NATO i CG vojska na granici Srbije

0
857

odlucan-odgovor-640x424U Pljevljima, gradu na granici Crne Gore i Srbije, počela je po drugi put u istoriji vježba NATO i crnogorskih vojnika pod nazivom „Odlučan odgovor 2“, kazano je na sajtu Ministarstva odbrane. Vježba je počela juče i trajaće do 10. juna, a namjera je i da NATO visoki oficiri i zvaničnici ocijene 2. ojačanu Pješadijsku četu po OCC konceptu (Koncept operativnih sposobnosti) na nivou NEL-1 (NATO Evaluation Level). Ono što nije navedeno zvanično na sajtu a sasvim je evidentno jeste da je NATO ovom vježbom, zajedno sa vojskom Crne Gore izašao na granicu Srbije pokazujući da će izaći na svaku granicu svake države koja je uz Rusiju.

Na vježbi održanoj juče na na fudbalskom stadionu u Pljevljima, u okviru kasarne “Vladimir Knežević Volođa” učestvovalo je oko 350 vojnika Crne Gore i NATO zemalja. Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnik Rajko Pešić je istakao da vježba i ocjenjivanje predstavljaju jedan od prioriteta za Vojsku Crne Gore u ovoj godini.

„Siguran sam da ćete upoznati i stroj odvažnih, požrtvovanih i posvećenih vojnika, koji naporno rade i ulažu puno truda da bi dostigli zacrtani cilj“, istakao je Pešić.

Direktor vježbe potpukovnik Živko Rakočević kazao je da će 2. ojačana pješadijska četa na predstojećem ocjenjivanju, prikazati dostignuti nivo interoperabilnosti za učešće u NATO vođenim operacijama.

Dakle, vojska koja se nekada časno borila protiv napada ove alijanse, biće ovih dana od strane njihovih stručnjaka procjenjivana – NATO će ocjenjivati našu vojsku.

Tokom ovih vježbi, kako se navodi na sajtu Ministarstva odbrane, obaviće se iobuka za NATO ocjenjivače u okviru OCC (OCC) programa, kojoj će prisustvovati 38 ocjenjivača iz NATO i partnerskih zemalja, a u saradnji sa Vrhovnom komandom savezničkih snaga za Evropu (SHAPE). Kurs će pohađati 25 polaznika, pripadnika oružanih snaga 20 zemalja NATO i partnerskih zemalja.

Da Vas podsetimo:  Gde su nestale silne milijarde nemačkih maraka?

U Pljevljima je juče istovremeno ogranizovan i info NATO dan, na kojem će se govoriti o NATO integracijama. Naravno, jednostrano i bez objektivnosti. U državi koja je preživjela NATO agresiju, danas prisustvujemo paradoksu da vojska koja nas je prije 17 godina branila od NATO-a, priprema saradnju da ono što je nama uradio NATO sada učini nekom drugom. To će biti prvi put u našoj istoriji da smo prešli granicu naše zemlje, da nismo koristili vojsku za odbranu nego za napad, da smo činili agresiju nekom drugom – i gdje bolje pokazati spremnost nego na granici Srbije.

NATO kida veze koje su narodima svete, radi samo jednog cilja koji ima, ofanzivnog, antiruskog, i kao što vidimo danas: antisrpskog.

Naravno, lokacija nije slučajno izabrana. Smisao je da se prema izmišljenom scenariju odradi vježba a igrajuće jedinice su dio multinacionalnih snaga. Posjećamo, da je ista ovakva vježba održana prošle godine pod nazivom „Odlučan odgovor 1“, takođe u Pljevljima.

Predviđene su slične vježbe i naredne dvije godine takođe u Pljevljima.Možemo li nazvati pukom slučajnošću da je izabrana ova lokacija a ne npr. Ćemovsko polje na kojem je vojska inače vježbala, ili bilo koja lokacija prema Albaniji – NATO državi.

Grupisanje vojske na granici sa Srbijom kao da je mala predpremijera grupisanja vojske oko Rusije, tj. poruka Srbiji koja, iako je ratifikovala sporazum za NATO, ipak još uvijek nije pokidala sve svoje veze sa Rusijom. NATO ovom vježbom poručuje da će izaći na svaku granicu svake države koja stoji uz Rusiju, bez obzira da li se radi o Srbiji sa kojom smo nekada bili isti država a još uvijek smo isti narod.

Da Vas podsetimo:  Da se farsa „državni udar“ okonča u korist prava

Ceremoniji otvaranja vježbe prisustvovali su predsjednik opštine Pljevlja, Mirko Đačić, načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Predrag Tanjević, direktor ocjenjivanja, potpukovnik Đanluka Kurtareli, kao i predstavnici NATO ocjenjivačkog tima.

IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime