Naslednici milanovačkog bombondžije hoće deo “Takova“

7
2096
Foto: moravainfo.rs

Da su okolnosti bile drugačije porodica Milosavljević bi u ponedeljak, 29. januara, proslavila 77. rođendan bombondžijskoj radnji koju je njihov otac i deda Ivan osnovao u osvit Drugog svetskog rata u Gornjem Milanovcu.

Bombondžijska radnja „Takovo“ preživela je rat, ali ne i ono što je došlo posle njega. Pred kraj 1948. Ivanu Milosavljeviću radnja je oduzeta, a rešenjem države u nju je vraćen, ne više kao vlasnik već kao glavni majstor u proizvodnji. Iz njegove radnje kasnije je nastao PIK Takovo, koji je 2004. kupio Svislajon. Sve ove godine ime Takovo preživelo je, a porodica Ivana Milosavljevića sada putem restitucije pokušava da nadoknadi barem delom ono što je njemu oteto.

– Deda je radnju otvorio 29. januara 1941. na adresi Kralja Aleksandra 3 i o tome postoji osnivački akt. Radnja je radila za vreme rata bez prekida, a kad je završen, od Zanatske komore stigla je i potvrda kojom se dedi odobrava ponovna registracija radnje koja tada prerasta u fabriku bombona i ratluka Takovo. Onda je oktobra te godine deda bez obrazloženja zatvoren na tri nedelje, a kada je izašao radnja mu je oduzeta, a on je dobio rešenje kojim se od 1. novembra 1948. vraća da radi u svoju firmu koja je sad postala društvena – kaže Ivanov unuk Vladimir Milosavljević.

Od dedine, sada državne fabrike bombona i ratluka Takovo i zemljoradničke zadruge Progres je 1962. nastao PIK Takovo, a Ivan Milosavljević je sve do penzije radio u toj firmi. Mnogo godina kasnije, PIK Takovo prodat je kompaniji Svislajon, a Vladimir Milosavljević za Danas kaže da su oni odlučili da traže povraćaj imovine i to udeo u Kompaniji „Takovo“ AD, što podrazumeva ime/brend, nepokretnosti, pokretnosti i sve što je Ivan Milosavljević uneo u PIK Takovo te 1962. godine.

Da Vas podsetimo:  Dirljiv i nesvakidašnji oproštaj profesorke iz Leskovca s maturantima

– Postupak u Agenciji za restituciju je još u toku, ali bez obzira kakav odgovor bude, ukoliko ga bude pošto Agencija u ovom slučaju nije nadležna, ono što mi možemo da uradimo jeste da podnesemo tužbeni zahtev sudu protiv države i sadašnjeg vlasnika, koji već 14 godina bez plaćanja naknade koristi brend TAKOVO u našem vlasništvu – ističe Milosavljević.

Milosavljevići imaju dosta dokaza o tome da je deda Ivan imao radnju, ali papir kojim im država kroz restituciju može dati obeštećenje – pisani dokaz o tome da je država oduzela radnju nemaju, jer, kako tvrde, ne postoji i nikada nije izdat. Vladimir Milosavljević kaže i da u slučaju da Agencija ne donese rešenje, oni mogu sudskim putem da dođu do pravde.

– Treba da se utvrdi, a to je moguće, koliko je vredela dedina fabrika, odnosno može da se utvrdi koliko je prilikom nastanka PIK Takovo bio udeo dedine fabrike bombona i ratluka. Procenjena vrednost PIK Takovo pred privatizaciju bila je 100 miliona evra – ističe Vladimir Milosavljević.

U Agenciji za restituciju za Danas potvrđuju da je porodica Milosavljević podnela zahtev u kom potražuje preduzeće Takovo kao pravno lice, zatim obeštećenje za izgubljenu dobit kao i prava intelektualne i industrijske svojine.

– Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju propisano je da se ne vraćaju oduzeta preduzeća, kao i da se ne može zahtevati naknada štete po osnovu izgubljene dobiti zbog nemogućnosti korišćenja odnosno upravljanja podržavljenom imovinom. Stoga, podnosiocu zahteva se ne može vratiti preduzeće Takovo, kao što mu se ne može platiti naknada za izgubljenu dobit niti prava po osnovu intelektualne i industrijske svojine – navodi se u odgovoru Agencije Danasu.

Da Vas podsetimo:  Kako održati zdrav razum porodice kad vam nepravedno isključe struju

Podnosilac zahteva bi eventualno, kako ističu u Agenciji, imao pravo na obeštećenje za oduzeto preduzeće, odnosno za oduzete nepokretnosti u kojima se nalazila bombondžijska radnja.

– Rešenje u ovoj upravno-pravnoj stvari još uvek nije doneto, budući da podnosilac zahteva nije dostavio akt odnosno ispravu na osnovu koje je imovina oduzeta, a Zakon isključivo predviđa da pravo na vraćanje oduzete imovine odnosno obeštećenje imaju bivši vlasnici, kojima je imovina oduzeta na osnovu akta o podržavljenju – napominju u Agenciji.

Pod aktom o podržavljenju u smislu Zakona smatra se pravni akt koji je imao neposredno dejstvo, kao što je presuda, odluka, rešenje i drugi pravni akt kojim je izvršeno oduzimanje imovine.

– Faktički oduzeta imovina, odnosno imovina oduzeta bez pravnog osnova, odnosno bez nekog akta države, ne može se vratiti niti obeštetiti u postupku restitucije. Podnosilac zahteva nije dostavio odluku o oduzimanju, a takvu odluku ni Agencija nije uspela da pribavi u dosadašnjem toku postupka – ističe se u odgovoru Agencije za restituciju.

Uz majstorsko pismo iz 1932, osnivački akt iz 1941, Vladimir nam je pokazao i kako su izgledale etikete za proizvode iz deda Ivanove nadaleko poznate radionice. Sačuvali su Milosavljevići i fotografije, ali i račune. Na jednom od njih, iz aprila 1948. vidi se da je iz Slovenije železnicom stiglo čak 350.000 etiketa za karamele, koje su plaćene više od 11.000 dinara.

moravainfo.rs / Danas

7 KOMENTARA

  1. Ne cupkam,ja samo komentarišem,ili iznosim svoje mišljenje.I stalno ću iznositi istinu i samo istinu.Istina je da su komunisti,sa potpisom njihovog druga tita-zločinca,ukrali deset milijardi dolara da bi registrovali svoje udbaško kosove firme koje će krađom raznih preduzeća izvlačiti pare iz države i stavljati na svoje račune da bi mešetarili po svetu za svoje tajne komunističke radnje.Od toga se uvek člo da je neki jugosloven učinio neko zlo,od svega toga naj više ubijeno Srba.Sledeće,organizovano uništavanje svih preduzeća od strane njinih direktora,i kupovina tih uništenih preduzeća za džabe,od istih tih firmi u inostranstvu koje su oni registrovali,opet sa tim opljačkanim parama.Zbog toga nikada neće sami sebe hapsiti za takozvane sporne dvadeset četiri privatizacije koje traži EU kao osnov početka pregovora u vezi EU.A istina je da su sve privatizacije sporne,pa će biti sporne i ove koje još nisu kupili.Takovo je ovde tema,samo kao pokazatelj napravljenog zakona o restituciji,kojom se kaže da se neće nikome ništa vratiti,osim neke simbolike za komunističko-gebelsovsku propagandu.Komunističke prevare i zločine su dovoljno objasnili istoričari,da ih ja ne navodim,a što se tiče sakrivenih udbaša iza maske maloumnih imbecila to neću komentarisati.Zločinci su uvek podržavali zločince.Naj bolje to opisuje SLOBODNA HERCEGOVINA.Bitno je da se stalno piše o tome da oni koji o tome ništa ne znaju,da saznaju,da ih sakriveni udbaši ne lažu.

    • Treba, Srbo, o tome stalno pisati! Sve je to istina. ALI OKANI SE I PRIMISLI DA JE NEKOJ ZLOCINACKOJ UNIJI STALO DO NEKAKVE ISTINE OKO NEKAKVIH DVADESRT I CETIRI PRIVATIZACIJE: PA, NOVAC JE U RUKAMA NJIHOVIM, TJ NJIHOVE BANDE.. HOCU RECI: E UNIJI JE STALO DO SRBA TOLIKO DA SAMO MASTA KAKO IH, KOJOM METODOM, UNISTITI, SATRTI SA LICA ZEMLJE…

  2. Komunisti su naj veće zlo koje se dogodilo ovom narodu.Istina je da je komunistička bagra poubijala više Srbanego svi ostali okupatori zajedno.Komunističko ludilo se primilo samo kod onih maloumnih,jer samo maloumni mogu veličati komunističke zločine i njihove zločince,počevši od tita.Ovo navodi samo iz tog razloga što treba mladim ljudima koji su normalni da se objasni današnja vlast čiji su koreni nastali Nemačkim ubacivanjem onog sifilističara lenjina koga su Nemci ubacili u Rusiju da bi izazvao komunističku revoluciju,pa tako prisilio carsku vojsku da se bave komunističkom pobunom u rusiji a da bi oslabio napad carske vojske na nemce,što im je i uspelo.E ova vlast vodio poreklo od sovjetskih komunista koji su instalirali svije komuniste da i ovde započnu uspostavu komunističkog terorizma.Isto se dogodilo i u rusiji da su komunisti staljin i lenjin poubijali više rusa nego što je izginulo u ratovima.Uostalom film sovjetska priča nisam ja ni izmislio ni snimio,već rusi,pa je to svima kojima je internet pristupačan dostupno.Na našu nesreću su kod nas uspeli,ali je istina da su ih španci proterali na sreću španije.Eto tako je i ova bombondžijska radnja radila čitav rat pod okupacijom i nije ih niko hapsio,već su uhapsili vlasnika crveni teroristi i to mu oduzeli,država postala vlasnik nazvavši to društvenim u ime radničke klase,a danas su njini komunisti koji su to i oteli postali privatni vlasnici.Tako je sin titovog partizana Draškovića,Rodoljub/baš partizansko ime/,postao vlasnik tog društvenog oduzetog na silu.Da bude veća ironija,odgovaraju vlasniku da mu se to ne može vratiti.To je ta vlast koja se zalaže za prava,ali njina komunistička.Kakav otac takav sin kakav deda takav unuk.Da se neko ne bi zavaravao,ovo su danas deca i unuci onih koji su na silu 1945 uz pomoć sovjetskih tenkova okupirali Srbiju i srbskim domaćinima sve pooduzimali a danas su ti isti postali privatni vlasnici svega što su oduzeli od naroda.

    • Hm,hmm…staljinovi tenkovi su prijehali 1945, o cemu ti bulaznis ? a,prihvatioje radni odnos uzameu,samo to “ ne prijavljuju“, I DenTaninotac je biovasnik kafane Tri lista duvana,pa prihvatioda bude direktor…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime