NAUČNICI ŽESTOKO IZNENAĐENI: Drevno kinesko mastilo ima iznenađujući novi način za ubijanje ćelija raka

1
1207

Vekovima su kineski umetnici i kaligrafi koristili svoje mastilo da bi ispričali bezbrojne priče o svetu u kom živimo – a sada njihovo sredstvo može imati novu namenu.

Naučnici su otkrili da tradicionalno kinesko mastilo na biljnoj bazi, pod naziivom Hu-Kaiwen mastilo, sadrži specifične molekuralne osobine koje nisu pogodne samo za ispisivanje poruka na papir – one su takođe idealne za ubijanje ćelija raka.

Kineski tim, na čelu sa istraživačima sa Univerziteta Fudan u Šangaju, počeo je da istražuje Hu-Kaiwen mastilo (Hu-mastilo) nakon što je primećena sličnost sa veštačkim nanomaterijalima koji se koriste u lečenju raka pod nazivom fototermalna terapija (PTT).

PTT uključuje ubrizgavanje supstanci koje sadrže ove nanomaterijale u tumore u organizmu, a zatim ih cilja laser. Kada laser pogodi ovaj paket nanomaterijala raspoređen u ćelijama raka, ćelije se zagrevaju i umiru.

Jedan od problema sa ovim Trojanskim konjem jeste pronalaženje odgovarajućih vrsta materijala za ubrizgavanje u organizam.

Veliki broj veštačkih nanomaterijala je ispitan od strane istraživača koji su se bavili PTT-om – uključujući konstruisane ugljenične nanocevi i grafene – ali je otkriveno da su ili otrovni, ili skupi za proizvodnju, ili teški za proizvodnju.

Ali čvrsta crna konzistencija Hu-Kaiwen mastila je izgledala kao da bi se mogla uklopiti u sve ono što naučnici traže u PTT kandidatu: prava boja za asporbovanje svetla i toplote, stabilan u vodi, ne previše skup ili komplekasn, i – najvažnije – da nije otrovan za organizam.

Da bi testirali svoju hipotezu, istraživači su analizirali mastilo u vodenoj disperziji i otkrili da se sastoji od agregata malih ugljeničnih nanočestica, koje se mogu zagrevati do 55 stepeni Celzijusa nakon samo 5 minuta u blizini infracrvenog zračenja – veća termička apsorpcija od većine veštačkih PTT materijala.

Da Vas podsetimo:  Spolja hrskavo, a unutra mekano i sočno

Štaviše, mastilo je pokazalo veliku stabilnost, što znači da može zadržati ova svojstva tokom dužeg vremenskog perioda.

“Utvrđeno je da fototermalni efekat Hu-mastila nije pokazao gotovo nikakvu promenu sa povećanjem vremena skladištenja tokom 90 dana,“ ističu istraživači u svojoj studiji, “otkrivajući da je Hu-mastilo pokazalo stabilni fototermalni efekat.“

Tokom testiranja u laboratoriji je utvrđeno da je mastilo bio-kompatibilno sa ljudskim ćelijama u posudi u normalnim uslovima, ali kada se zagreje ubija ćelije raka, pokazujući veću efikasnost pri istoj jačini lasera kada se koncentracija Hu-mastila poveća.

U zasebnim testovima sa miševima, mastilo je takođe bilo visoko efikasno, ubivši više ćelija raka od konvencionalnog PTT lečenja, i opet, nije bilo toksičnosti kod životinja kojima je ubrizgano.

“Nikakva patološka šteta nije zabeležena u patološkim delovima glavnih organa, uključujući mozak, srce, pluća, slezinu, jetru i bubrege,“ objašnjava tim.

“Tokom celokupnog lečenja, težina miševa se nije promenila. Stoga, naše dobijeno Hu-mastilo nije imalo značajan neželjeni efekat i pokazalo je dobru biokompatibilnost.“

Što se tiče toga da li bismo videli iste obećavajuće rezultate u ljudskim testovima, za sada ostaje otvoreno pitanje, ali tim definitivno misli da bi mastilo trebalo istražiti u ljudskim testovima.

Ako se ovi testovi budu odvijali u budućnosti, ovo drevno mastilo bi na kraju moglo igrati još veću ulogu u pričama o ljudskom životu – spasavajući ga.

Rezultati su objavljeni u ACS Omega.

webtribune.rs

1 KOMENTAR

  1. Највећи проблем примене ове врсте терапија није недостатак подобних фотосенситивних материјала, него чињеница да би се њиховом применом уштеделе многе милијарде долара. Проблем је што би те милијарде врло недостајале онима који их сад стављају у џеп наплаћујући стандардне хемотерапије, радијацију и операције. Др Уелан (Whelan) је још 1994-те у посебно одобреној операцији успешно и чисто, без икаквих нуспоследица, уништио терминалан тумор мозга пацијента (девојчице) комбинујући порфимер содиум (Photophrin II, који тумор селективно апсорбује и задржава) и инфрацрвено ЛЕД зрачење (које у овом фотосензитивном материјалу производи високо јонизоване молекуле кисеоника, који убијају ћелију рака). Али пошто овакве терапије доносе много мањи профит, оне су смештене на задње седиште од стране моћника западне – пре свега америчке – медицине који, наравно, контролишу и владине агенције, и саму власт.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime