NATO mora da odgovara za hladnokrvno ubistvo 16 radnika RTS-a

1
626
Foto: YouTube Screenshot

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije povodom 21. godišnjice od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a ponovo ističu da odgovorni za ovaj ratni zločin ne smeju ostati van domašaja pravde.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je bombardovanjem RTS-a 1999. godine NATO ustanovio praksu upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, a da niko iz te vojne organizacije nije pozvan na odgovornost zbog zločina nad našim kolegama.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a ističu da su sve značajne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel nameran napad na zgradu RTS-a kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika smatra ratnim zločinom.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da se američki istraživački novinar Džeremi Skejhil na prošlogodišnjoj međunarodnoj konferenciji „Kraj nekažnjivosti za zločine nad novinarima“, koju su organizovali UNS i RTS, izvinio u ime svoje države zbog toga što je, kako je rekao, tokom NATO bombardovanja ona hladnokrvno ubila 16 radnika RTS-a.

„Ono što su SAD uradile bio je ratni zločin, a nijedan čovek nikada nije izveden pred lice pravde. Molim se i nadam da će pravda biti zadovoljena“, rekao je tada Skejhil.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podsećaju da je Evropska federacija novinara na svojoj skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala članice da se pridruže obeležavanju 23. aprila, Dana sećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

Podsećamo da je bivši generalni direktor RTS-a Dragoljub Milanović odslužio zatvorsku kaznu zbog toga što zaposlene nije izmestio iz zgrade u Aberdarevoj, ali da do sada naši državni organi nisu pokazali spremnost da utvrde odgovornost NATO-a za ubistvo naših kolega.

Da Vas podsetimo:  UM: Na TV Pink pokrenuta jedna od najdrastičnijih kampanja protiv novinara naših medija

UNS i Strukovni sindikat RTS-a podržavaju i cene dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuju da će ona imati ključnu ulogu u rasvetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika.

UNS i Strukovni sindikat RTS-a očekuju i da Komitet za zaštitu novinara iz Njujorka na svoju listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti 16 radnika RTS-a.

Izvor: UNS

1 KOMENTAR

 1. Како да одговара НАТО, наш велики пријатељ, који нам прирема НАТО вакцине?
  Оно што не поби бомбама 1999-е и /раније у БиХ и крајинама/, осиромашеним
  уранијумом, то ће довршити “напредним“ НАТО вакцинама – радни назив:
  “Милосрдни Анђео 2“, “Бољи живот“, “За боље сутра“, “Еутаназија“, “Лапот“…
  Замишљеном вакцинацијом остварује се велики профит, за сваку годину друга
  вакцина због динамичне мутације вируса којима се број не назире.
  Тако, једно пар година за 6-7 милијарди доза пута јединична цена даје суму
  коју је тешко замислити, а ни лако написати.
  У првом таласу вакцинисања биће проређивање, смањење популације, а касније
  и чиповање ради конртоле.
  Старији ће врло брзо отпутовати у “вечна ловишта“, а млађи – стерилозовани и
  зомбирани.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime