Nastupa trenutak istine

Trejsi: Nema Srpske na Kosmetu!

0
1064

raspolozeni_TacicTanjug danas prenosi kratku vest iz Prištine, koja glasi:

„Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Jakobson komentarisala je pobedu ‘Srpske’ u devet opština na Kosovu i rekla da se ne sme dozvoliti stvaranje Republike Srpske na Kosovu, prenosi portal Koha.net.
Jakobson veruje da to što će ‘Srpska’ voditi devet opština neće predstavljati opasnost za Kosovo.
U intervju za dnevnik ‘Koha ditore’ američka ambasadorka je rekla: ‘Ja mislim da se svaka opasnost može minimizovati razgovorima, ali takođe mislim da treba da budemo izuzetno obazrivi da nam se ne stvori situacija sa nekom Republikom Srpskom’.“

Da li ovakve reči Trejsi Jakobson mogu da osveste naše političare, ukoliko im nije jasno kako će se završiti njihova dosadašnja politika pristajanja na svaku vrstu ucena, ne samo onih koje dolaze iz SAD, Evropske unije, već i onih koje izriču teroristi Hašima Tačija. Ili je, možda, tačnije da naš politički vrh dobro zna šta radi, ali da mora da izvršava naredbe iz nekakve lične ugroženosti?

Kako god bilo, sada na red dolaze ona pitanja, koja će sasvim razgolititi nemoć i podređenost srpske politike. Naime, biće zanimljivo i istovremeno strašno da posmatramo kako će srpski trijumvirat pokušati da zaravna ogromnu pukotinu na srpskom tlu i u srpskim dušama. A ta pukotina (raselina) ili srpski Rubikon zove se Srpsko Pravosuđe! Tačnije, još uvek se tako zove, samo se ne zna dokle će se tako zvati i dokle će kao srpsko još moći da funkcioniše.

Vest iz Prištine, koja glasi da Sjedinjene Američke Države neće dozvoliti da se na Kosmetu (odnosno na natovsko-šiptarskom Kosovu) ostvari entitet sličan Republici Srpskoj u BiH, sustigla je vest da premijer srpske Vlade „strahuje“ da će Srbija imati problema oko „osnivanja suda u kosovskoj Mitrovici“.

Da Vas podsetimo:  IZBORI 1945. GODINE: Kako je sve počelo?

I šta je to? Otkud sada priča o „osnivanju sudova“, kada ti sudovi (srpski?) još uvek nisu ukinuti? Samo pre pet dana Evropska unija se oglasila povodom tog pitanja:

„Insistiramo da Srbija ukine sudove na Kosovu!“, pisalo je u njihovoj depeši prosleđenoj na adresu Vlade Srbije. Rok – do Nove godine!

Dakle, srpski premijer Ivica Dačić se revnosno zauzeo da osnuje nešto što još uvek postoji i što nije rasformirano. Zašto to radi? Da li zato da bi nekako „preveslao“ EU administraciju? Teško. Tamo su odavno svi potezi srpskih političara unapred dešifrovani. Opet, nije isključeno ni to, da srpski državni vrh radi ono što im naredi „gazda“ iz Brisela? Mnogo je toga što, istina često zamućeno, a ponekad i nedvosmisleno, govori u prilog ove druge pretpostavke.

Otuda, teško se može poverovati da se Ivica Dačić ovde služi nekakvim lukavstvom, kojim bi hteo da nadmudri evroatlantsku alijansu. Njegovo „osnivanje sudova“, pre bi se reklo, služi da se na prepad „osvoji“ (prelomi) javno mnjenje u Srbiji. Koliko ima ljudi u Srbiji koji znaju da su sudovi na severu Kosmeta još uvek u sastavu srpskog sudskog sistema? Pretpostavljamo, veoma malo.

Zato se ponovo igra na onu kartu „svršenog čina“, sa kojom su SNS i SPS započeli svoj „uspon“ na smućenom srpskom političkom nebu. Nema potrebe da se narodu objašnjava kako stvari uistinu stoje. Ako se sudovi ponovo „osnivaju“, tada je jasno da su prethodni već ukinuti, to jeste, rasformirani; te da više nisu pod srpskom jurisdikcijom. Narod će i ovakvu prevaru progutati na isti način, kako je progutao i sve prethodne.

A da se još jednom podsetimo prave istine, koju bi, izgleda, srpski premijer hteo da zamaskira. Krajem prošle nedelje predsednik Društva sudija Srbije, Dragana Boljević je saopštila:

Da Vas podsetimo:  Ćuti i sklanjaj se!

„Za sada su svi sudovi na Kosovu ostali. Zakon je propisao da će se ti sudovi na Kosovu regulisati posebnim zakonom. Međutim, takav zakon zahteva referendumsko izjašnjavanje, jer se time ulazi u suštinsko menjanje Ustava. Odredba Zakona (o uređenju sudova i tužilaštava) koja propisuje da će se taj (poseban) zakon doneti do 31. decembra je nerealna.“

Vidimo da se status sudova na Kosovu i Metohiji ne može izmeniti bez referenduma, a takav referendum nije moguće pripremiti i održati do kraja ove godine. Ali, možemo mi i bez referenduma i bez Ustava i bez Ustavnog zakona, poručuje nam Ivica Dačić. Uostalom, kada se osnuje nešto novo, staro svakako pada u zaborav. Zar ne? Vlada je, čini se, odlučila da od Nove godine sudovi budu šiptarski. I to tako što će doneti zakon o suštinskoj autonomiji Kosova (bez Metohije) protivustavno, to jeste, bez raspisivanja referenduma.

U stvari, ukoliko srpska vlada bezalternativno nastavi da šepa putem evrointegracija, tada ona neće imati nikakvog drugog izbora, nego da protivustavno ukine srpsku jurisdikciju na Kosovu i Metohiji. Bez sudova na Kosmetu, tamo više neće biti Srbije ni u teoretskom smislu. To je ukratko poručila i pomenuta predsednica Društva sudija Srbije:

„Nijedna država ne bi trebalo da se odrekne svog suvereniteta, jer ako povučete sudove sa Kosova, vi ste praktično priznali nezavisnost Kosova“.

Jasno je, bez osnivanja šiptarskih sudova (umesto dosadašnjih srpskih) nema „datuma“ ni otpočinjanja pregovora o prijemu Srbije u članstvo EU, koje se gromoglasno najavljuje za kraj ove ili početak sledeće godine.

Za www.koreni.rs

D. Gosteljski

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime