

Da Vas podsetimo:  Recept za sok od kajsije: Prava vitaminska bomba i idealno osveženje za vrele dane

U tu bazu podataka trebaunositi brojke kao što je ova: svaka deseta devojka mlađa od 20 godina je doživela seksualno napastvovanje. Svaka treća devojka između 15 i 19 godina je pretrpela nasilje od svog partnera ili muža – emocionalno ili psihički. „Moramo delovati“, kaže Suzan Bisell: „Znamo kako i imamo političku volju u mnogim zemljama.“

Zastrašujući podaci

UNICEF navodi da je samo 2012. godine širom sveta 95.000 dece i osoba mlađih od 20 godina izgubilo život od posledica nasilja. Mnoga od njih su živele u siromašnim i u zemljama u razvoju, pre svega u Latinskoj Americi ili Zapadnoj Africi. Najveći broj napada u kojima su deca izgubila život je zabeležen u Nigeriji (13.000) i Brazilu (11.000).

„Nasilje ne poznaje starosne ni geografske granice, religiju, etničku pripadnost ili visinu prihoda. Javlja se tamo gde bi deca trebalo da budu sigurna – u njihovim domovima, školama i lokalnim zajednicama. Sve više se to događa putem interneta i počinitelji su članovi porodice, nastavnici, susedi, stranci, kao i druga deca“, naveo je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

 Kaj Klement

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime