Nato na današnji dan zavio Niš u crno

0
1636

Na današnji dan 1999. godine avijacija Nato alijanse ubila je kasetnim bombama 14 civila, a 18 ljudi je povređeno u Nišu.

1
Šumatovačka ulica kod Univerziteta (Banovine)

Kontejneri sa kasetnim bombama pali su tog dana na deo naselja Beogradmala kod Univerziteta, Klinički centar, a deo bombi je pogodio i naselje oko Hitne pomoći. Među poginulima je bila i 26-ogodišnja trudnica. Najviše mrtvih je bilo u Šumatovačkoj i Ulici Anete Andrejević.

Dan kasnije, 8. maja bombom velike razorne moći pogođen je i teško oštećen Kameni most u Nišu.

2
Bomba krmača razorila betonski most – foto Emilija Miljković Ivković

Kasetne bombe na Niš bačene su i 12. maja 1999. godine na naselje Duvanište, pri čemu je povređeno 11 osoba.

Tadašnja gradska vlkast sačinjena od Demokratske stranke i SPO-a napravila je kapelu sa ispisanih 44 imena Nišlija koja su u gradu i na ratištu poginuli u bombardovanju Nato alijanse.

Pomen na „pogrešnom“ spomeniku

Socijalistička, odnosno tadašnja republička vlast napravila je spomenik pak na nišavskom keju. Da bi se prikrila nesloga i oko ovakve tragedije, kapela je proglašena za spomenik koji obeležava samo stradanje tokom bombardovanja 1999. godine, a „SPS-ov“ spomenik žrtvama u ratovima od 1991. do 1999. godine.

3
Jutrošnji pomen žrtvama od 7. maja

Koliko je mnogo toga izgubilo smisao, vidi se po tome što su jutros pomen žrtvama gradonačelnik Niša, Zoran Perišić, predsednik Skupštine grada Mile Ilić i drugi položili vence na „SPS-ovom“ spomeniku koji seća na sve žrtve ratova tokom devedesetih godina prošlog veka, iako se danas obeležava tragedija od 7. maja, a zbog čega je podignuta kapela u Univerzitetskom parku.

M.S.

gradjanin. rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime