Nastavlja se postupak vraćanja državne zemlje poklonjene porodici Mali

0
1214

2015-11-19_144247Posle šest godina pauze, sutra se nastavlja postupak kojim država pokušava da povrati deset hektara zemlje nezakonito poklonjene porodici gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK je ovaj koruptivni posao u koji je umešan Mali otkrila javnosti pre skoro mesec dana.

Kako je KRIK otkrio (http://krik.us11.list-manage.com/track/click?u=a4f540cd2a3bc6f6fb0a965be&id=4faae10102&e=1719299890 ) , Srđan Gajić vlasnik kompanije „Alfa protein“, nezakonito je poklonio deset hektara državne zemlje, kojom je upravljala ova kompanija, firmi „Compost group“ u vlasništvu porodice Siniše Malog 2005. godine.

Gajić je kasnije osuđen na dve godine uslovne kazne zbog poklanjanja zemlje. Niko iz porodice Mali nije bio pod istragom zbog ovog posla. Porodica gradonačelnika Beograda iskoristila je zemlju da pokrene proizvodnju komposta, organske materije koja se koristi za uzgoj šampinjona.

Državno pravobranilaštvo tužilo je 2007. godine obe kompanije, „Alfa protein“ i „Compost group“, i tražilo da se zemlja vrati državi.

2015-11-19_144516
„Poklonjena“ državna zemlja porodici Mali (Jutjub)

Zbog odlaska „Alfa proteina“ u stečaj 2009, sud je te godine doneo rešenje da se postupak prekine.

Suđenje je moglo da se nastavi na zahtev stečajnog upravnika ili pravnog sledbenika kompanija u postupku, ali oni tu mogućnost nisu iskoristili. Sud je mogao i da pozove protivne strane da to učine – što se nije dogodilo.

U avgustu ove godine pravobranilaštvo je konačno zatražilo od suda da obnovi slučaj.

„S obzirom da tuženi nisu sami tražili nastavak postupka, obaveštavamo sud o ispunjavanju uslova za nastavak postupka“, navodi se u podnesku pravobranilaštva.

Pravobranilaštvo je tada tražilo da postupak preuzme stečajni upravnik „Alfa proteina“ Igor Drakul kojeg je Agencija za privatizaciju na tu funkciju postavila nakon odlaska preduzeća u stečaj 2009. godine.

Drakul je rekao pravobranilaštvu da nije znao za slučaj i zatražio primerak tužbe kako bi se upoznao sa predmetom.

Da Vas podsetimo:  Saradnik brata Ane Brnabić postao suvlasnik sistema za prijavu eko problema

Glavna rasprava u ovom predmetu zakazana je za petak, 20. novembra, saznali su novinari KRIK-a od suda u Vršcu.

Zoran Kovrlija, državni pravobranilac iz Zrenjanina, na čiju inicijativu se postupak nastavlja, veruje da će sud zemlju vratiti državi.

„To je nesporno“, rekao je za Kovrlija za KRIK. „Prema našem mišljenju, treba da se utvrdi ništavost ugovora.“

Oduzimanje državne zemlje

Državni proizvođač deteline „Alfa protein“ iz Vršca, koristio je 10 hektara državnog zemljišta u tom gradu. Zemlja nije bila predmet prodaje kada je „Alfa protein“ 2003. godine u privatizaciji kupio Srđan Gajić, već je ostala u vlasništvu države.

Dve godine kasnije, u martu 2005, Gajić je potpisao sporni ugovor sa kompanijom „Compost group“ iz Beograda kojoj je ustupio zemlju. Nezakoniti vlasnik deset hektara postao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, i članovi njegove porodice.

U ugovoru o prodaji piše da je kupac za zemlju isplatio milion dinara.

Sudski veštak utvrdio je da novac, koji je „Compost group“ navodno dao za zemlju, nikada nije isplaćen, a da ugovor nije zaveden u dokumentaciji preduzeća.

Mali i Veliki
Mali i Veliki

Zbog nezakonitog ustupanja državnog zemljišta, Gajić je ove godine pravosnažno osuđen. Protiv Siniše Malog i članova njegove porodice nikada nije vođena istraga, o čemu je KRIK ranije pisao (http://krik.us11.list-manage.com/track/click?u=a4f540cd2a3bc6f6fb0a965be&id=9a97c2ba18&e=1719299890 ) .

Siniša Mali nije demantovao otkriće KRIK-a, ali je posle objavljivanja priče rekao da prisvojena zemlja ne vredi ništa.

„Govorimo o deset hektara poslednje klase koji vrede osam hiljada evra. To je milion dinara“, rekao je Mali u intervjuu za „Kurir“.

„Compost group“ je nakon dobijanja zemlje naredne godine uzeo kredit od najmanje 250.000 evra od državne Komercijalne banke, pokazuju finansijski izveštaji ove kompanije. Pokriće za kredite bila je zemlja i objekti u na njoj.

Da Vas podsetimo:  Američki investitor želi nudističku plažu kod grobova srpskih junaka!

Krik

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime