Naučnici upozoravaju da hleb u Srbiji nije ni za ptice!

1
1476
Foto: sxc

Koliko je hleb u stvari štetan, nehotice su potvrdila udruženja za zaštitu ptica apelom na građane da ptice ne hrane ovom namirnicom jer je prepuna štetnih aditiva.

Milica Mišković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica objašnjava da svake zime pozivaju građane da pomognu gladnim pticama, ali da greše oni koji im bacaju mrvice hleba jer dovode njihov život u opasnost.

U VRHU PO POTROŠNJI

ŠTA SE SVE NALAZI U HLEBU

Azodikarbonamid (za lepšu teksturu) – kancerogen
Hidrogenizovano ulje (za duži rok trajanja) – štetno po srce
Monogliceridi (pojačivači ukusa) – neurološki problemi
Butilovani hidroksinazol (sprečava užeglost) – kancerogen
Kalijum bromat (za bujanje testa) – utiče na bubrege i štitnu žlezdu
Lecitin (spajanje jedinjenja) – izaziva mučnine

Oni imaju dobru nameru, ali ne znaju da su aditivi iz hleba štetni za ptice, pa na njih ne reaguju dobro i može da im se sloši. To je industrijska hrana koju je proizveo čovek i za nju nema mesta u prirodi. Ptice treba hraniti svežim semenkama – kaže Miškovićeva.

Dok ptice štitimo, sebe ugrožavamo. Prosečan stanovnik Srbije godišnje pojede oko 130 kilograma hleba, čime se svrstavamo u sam svetski vrh po potrošnji ovog proizvoda, a samim tim i po unosu aditiva iz hleba u organizam. U pokušaju da povećaju profit, pekari hleb od brašna lošeg kvaliteta „obogaćuju“ konzervansima, emulgatorima, pojačivačima arome, veštačkim bojama i stabilizatorima čije unošenje u organizam zahteva dopunsko angažovanje svih organa.

Da stvar bude gora, više od 50 odsto pekarske industrije posluje u „sivoj“ zoni, što znači da ne postoji redovna kontrola sirovina i finalnog proizvoda tokom čije se proizvodnje aditivi i kvasac koriste bez precizne mere ili recepta, što je posebno štetno po zdravlje potrošača.

Da Vas podsetimo:  CEPANICE NA VRHU AFORIZMI

PEKARE DALJE OD ŠKOLA

Nutricionista Milka Raičević kaže da je hleb prepun kvasca, šećera i raznih aditiva.

Najgore od svega je što ti štetni sastojci nigde nisu navedeni na deklaraciji, a zbog njih smo uništili digestivni trakt. Mi u stvari ne znamo šta se sve nalazi u hlebu. Tehnolog može da napravi šta god hoće, može da samelje krpu i da doda začine i aditive koji će joj dati miris, ukus i izgled – kaže Raičevićeva i napominje da bi pekare prvenstveno trebalo ukloniti iz školskih dvorišta.

dnevno.rs / republika.rs

 

1 KOMENTAR

  1. Ама људи, смирите се мало, то је већ параноја. Хлеб од крпа и адитива? Неки од адитива који се употребљавају при прављењу хлеба јесу штетни, али до тога се дошло у експериментима на глодарима, при много већим дозама по јединици телесне тежине него што се нормално уноси с хлебом. Птице су осетљивије на битно мање дозе од људи, али такође могу да поједу битно мање хлеба, тако да нема основе да сматрају угроженијим (пестициди у хлебу, са житарица, су вероватно штетнији од адитива). Нема, међутим, сумње да је цело зрно много здравија храна и за птице и за нас, просто зато што садржи много више хранљивих састојака од хлеба, посебно белог.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime