NATO odgovoran za smrt 10.000 do 18.000 stanovnika Srbije

1
495

Presude italijanskih sudova nedvosmisleno potvrđuju da je osiromašeni uranijum direktni uzročnik porasta broja obolelih od malignih oboljenja, pa će ove presude i veštačenja italijanskih lekara poslužiti advokatima koji pripremaju tužbe protiv članica NATO-a zbog bombardovanja Srbije 1999. godine. Tražiće odštetu za građane Srbije obolele od raka i porodice umrlih. Zahtevaće i pomoć u lečenju onih koji se bore sa bolešću.

Roditelji mladog italijanskog vojnika Valeri Melisa iz Kaljarija, koji je 2004. u 27. godini preminuo od Hočkinovog limfoma, tužili su Ministarstvo odbrane Italije za patnju i duševnu bol. Sud u Kaljariju dosudio je svakom od roditelja po 233.776 evra, a bratu i sestri vojnika po 58.444 evra na ime naknade štete. Ministarstvo odbrane Italije osuđeno je na isplatu ovih odšteta, kao i sudskih troškova u iznosu od 23.352 evra. Sud je utvrdio da je vojnik imao savršeno zdravlje pre nego što je boravio na Kosovu od marta do juna 1999. godine.

– U ratnim dejstvima koja su prethodila intervenciji italijanskog kontingenta na Kosovu korišćene su velike količine naoružanja koje sadrži osiromašeni uranijum– naveli su sudski veštaci i potvrdili da su u telu preminulog vojnika pronađene nanočestice koje se lako udišu i putem krvi brzo stižu do tkiva i svih unutrašnjih organa, uključujući limfne čvorove, polne žlezde i nervno tkivo. Probijaju se unutar ćelija i mogu da izazovu toksične efekte na metabolizmu, na hromozomima i na DNK.

Bolesti su pogodile mnoge italijanske vojnike, pa se ova patologija naziva „balkanski sindrom”, naveli su italijanski doktori Luiđi Bernardini i Đovani Tatareli u veštačenju za sud u Kaljariju, koji je ovu presudu doneo još 2011. godine. Naglasili su da je Hočkinov limfom vrlo česta pojava među vojnim i civilnim osobljem koje je učestvovalo u misijama na Balkanu.

Da Vas podsetimo:  Bez kazne za ubijanje Srba na Svetog Nikolu
Foto: printscreen ( http://patriot.rs )

U presudi Regionalnog upravnog suda pokrajine Kampanije, sa sedištem u Napulju, iz 2009. godine, navodi se da je podnosilac žalbe vojnik Vinčenco Bjondi tada bio jedan od 513 vojnika koji su prijavili patologiju u vezi sa izloženošću osiromašenim uranijumom – takozvanim balkanskim sindromom, koji je izazvan masovnom upotrebom te supstance u naoružanju koje su koristile vojne snage NATO-a tokom intervencija u toj oblasti.

Bjondi je od 2000. do 2002. godine na Kosovu bio odgovoran za čuvanje oružja i eksplozivnih naprava. Ubrzo je oboleo od raka štitne žlezde, zbog čega je operisan i podvrgnut ciklusima hemoterapije. Sudski veštak dr Masimo Niola, profesor Medicinskog fakulteta u Napulju, zaključio je da je uzrok nastanka bolesti – izlaganje oslobođenim jonizujućim zračenjima osiromašenog uranijuma.

Nesumnjivo je da je u nastanku karcinoma imalo udela i Ministarstvo odbrane, jer je i ono direktno koristilo oružje sa osiromašenim uranijumom i nije primenilo odgovarajuće mere da efikasno spreči kontaminaciju sopstvenih vojnika, navodi se u odluci suda, kojom je obolelom vojniku dosuđena odšteta od 9.445 evra, a ministarstvo je pored toga moralo da plati i 2.000 evra za sudske troškove.

Niški advokat Srđan Aleksić kaže da je od raka obolelo 7.600 italijanskih vojnika, od kojih je oko 400 umrlo. U saradnji sa lekarima, pravnicima i vojnim stručnjacima priprema dokumentaciju za tužbe u ime građana Srbije, a jedan od naših čuvenih onkologa, prof. dr akademik Slobodan Čikarić, sproveo je istraživanje i na osnovu egzaktnih podataka tvrdi da je NATO odgovoran za smrt 10.000 do 18.000 stanovnika Srbije i za još 15.000 do 30.000 novoregistrovanih obolelih od malignih tumora od 2001. do 2010. godine u našoj zemlji.

– Na Srbiju je za 78 dana bombardovanja bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. Dugi niz godina se prećutkuje da je to izazvalo pravu humanitarnu i ekološku katastrofu, posebno u Bujanovcu i Vranju – navodi advokat Aleksić.

Da Vas podsetimo:  Nestajanje Srba u istočnoj Slavoniji

Projektili sa osiromašenim uranijumom pali su i na njegovo rodno selo Buštranje, u opštini Preševo, zatim na sela Reljan, Bratoselce, Borovac i na brdo Pljačkovica iznad Vranja.

– Pržarsku ulicu u Vranju sada zovu ulicom smrti. Tuda često prolaze sahrane, a u svakoj kući ima bar jedan oboleli od raka – naglašava Aleksić.

Tužbe će, kako kaže, podneti kolege advokati iz evropskih zemalja, ali je stupio u kontakt i sa advokatima na drugim kontinentima, kako bi pravnička javnost u čitavom svetu bila upoznata sa razmerama zločina u Srbiji.

Aleksandra Petrović
Izvor: Politika.rs

1 KOMENTAR

  1. Ирак има још много више основа да их суди. У првом рату Амери су бацили на њих 300 тона ОУ (што они признају, стварно бар дупло више), а у другом рату 1700 тона. После првог рата, енглеска државна организација UK Atomic Energy Authority је у анализи за приватну компанију за производњу муниције проценила да загађење осиромашеним уранијумом може да изазове до пола милиона смрти. Ако ту пропорцију применимо и на други рат, добија се укупно до преко три милиона. А зна се да битно већи број од броја умрлих има озбиљно нарушено здравље, да не помињемо децу и новорођенчад (кажу да родитељи новорођенчета у Ираку не питају више „да ли је мушко или женско“, него „да ли је нормалнo“, тј, са две руке, две ноге, два ока, једном главом итд.).

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime