NATO zločin bez kazne

0
1172

pale-pretucen-svestenik-od-strane-nato-okupatora-600x390Miljkan Pucar, advokat pravoslavnog sveštenika Jeremije Starovlaha i njegovog sina veroučitelja Aleksandra i njihovih porodica rekao je da je Evropskom sudu za ljudska prava podneo tužbu protiv državne zajednice BiH, zato što nikada nije utvrđeno ko je naredio, a ko izvršio zločin u kojem su ih prije 12 godina na Palama pripadnici NATO-a i tadašnjeg SFOR-a brutalno pretukli, a ostale članove porodice i sveštenike maltretirali.

„Kao advokat porodice Starovlah pokrenuo sam postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu da BiH odgovara zato što je dala imunitet NATO snagama i zato što porodica Starovlah nikada neće moći da sazna ko je naredio i ko je izvršio zločin protiv njih“, rekao je Pucar Srni.

„Tražili smo od zemalja koje su učestvovale u toj akciji da procesuiraju učesnike tog zločina, ali svi su odgovorili da je BiH dala imunitet da se protiv tih vojnika ne može voditi dokazni postupak. Onda smo mi tražili da BiH plati novčani iznos. Sudovi u BiH odbili su te zahtjeve i nakon toga smo uložili predtavku Sudu u Strazburu“, pojasnio je Pucar.

On je naglasio da su presudom Ustavnog suda BiH iscrpljene sve odluke pravosudnih instanci u državnoj zajednici BiH.

Pucar je izrazio nadu da će Evropski sud u Strazburu ovu apelaciju uzeti u razmatranje kao prioritet.

On je istakao da je Sud državne zajednice BiH u međuvremenu doneo pravosnažnu presudu protiv državne zajednice BiH prema kojoj porodici Starovlah treba da bude isplaćena materijalna šteta.

„Materijalna šteta se odnosi na izgubljene zarade i troškove koje je porodica Starovlah imala, te duševne bolove zbog posljedica koje su ostale kod Vitorke Starovlah, supruge sveštenika Jeremije, koja je bila prisutna mučenju i nepružanju hitne medicinske pomoći njenom sinu i suprugu“, pojasnio je Pucar.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (14) Tužno i sramno, nažalost istinito (4)

NATO premlaćuje pravoslavne sveštenike, a odštetu plaća narod

Podsetimo, snage NATO-a (SAD, Engleska, Italija, Mađarska i Slovenija) su 1. aprila 2004. godine u potrazi za prvim predsednikom Republike Srpske, dr Radovanom Karadžićem upali u parohijski dom pravoslavne crkve Uspenije presvete Bogorodice u Palama.

Upad je više ličio na potragu za teroristima i njihovu likvidaciju, jer su prvo minirali vrata parohijskog doma, a potom je krenulo brutalno prebijanje sveštenika Jeremije i njegovog sina Aleksandra. Ušli su kroz prozore razvaljujući sve pred sobom. Jeremijinu suprugu vojnici su zatvorili u spavaću sobu, a njega i njegovog sina Aleksandra počeli su brutalno prebijati. Aleksandar se je tada oporavljao od operacije žuči, a posle divljačkih udaraca vojnika NATO brzo je pao u komu. Sveštenik Jeremija je jecao i urlikao od bolova moleći vojnike da prestanu. Za svo to vreme njegovu suprugu čuvali su vojnici sa uperenom puškom u nju, a koja ih je molila da priđe u nesveseti ležeći nepokrentom pretučenom sinu, svega 3-4 metra od nje. Posle sat vremena brutalnog prebijanja i maltretiranja porodice Starovlah vojnici su stali sa brutalnim iživljavanjem.

Iz prethodno izloženog očito je da akcija NATO snaga nije bilo hvatanje „haških begunaca“ jer tada nisu pretraživali druge prostore u parohijskom domu i oko njega, te ni crkvu pored doma, te se izvodi zaključak da su meta njihovog napada bili pravoslavni hrišćanski sveštenici sa svojim porodicama.

Iz NATO-a su poručili da su delovali u okviru svog mandata delovanja, a taj mandat je sveštenika i njegovog sina gotovo koštao života. Od posledica premlaćivanja Aleksandar Starovlah je ostao 100%-tni invalid i doživotno osuđen na tuđu negu i pomoć.

Tada Visoki predstavnik Pedi Ešdaun, poznat i po tome što se je 1998. godine fotografisao sa teroristma OVK sa kalašnjikovim u ruci te im poručio da ne brinu jer će im dopremiti oružje kojim će ubijati Srbe, je opravdao ovakvu akciju NATO snaga, te i to da je Republika Srpska sama kriva za to jer ne sarađuje sa Haškim tribunalom.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija... (9) Narcisi nisu Kosovski božuri...

Portparol NATO-a Derek Čepel je izjavio da oni očekuju otpor pri svakoj njihovoj akciji:

– Kada mi sprovodimo operacije koje su usmerene protiv osoba koje su optužene za ratne zločine mi očekujemo otpor od takvih osoba. Mi kao vojna institucija moramo imati proporcionalni odgovor na otpor koji očekujemo.

Međutim, sav „otpor“ koji je bio pružen sa druge strane je sveštenička porodica Starovlah na spavanju.

Pripadnici NATO snaga su tada naneli teške fizičke povrede opasne po život tvrdim predmetima i mehaničkim oruđem, a te povrede su ostavile trajne teške psihičke i fizičke posledice po zdravlje Starovlaha.

Opravdanje ovakve akcije glavnokomandujući NATO-a Virdžil Paket je objasnio time da oni imaju mandat da privedu „haške begunce“ – U svom mandatu u BiH oni (NATO) nisu odgovorni ni jednoj instituciji u BiH te stoga ne mogu snositi nikave sankcije niti se protiv njih mogu ulagati žalbe i krivične prijave.

Ovo je samo jedan u nizu primera premlaćivanja stanovništva Republike Srpske od strane pripadnika NATO pakta, i u svakom slučaju NATO vojnici su oslobođeni bilo kakve odgovornosti, a svu štetu koju su pričinili i čine, plaća stanovništvo Republike Srpske i Federacije BiH. Nije li previše?

SRNA, Vostok

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime