NATO pred skokom na Istok

0
1072

nato-is-evil19. novembra 2013.godine na teritoriji Poljske, Pribaltika i u akvatoriji Baltičkog mora završene su Steadfast Jazz-2013 – najveće vojne vežbe Severnoatlantskog bloka u 65 godina njegovog postojanja.Na vežbama je učestvovalo 7000 vojnih lica iz 28 zemalja – članica NATO-a, kao i iz Švedske, Finske i Ukrajine, koju je simbolično predstavljala četa krimske pomorske pešadije. Pažnja NATO bloka prema Pribaltičkom geopolitičkom regionu raste. U tom delu su granice Savezne države Rusije i Belorusije, najvažniji pomorski putevi i cevovodi, dalekovodi, cela ogrlica nuklearnih elektrana. A povlačenje vojske SAD i NATO-a iz Avganistana povećava mogućnosti severnoatlantskih saveznika za jačanje njihovog prisustva u Istočnoj Evropi, konkretno – u regionu Baltičkih zemalja. NATO ne popušta svoj pritisak na istok Evrope. Mnogi događaji najnovijeg vremena direktno ukazuju da SAD i NATO i dalje Rusiju i Belorusiju, dve države u Savezu, vide kao jednog od najvažnijih geopolitičkih protivnika.

Zadatke Steadfast Jazz-2013 je A.Fog Rasmusen, generalni sekretar NATO-a, objasnio vrlo mutno: „Cilj vežbe je da se ubedimo da su naše snage za brzo delovanje spremne da zaštite svakog saveznika, da počnu sa dejstvima u svakom rejonu i da se izbore sa bilo kakvom pretnjom“. Prema scenariju vežbe koja je završena, nekakva „susedna država“ je Estoniji zapretila oduzimanjem njene teritorije i posle estonskog odbijanja da ispuni postavljene zahteve izvršila je direktnu agresiju na nju. Za razliku od obazrivijih zapadnoevropljana, latvijski ministar odbrane A.Pabrikas je zaključio da treba u intervjuu agenciji Rojter povodom 65 godina postojanja NATO-a da podvuče o kojoj se to „susednoj državi“ radi: „Rusija u poslednjih pet godina povećava pritisak na regiju Baltika. Vežba Steadfast Jazz-2013 za nas je važna kao prva vežba na kojoj mi učimo kako da štitimo našu teritoriju“.

Specifičnost Steadfast Jazz-2013 je bila prorada elektronskih sredstava veze i kompjuterskih mreža, kao i vršenje masovnih sajber-napada. Još 2008.godine u Estoniji formiran je Ujedinjeni centar za sticanje iskustva radi sajber odbrane NATO-a. Stručnjaci centra su predložili da se napad na mreže NATO-a ili nekog od članova bloka uporedi sa pravom agresijom. U tom slučaju NATO mora da odgovori koordinisanim sajber-napadom, da onesposobi vojne sisteme uprave protivnika tako što će blokirati njegove državne ustanove, banke, uništavati sajtove, prekidati veze, kao i rad sistema neophodnih za život i industriju, prekidati struju i snabdevanje vodom. U stvari – radi se o potpunoj dezorganizaciji života na teritoriji koja je napadnuta.

Da Vas podsetimo:  IMA BOGA! Tvrde Srbi iz Štutgarta i okoline u diskusijama o strašnim poplavama u Nemačkoj

Izvršena je i obuka za napad NATO-a na Ukrajinu (iako je na vežbi učestvovala i četa ukrajinske pomorske pešadije). Prema legendi vežbe, ti napadi su predstavljali odgovor na nedavna dejstva ukrajinskih hakera: hakeri grupe Anonymous su oborili nekoliko ruskih i poljskih sajtova, sajt Evropske investicione banke i Ministarstva odbrane Estonije, protestujući zbog učestvovanja Ukrajine u bilo kom vojnom bloku.

U vezi sa proširenjem zone odgovornosti NATO-a ka istoku preispituju se planovi širenja snaga na teritorije zemalja-članica NATO-a, koje se graniče sa Saveznom državom Rusijom i Belorusijom. SAD imaju nameru da u najskorije vreme izvedu značajan deo svojih jedinica iz Italije i Nemačke u Poljsku i pribaltičke zemlje, zbog čega se svom snagom radi modernizacija aerodroma, nadzemne transportne mreže i pomorskih luka na Baltičkom moru. Obnovljene poljske luke Svinoujščije i Gdinja već mogu da prihvataju američke i britanske desantne i transportne brodove. I sedam poljskih aerodroma je preuređeno u skladu sa standardima NATO-a, tako da sada mogu da prihvataju sve tipove letilica. Modernizovani su litvanski, latvijski i estonski aerodromi u bazama „Zoknjaj“, „Lijelvarde“ i „Emari“.

Vojna aktivnost NATO-a kod ruske i beloruske granice u značajnoj meri prevazilazi broj odbrambenih dejstava Savezne države. Samo u 2013.godini osim Steadfast Jazz-2013 u regionu Baltika je izvedeno istovremeno nekoliko vežbi snaga NATO-a – BALTOPS,Saber Strike, Baltic Eye, Kevadtorm.

U toku 2012.godine je izvedena takođe čitava serija vojnih vežbi NATO-a u Poljskoj: „Litl igl – 2012“, „Anakonda-2012“, „Komand čelendž-2012“, „Puma-2012“ u kojima su osim poljskih jedinica učestvovali i vojni kontingenti SAD, Nemačke, Danske i Kanade. Od 22. do 26.septembra u Poljskoj je održana i vojna vežba ofanzivnog karaktera „Dragon-13“.

Od 20. do 25.aprila u Panevežisu su održane štabske vežbe Litvanske pešadije. Zatim su održana još tri stepena iste vežbe. Prvi je predviđao organizaciju maskiranja, stražarenja i odbrane objekata, drugi – organizovanje zajedničke odbrane zona odgovornosti, treći – treniranje ličnog sastava, četvrti – kompleksne taktičke vežbe uz korišćenje manjih jedinica za podršku i obezbeđenje.

Od 25.avgusta do 5.septembra u Norveškoj su obavljene vežbe vojno-vazdušnih snaga NATO-a „Brillant Arrow“, na kojima je prorađivano vođenje manevarskih vazdušnih napada i masovno bombardovanje širokih ciljeva na zemlji. U drugoj polovini septembra je na manevrima „Brilliant Mariner“ obrađivana pomorska komponenta te vežbe – proveravane su navike organizovanja pomorske blokade u Rusiji, a najpre oblasti, koja je najranjivija – Kalinjingradske.

Da Vas podsetimo:  Kako se uzurpira srpska imovina u Hrvatskoj

Osnovni poligon za vežbu Steadfast Jazz-2013 na poljskoj teritoriji je pripremljen u rejonu Dravsko-Pomorskom, uz pomoć poljske i francuske vojske. Za vreme manevara u Poljskoj se nalazio i štab francuskih snaga za brzo reagovanje, koji je stalno dislociran u Lilu. Na poligonu Adađi u Latviji delovao je štab objedinjene komande. U vežbu su uključena i tri centra operativnog upravljanja – štab vojno-vazdušnih snaga u nemačkom Ramštajnu, štab snaga za specijalne operacije u latvijskom Pabredu i štab vojno-pomorskih snaga u italijanskom Torinu.

Osnovna obuka suvozemnih snaga i VVS je održana uPoljskoj. Letovi avijacije su počeli 5.oktobra iz vazdušne baze u Poznanju (Poljska). Piloti Poljske, Češke i Mađarske su obavljali dnevno po dva leta. Letačka uprava je bila u centru VVS u Varšavi. Gorivo u toku leta su dostavljali francuski KS-135. Nemačka je proverila kako radi njen transportni avion S-160 i izviđač „Avaks“.

27.oktobra su na komandnom brodu De Ruyter,pred početak pomorske vežbe u okviru Steadfast Jazz-2013, u poljskoj luci Gdinja, savetovanje održali predstavnici vojno-pomorskih snaga članica NATO-a. Za komandanta pomorskog dela vežbe je određen Poljak M.Koščelski. Štab je sačinjavalo 17 pomorskih oficira iz Poljske, 3 iz Italije i 3 iz Latvije.

Osim komandnog broda na vežbi na Baltičkom moru su učestvovali i poljski vojni brodovi (fregata Gen.T.Kosciuszko, podmornica Sokol, protivpodmornički helikopteri Mi-14PL, višenamenski helikopter SH-2G i italijanski minonosac Duilio).Na vežbi je ukupno učestvovalo 15 brodova iz 8 zemalja NATO-a, kao i specijalna grupa za protivominsku odbranu NATO-a od 6 brodova vojno-pomorskih snaga Poljske, Belgije, Estonije, Nemačke, Holandije i Norveške, ojačana minolovcima Czajka (Poljska) i Ledbury(Velika Britanija).

Glavni zadatak te vojno-pomorske grupacije je bio da se pomoću minskih polja u Finskom zalivu i Kalinjingradu zatvori ruska Baltijska flota, tako da se obezbedi slobodan prilaz desantnih brodova SAD i Velike Britanije kroz danske prolaze. Pred sam početak Steadfast Jazz-2013 stratezi NATO-a su najpažljivije proučili iskustvo Drugog svetskog rata, kada je na sličan način Nemačka blokirala sovjetsku Baltičku flotu.

U manevrima je najaktivnija bila Francuska koja je poslala 1200 svojih vojnika (11. vazdušno-desantnu brigadu i 2. konjički puk).

Da Vas podsetimo:  Bugarska svedočenja o ustaškim zločinima

Vojna vežba Steadfast Jazz-2013 dovela je do daljeg povećanja napregnutosti u Baltičkom regionu. Zamenik ministra odbrane Rusije A.Antonov je izjavio da izvedeni manevri NATO-a „mirišu na duh hladnog rata“. A evo šta je u vezi sa njima 4.11.2013. napisao italijanski list „Korijere dela Sera“: „Radi se o najvećoj vojnoj vežbi u tom regionu u čitavoj posleratnoj istoriji… Ova činjenica nikako ne može da obraduje Kremalj. .. Vreme kada će ta vojna vežba biti održana nije izabrano slučajno: NATO odlazi iz Avganistana, Alijansa je prekinula sa starom atlantskom strategijom i, možda, stiče drugu – na istočnim granicama Evrope – tamo, gde su sporni gasovodi, ruski tenkovi koji Gruziji priređuju neprijatna iznenađenja, a tu je i Ukrajina koja je u komplikovanoj situaciji jer moli da je prime u EU. …Hipotetični osvajač je bezimen, ali je svima jasno da se on zove Vladimir i da živi u Kremlju. Sasvim nedavno on je uveo trgovinske sankcije Litvaniji, upravo uoči evropskog samita u Vilnusu, gde će odlučujući korak prema EU napraviti Ukrajina.“

Na internet-resursima Alijanse direktno se kaže da će posle izvođenja jedinica Zapadne koalicije iz Avganistana najveću pažnju u svojim planovima NATO udeliti Istočnoj Evropi, najpre Poljskoj i Pribaltici. .. Pretpostavlja se da će u taj region iz Zapadne Evrope biti predislocirano 9 divizija SAD, Velike Britanije i Nemačke. Istovremeno SAD i Velika Britanija nameravaju da povećaju broj plovila svoje flote na Baltiku. U Litvaniji je već formiran međuinstitucionalni komitet za prijem novih jedinica NATO-a. U vazdušnu bazu u Lasku (Poljska) će iz baze u Avianu (Italija) biti prebačeni američki avioni F-16. U Poljskoj je formirano 5 baza GSM i 6 radiolokatorskih punktova za rano otkrivanje NATO-a. 2012.godine u Vilnusu se pojavio Centar za energetsku bezbednost NATO-a.

Uzimajući u obzir sve do sada rečeno ne smeju se više ozbiljno shvatati izjave kao što je ona da, na pr. postojanje NATO-a u savremenim uslovima „nema nikakvog smisla“. Smisao postojanja NATO-a predstavlja nastavljanje proširivanja tog bloka ka istoku. Stratešku koncepciju za takvo proširenje NATO je doneo 1999.godine, u vreme bombardovanja Jugoslavije, a u Briselu niko nije stornirao planove u vezi s tim.

Aleksej Polozov

Fond strateške kultrure

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime