NATO bombardovanje SR Jugoslavije 24. mart – 10. jun 1999. godine

2
3558

Optužnica-1-700x979

Navodni povod za agresiju: sprečavanje humanitarne katastrofe kosovskih Albanaca

Direktni povod: 15. januara 1999. u selu Račak, u sukobu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i pripadnika tzv. Oslobodilačke Vojske Kosova (OVK) ubijeno je 45 terorista, što je od strane kosovskih Albanaca i šefa misije OEBS-a generala Vilijama Vokera, predstavljeno kao „masakr nedužnih albanski civila“!

Uzrok (dugoročni cilj i namera SAD i NATO saveza): otcepljenje Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija od Republike Srbije i stvaranje nezavisne države Kosovo (Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine)

Napad su izvršile države NATO pakta predvođene SAD i Velikom Britanijom bez odobrenja Saveta bezbednosti (SB) Organizacije Ujedinjenih Nacija (OUN), čime je prekršeno međunarodno ratno pravo.

Vlada Savezne Republike Jugoslavije je 23. marta 1999. uvela stanje neposredne ratne opasnosti, a 24. marta nakon početka bombardovanja NATO ratno stanje.

24. MART 1999.

  

NATO bombardovanje SRJ zvanično je počelo 24. marta 1999. godine u 19 časova i 55 minuta. Bombardovano je područje Kosova i Metohije.

Prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju u 19.50 kada je stradao vojnik VJ Boban Nedeljković. Zatim su bombe oko 20.15 pogodile podzemni bunker u Kuršumliji kada je poginulo 12 rezervista i vojnika.

Prva žrtva prvoga dana bio je 21-godišni Saša Stajić, mladi vojnik iz Beograda, koji je stradao na straži u krugu danilovgradske kasarne „Milovan Šaranović”.

Prve noći bombardovanja SR Jugoslavije od strane NATO avijacije u 24. i 25. marta 1999. godine u seriji napada na području naselja Batajnica, gađan je vojni aerodrom. Jedna eksplozija je registrovana u regionu Ralje, 30 kilometara pored Beograda. Tri detonacije su zabeležene u okolini planine Avala. Pogođena je radarska stanica u Rakovici. Oštećene su tri školske zgrade. Oštećen je ispoljni zid manastira Rakovica.

Da Vas podsetimo:  Dva dana pred izbore Zapad servira Srbiji konačnu ucenu – „Ohridski sporazum“ postaje sastavni deo tzv. pregovaračkog okvira i poglavlja 35

 POVOD ZA BOMBARDOVANJE – SLUČAJ „RAČAK“

Oružani sukob između srpske policije i pobunjenih Albanaca tokom akcije policije 15. januara 1999. godine u selu Račak (opština ŠtimljeKosovo i MetohijaSrbija).

Kontroverznost dešavanjima u Račku daju još uvek suprotstavljeni stavovi kao i različiti zaključci obdukcija, kontradiktorne i pristrasne informacije u medijima i proistekle značajne političke posledice.

O akciji srpske policije postoje stavovi, s jedne strane prevashodno zasnovani na izjavama Vilijama Vokera, u to vreme šefa Kosovske verifikacione misije OEBS, da je srpska policija, uz podršku vojske, izvršila masakr nad nedužnim civilima albanske nacionalnosti.

Drugu grupu čine stavovi o tome da je to bila legitimna antiteroristička akcija policije protiv naoružanih pripadnika OVK koja je politički iskorišćena kao povod da se iskonstruišu navodi o masakru civila u cilju stvaranja legitimiteta za NATO bombardovanje SRJ.

Slučaj “Račak” je izazvao veliko interesovanje kako u masovnim medijima, tako i u stručnoj javnosti. NJegove implikacije su bile brojne, a posledice tumačenja tog događaja raznovrsne, pa čak i veoma teške po Jugoslaviju i Srbiju, jer je „istina“ nametnuta od strane OEBS-a i međunarodnih činilaca, bila optužujuća po legalne organe države Srbije, a pre svega pripadnike MUP-a Srbije, za koje se tvrdilo da su masovno likvidirali nenaoružane albanske civile.

Kriminalistička i krivičnoprocesna analiza događaja u Račku dokazuje da većina poginulih Albanaca nisu bili nenaoružani civili, već pripadnici tzv. OVK, odnosno lica koja su u sukobu sa policijom upotrebljavala vatreno oružje.

Prema izveštaju Danice Marinković, istražnog sudije koja je izvršila uviđaj, pronađeno je i zaplenjeno od strane ubijenih „nedužnih albanskih civila”: 1 mitraljez kalibra 12,7 mm, 1 mitraljez kalibra 7,9 mm, 36 automatskih pušaka, 2 snajperske puške, 5 ručnih bacača, 12 mina i 1 ručni bacač, 12 ručnih bombi, 7.282 komada municije različitog kalibra.

Da Vas podsetimo:  Bolna ispovest majke heroje sa Košara

Nenad Antonijević, istoričar-viši kustos Muzeja Žrtava genocida

Fond strateške kulture

2 KOMENTARA

 1. https://youtu.be/eCX731uYUVU 31мин.
  СРБИЈА И ТРИЛАТЕРАЛНА КОМИСИЈА
  Излагање проф.др. Смиље Аврамов

  Округли сто је организовао покрет за Србију, поводом заседања европске групе Трилатералне комисије у Београду од 31. октобра до 2. новембра 2014.
  Када је Трилатерална комисија у питању, нема недоумица, нема тајне и нема мистерије.
  Ово стога, што је од свог оснивања 1973. до данас, Трилатерална комисија једна од оних неколико утицајнијих организација које идеолошки, политички и пропагандно сервисирају америчку корпоративну олигархију, њен транснационални савез моћи и њен агресивни програм светске доминације. Реч је о традицији дугој читав један век.
  Ограничена демократија, тотални друштвени надзор и тотална контрола, системско и систематско искључење човека из одлучивања о властитом животу, перманетни класни рат корпоративне олигархије против човечанства и, нарочито, неприкосновеност корпоративних и геополитичких интереса САД у светским пословима, јесу догме којих се током протеклих четрдесет година Трилатерална комисија доследно држи. То је доктрина либералног фашизма са својим бројним дериватима.
  Београдски састанак европске групе Трилатералне комисије има да још једном потврди такво стање чињеница…

  Учествовали су:
  – проф. др Смиља Аврамов
  – Милан Видојевић
  – Љубомир Кљакић
  – Горан Петронијевић, адвокат
  Модератор: Оливер Вуловић

 2. ovo je dobro,UZROK,DUGOROČNI CILJ SAD I NATO,OTCEPLJENJE POKRAINE KOSOVO OD SRBIJE,e nema šta istinito.i sad neko se čudi kako to da je u srbiji sve u kriminalu.kao nije tito i njegovi komunisti odvojio kosovo od srbije 1974.i poklonio arnautima.vlast je ista kao i 1999,samo im falči milošević,naravno i tito.kako sam ja razumeo,sad i nato su za martinovića napisali da je peder i da je sam sebi nabio flašu u zadnjicu,a ne VMA,u sred beograda.verovatno zbog toga komunisti kažu da je beograd naj lepši grad.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime